Viktigt meddelande1

Tobaksfria nikotinprodukter

När du vill sälja tobaksfria nikotinprodukter måste du först anmäla det till kommunen.

En tobaksfri nikotinprodukt är en produkt utan tobak som innehåller nikotin för konsumtion, till exempel vitt snus, nikotinpåsar eller tobaksfritt snus.

Anmälan av försäljning

För att få sälja tobaksfria nikotinprodukter måste du anmäla det till Båstads kommun. Du får inte påbörja försäljningen innan du har lämnat in din anmälan.

Tillsammans med anmälan ska du också fylla i och skicka in ett egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet är ett dokument som beskriver vilka rutiner du har för att kontrollera att din verksamhet bedrivs i enlighet med lagen. Hur din butiks egenkontrollprogram ser ut bestämmer du själv, men det ska uppfylla de krav som är uppställda i lag.

Kommunen tar ut en avgift för att handlägga din anmälan.

Saker du måste ha koll på

När du börjat sälja tobaksfria nikotinprodukter måste du ha koll på:

  • Att produkterna är korrekt märkta med varningstext.
  • Att produkterna har korrekt innehållsdeklaration.
  • Att ni har en skylt eller dekal i butiken som innehåller information om förbudet mot att sälja tobaksfria nikotinprodukter till en person som inte fyllt 18 år.
  • Att ni har egenkontrollprogrammet på plats i butiken och använder det i verksamheten.

Förändringar i din verksamhet

Om du gör en viktig förändring av din verksamhet ska du anmäla förändringen till kommunen. Exempel på viktiga förändringar kan vara om du ändrar i ditt egenkontrollprogram, det sker förändringar i bolaget eller du byter kontaktuppgifter.

Observera att om din verksamhet ändrar organisationsnummer behöver du göra en ny anmälan av försäljning. Samtidigt avanmäler du din gamla försäljning. Använd blanketterna för anmälan och avanmälan som du hittar i e-tjänsten.

Avsluta försäljning

Om du vill sluta sälja tobaksfria nikotinprodukter ska du avanmäla din försäljning. Skicka in avanmälan å snart du bestämt dig för att avsluta försäljningen.

Tillsyn

Kommunen genomför regelbundet tillsyn hos verksamheter som säljer tobaksfria nikotinprodukter. Kommunen tar ut en årlig avgift för tillsynen.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: