Viktigt meddelande1

Aktiviteter och mötesplatser

Social samvaro mår vi alla bra av - oavsett ålder. Här har vi samlat olika aktiviteter och mötesplatser för dig som är senior och som finns runtom i kommunen.

Vad händer i kommunen?

I vår evenemangskalender hittar du olika evenemang i kommunen - stora som små. Det kan vara en föreläsning på biblioteket, balansträning för seniorer 65+ eller andra evenemang som kan vara av intresse.

Du kan söka på evenemang under en viss tidsperiod men även på kategori, till exempel senior, kultur eller musik.

Ingår du i en förening som har arrangemang som är öppna för alla får du gärna tipsa kommunen om dessa evenemang.

Aktiviteter och mötesplatser i kommunen

Här har vi samlat olika mötesplatser som finns och förslag på aktiviteter som du kan hitta på i kommunen.

Kommunens aktiviteter hittar du vanligtvis i evenemangskalendern.

Kommun bjuder in till regelbundna informationsträffar med olika teman. Det kan till exempel handla om vad som är bra och näringsrik kost, fysisk aktivitet för ditt välbefinnande, teknik som underlättar din vardag eller din säkerhet.

Informationsträffarna riktar sig till seniorer och kostar inget. Håll utkik i kommunens evenemangskalendern för att se när nästa informationsträff är.

Är du hemtjänsttagare eller har du trygghetslarm? Kom och träffa andra en stund. Vi bjuder på kaffe – pratar samt umgås!

På träffarna kommer vi att hålla i olika aktiviteter utifrån gruppens behov och önskemål. Det kan exempelvis handla om fysisk rörelse, sång och hjärngymnastik.

Kommunens kontaktperson finns alltid på plats och vill du så ta gärna med en anhörig till träffpunkten.

Här träffas vi:

  • Varannan måndag (med start 4 mars 2024), Ängahällan 2 i Förslöv. Klockan 13.30-15.00.

Ingen föranmälan – bara att dyka upp!

Seniorer 65+ är välkomna till snackekafé i Torekov och Båstad. Tillsammans fikar vi, pratar en stund och lär känna varandra.

Upplever du problem med balansen? Är du rädd för att falla? Kanske är fallförebyggande balansträning något för dig!

Vid ett par tillfällen under höst och vår anordnar Båstads kommun balansträning för dig som är 65+. Träningen är kostnadsfri och riktar sig till dig som kan förflytta dig själv (med eller utan gånghjälpmedel). Träningen kombineras med hemövningar för bästa resultat.

Vi träffas åtta gånger och tränar i grupp om 8-10 personer. Träningen leds av fysioterapeut. Vi inleder varje kurs med en informationsträff där du får veta mer om hur träningen fungerar samt upplägg för aktuell kurs (ort, lokal, dag och tid).

Du behöver anmäla dig till balansträningen. För övrig information/anmälan kontakta medborgarservice.

Håll utkik på kommunens Facebook eller bland nyheterna för där informerar vi när det är dags för en ny grupp.

Känner du dig ensam när du äter lunch? Skulle det vara trevligt att ha sällskap ibland? Du som har hemtjänst eller trygghetslarm ges nu möjlighet att få kontakt med andra hemtjänsttagare i ditt område för att äta lunch tillsammans. Ta med din matlåda till din lunchvän. Ni bestämmer hur ofta, när och var ni ska träffas.

Kontakta kommunens projektledare för hälsofrämjande arbete för mer information. Detta gör du genom medborgarservice på 0431-770 00.

Ta chansen att lära känna någon för gemensamma måltider – mat smakar ju oftast bättre i sällskap!

Vardagsmåltiderna är viktiga, både näringsmässigt och socialt. Måltidsklubben möjliggör för för seniorer 65+ att äta lunch på Akademi Båstad Gymnasium i centrala Båstad.

Bokfrukost, bokfika, språkcafé och drop-in för hjälp med din dator, surfplatta eller mobil. Biblioteket har flera olika aktiviteter på gång varje vecka. Hämta en evenemangsfolder på biblioteket eller ta del av vad som händer via evenemangskalendern.

Motionera längst kommunens upplysta motionsslingor i Förslöv och Båstad. Stanna och gör aktiviteter som du hittar på skyltar längst med slingorna.

Det finns också flera olika vandringsleder runt om i kommunen. Lederna är olika långa - allt i från 1,5 kilometer och uppåt.

Daglig aktivitet är viktigt för både hälsa och välmående. I Båstads kommun finns flera utegym – hitta ett nära dig.

Tips på andra mötesplatser

Det finns även föreningar och organisationer som anordnar olika aktiviteter eller mötesplatser. Det finns även digitala mötesplatser via telefon eller en så kallad app.

I vår kommun finns ett rikt föreningsliv. Här finns bland annat idrotts-, kultur-, senior-, och naturföreningar.

Många föreningar arrangerar olika typer av aktiviteter. Du kan alltid kontakta en förening inom ditt intresseområde.

Drivkraft Senior har ett nätverk av frivilliga som kan vara en ny person i ditt liv och kan agera bollplank, vara den du ringer då och då för att få prata, tar en fika med eller kanske följer med på en promenad då ska du prata med oss.

Vi har människor i alla åldrar som gärna ses två gånger per månad för en promenad, fika eller bara finns där för ett samtal. Alla är rekryterade av oss, arbetar volontärt dvs utan betalning och har fått en utbildning av oss. Vi tar också utdrag ur belastningsregistret.

Drivkraft, som är en ideell förening, står bakom Drivkraft Senior tillsammans med Båsdtads kommun.

Vad händer i Svenska kyrkan? Hitta gudstjänster och andra aktiviteter i kyrkor och församlingar nära dig.

Med appen Dagny kan du öva på att bland annat använda mobilt Bank-ID, köpa parkeringsbiljett och skicka mail.

Appen är kostnadsfri och går att ladda ner via App Store eller Google Play.

Äldrelinjen riktar sig till dig som längtar efter att prata med någon, är orolig eller mår psykiskt dåligt. Äldrelinjen drivs av organisationen Mind.

Telefon: 020-22 22 33

Telefontider: vardagar mellan klockan 8-19

Appen Mötesglädje är utvecklad av seniorer för seniorer. I appen kan du ringa, chatta och skapa både fysiska och digitala event. Målet är att minska ensamhet bland seniorer.

Var hittar jag appen?

Om du har en Iphone hittar du appen via AppStore och via Play Butiken om du har en Android. Skriv ”Mötesglädje” i sökfunktionen och ladda ner den. Därefter går du in i appen och skapar ett konto.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: