Viktigt meddelande1

E-cigaretter och påfyllnadsbehållare

När du vill sälja elektroniska cigaretter (e-cigaretter) och påfyllnadsbehållare måste du anmäla det till kommunen.

Anmälan av försäljning

För att få sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare måste du anmäla det till Båstads kommun. Du får inte påbörja försäljningen innan du har lämnat in din anmälan.

Tillsammans med anmälan ska du också fylla i och skicka in ett egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet är ett dokument som beskriver vilka rutiner du har för att kontrollera att din verksamhet bedrivs i enlighet med lagen. Hur din butiks egenkontrollprogram ser ut bestämmer du själv, men det ska uppfylla de krav som är uppställda i lag.

Du kan börja sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare direkt när du anmält din försäljning till kommunen.

Kommunen tar ut en avgift för att handlägga din anmälan.

18-årsgräns och krav på skylt

Du får inte sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare eller på annat sätt lämnas ut till den som inte har fyllt 18 år.

Om det finns särskild anledning att anta att en elektronisk cigarett eller påfyllningsbehållare är avsedd att lämnas över till någon som inte har fyllt 18 år, får produkten inte lämnas ut.

På försäljningsstället ska det finnas en klart synbar skylt med information om 18-årsgräns.

Saker du måste ha koll på

När du börjat sälja e-cigaretter, påfyllningsbehållare och e-vätskor måste du ha koll på:

  • Att produkterna är korrekt märkta med varningstext.
  • Att produkterna har informationsblad och innehållsförteckning på svenska.
  • Att produkterna är anmälda till Folkhälsomyndigheten. På deras webbplats kan du läsa om vilka produkter som är anmälda.
  • Att du kan behöva tillstånd från länsstyrelsen för att sälja akut giftiga e-cigaretter och e-vätskor som innehåller sådana vätskor.

Förändringar i din verksamhet

Om du gör en viktig förändring av din verksamhet ska du anmäla förändringen till kommunen. Exempel på viktiga förändringar kan vara om du ändrar i ditt egenkontrollprogram, det sker förändringar i bolaget eller du byter kontaktuppgifter.

Observera att om din verksamhet ändrar organisationsnummer behöver du göra en ny anmälan av försäljning. Samtidigt avanmäler du din gamla försäljning. Använd blanketterna för anmälan och avanmälan som du hittar i e-tjänsten.

Avsluta försäljning

Om du vill sluta sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare ska du avanmäla din försäljning. Skicka in avanmälan å snart du bestämt dig för att avsluta försäljningen.

Tillsyn

Kommunen genomför regelbundet tillsyn hos verksamheter som säljer e-cigaretter och påfyllnadsbehållare. Kommunen tar ut en årlig avgift för tillsynen.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: