Publicerad:

Nytt från kommunstyrelsen – april 2024

När kommunstyrelsen träffas på sitt möte för april beslutade de bland annat om risk- och sårbarhetsanalysen, årsredovisningen för 2023 samt svar på medborgarförslag angående renhållning i Stora Hults naturreservat.

Risk och sårbarhetsanalys 2023-2026

Kommunstyrelsen har beslutat att godkänna risk- och sårbarhetsanalysen.

Enligt Lag (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap är varje kommun skyldig att göra en risk- och sårbarhetsanalys (RSA).

Risk- och sårbarhetsanalysen utgör en grund i kommunens krisberedskapsarbete för att stärka kommunen förmåga att hantera kriser och minska skadeverkningar på liv, hälsa, egendom och miljö.

Årsredovisning 2023 för Båstads kommun

Kommunstyrelsen har beslutat att godkänna årsredovisningen för 2023. Slutligen är det kommunfullmäktige som godkänner årsredovisningen.

Efter flera år med goda ekonomiska resultat i kommunsektorn var budgetförutsättningarna utmanande inför 2023. Den ekonomiska situationen i världen påverkar kommunerna. Med anledning av omvärldsläget, behoven i välfärdssektorn och de rådande ekonomiska prognoserna för lågkonjunkturen, beslutade kommunen att anta en budget för 2023 med ett positivt resultat på 5 miljoner kronor. Det budgeterade resultatet motsvarade 0,5 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. Kommunens långsiktiga mål är att under en tioårsperiod ha ett genomsnittligt resultat på 3 procent. Det ekonomiska resultat 2023 blev bättre än förväntat och uppgår till 22 miljoner kronor, vilket är 17 miljoner kronor bättre än budget. Resultatet är utifrån förutsättningarna med höga pensionskostnader och räntekostnader samt högre priser för verksamheterna ett bra resultat och motsvarar 2 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. Det positiva resultatet förklaras främst av högre skatteintäkter till följd av en bättre arbetsmarknad än tidigare prognoser. Skatteintäkterna blev 29 miljoner kronor bättre än budgeterat. Budgetföljsamheten har under året efter förutsättningarna varit god.

De tre finansiella målen för 2023 uppfylls avseende resultat, soliditet och självfinansiering av investeringar. Däremot är det en bit kvar till att de långsiktiga finansiella målen uppfylls.

I samband med årsredovisningen följs åtta verksamhetsmål upp som ska bedöma om kommunens verksamhet har uppnått god ekonomisk hushållning ur ett verksamhetsperspektiv.

Principen för verksamhetsperspektivet innebär att kommunen ska bedriva sin verksamhet på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt. Den samlade bedömningen är att kommunen delvis uppnår god ekonomisk hushållning ur ett verksamhetsperspektiv för 2023. Av de åtta beslutade verksamhetsmålen så bedöms ett vara helt uppfyllt för 2023, medan sex av målen bedöms vara delvis uppfyllda. Ett av målen bedöms inte vara uppfyllt för året.

Svar på medborgarförslag – Efterleva skötselföreskrifter beträffande renhållning i Stora Hults naturreservat

Kommunstyrelsen har beslutat att på ett lämpligt sätt informera om var befintliga soptunnor finns utplacerade i hela Båstads kommun.

Det har kommit ett medborgarförslag gällande möjligheten att slänga skräp vid Stora Hults naturreservat under vintern. Förslagsskrivaren önskar att kommunen inte plockar in alla soptunnor som finns tillgängliga under sommaren i reservatet utan låter någon stå kvar även vintertid.

Det finns tre soptunnor på området Stora Hults strand året runt, vid Grytskär, Lervik och Vejbystrand. Soptunnorna är tillgängliga för alla. Förvaltningen anser kapaciteten är tillräcklig under vinterhalvåret. För att underlätta för besökarna ska kommunen på ett lämpligt sätt informera om placeringen av de aktuella soptunnorna.

Ärendelista och protokoll

Detta är bara några av alla ärenden som togs upp på sammanträdet. I diariet för Båstads kommun hittar du hela kommunstyrelsens ärendelista och så småningom även protokollet.

Senast uppdaterad: