Viktigt meddelande1

Djur och lantbruk

Att ha djur är uppskattat hos många men att vara djurägare innebär också ett ansvar för att se till så att djuren mår bra. Som djurägare är det också viktigt att känna till vilka regler som gäller för ditt husdjur. Här kan du läsa mer om djur och lantbruk.

Båstads kommun har ansvar för att kontrollera miljö- och hälsoskyddsfrågor hos privatpersoner och företagare. Det kan handla om störningar från djur, exempelvis i form av ljud och lukt. För att hålla djur som inte är sällskapsdjur inom detaljplanelagt område behöver du söka tillstånd.

Tillstånd för att driva näringsverksamheter med djur (till exempel hunddagis eller zoobutik) ansöker du om hos Länsstyrelsen.

Djur som far illa

Misstänker du att djur blir vanvårdade eller far illa? Då ska du kontakta Länsstyrelsen. Om det är akut och Länsstyrelsen inte går att nå, ring polisens växel på telefon 114 14. Du kan vara anonym när du anmäler vanvård av djur.

Kontakta polisen om ett husdjur gör skada

Om du upplever att du har blivit utsatt för ett brott där ett husdjur är inblandat ska du anmäla det till polisen på telefon 114 14. Det kan till exempel handla om att du har blivit skadad av en aggressiv hund. I akuta fall ringer du 112.

Anmäl viltskada

Om du krockar med ett djur (älg, hjort, rådjur, utter, örn eller vildsvin) ska du anmäla olyckan till polisen på telefon 114 14. Detta gäller oavsett hur skadat djuret är.

Det är viktigt att anmäla olyckan då platsen för sammanstötningen måste markeras. Tänk på att det är straffbart och belagt med böter att inte anmäla en viltolycka.

Om du ser ett skadat eller påkört djur på kommunens mark ska du kontakta medborgarservice så att vi kan bedöma om vi behöver skicka ut en skyddsjägare för att ta hand om djuret.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: