Kris och beredskap
Kommunens arbete med säkerhet och trygghet sträcker sig från att förebygga och hantera vardagsolyckor till beredskap och förmåga att hantera allvarliga händelser, kriser och krigsfara.
Till vardags när allt fungerar utan störningar fokuserar kommunen på förberedande åtgärder, där fokus är att identifiera risker och sårbarheter samt planering för att åtgärda dessa. Vi gör också planer för hur vi ska organisera oss i händelse av kris samt övar planerna så att alla vet sin roll och uppgift.
Under en större kris har kommunen följande ansvar:
- Så långt det är möjligt fortsätta ta hand om de människor vi till vardags ansvarar för. Det gäller till exempel brukare inom äldreomsorg och funktionshinderomsorg.
- Så långt det är möjligt stötta medborgarna och de som vistas i kommunen. Det gör vi genom att upprätthålla samhällsviktig verksamhet. Det kan till exempel vara dricksvattenförsörjning, barnomsorg och räddningstjänst.
- Under en större kris i kommunen ska vi ansvara för samordningen av de olika aktörer som är inblandade i krishanteringen. Vi ska också samordna kommunikationen till allmänheten.
- Kommunicera med allmänheten. Vid en större kris är det viktigt med tydlig och korrekt information så snabbt som möjligt. Om det är möjligt kommunicerar vi här via webbplatsen men också via krisinformation.se, lokalradio samt att vi kan skicka ut Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) om det behövs.
Alla har ett ansvar
Sveriges beredskap bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar. Det innebär att du som invånare har ansvar för din egen säkerhet och beredskap. Vid en kris kommer samhällets resurser i första hand gå till de mest utsatta. Det kan vara till exempel äldre eller sjuka människor eller de som inte har samma förmåga att ta ett eget ansvar. Därför behöver de allra flesta klara sig själva under en tid. Är du förberedd klarar du sannolikt situationen bättre.
Hemberedskap
Hemberedskap betyder att du ska förbereda dig och din bostad för att, i en krissituation, kunna klara dig utan hjälp under en tid. Med rätt förberedelser klarar du en besvärlig situation bättre.
Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme och att kunna ta emot viktig information. Här listar vi några tips på saker som är bra att ha hemma. Tipsen kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.