Folköl

Om du vill sälja eller servera öl med en alkoholhalt mellan 2,25 och 3,5 volymprocent ska en anmälan göras till kommunen. Du behöver alltså inte ansöka om serveringstillstånd som för andra alkoholhaltiga drycker.

Anmälan

Du anmäler försäljning eller servering av folköl via vår e-tjänst. Anmälan måste ske innan du påbörjar försäljningen. När du vill avsluta din försäljning måste du göra en anmälan om upphörd försäljning.

Regler för folkölsförsäljning

  • Du får bara sälja folköl till personer över 18 år.
  • Du får inte lämna ut folköl till berusade personer eller om du misstänker langning.
  • Du ska ha ett program för egenkontroll.
  • Du måste uppfylla vissa matkrav på ditt försäljningsställe.

Egenkontroll

Du som säljer eller serverar folköl ska ha ett egenkontrollprogram och det ska alltid finnas tillgängligt på försäljningsstället eller serveringsstället. Egenkontrollprogrammet ska innehålla information om butikens eller serveringsställets rutiner för försäljningen eller serveringen av folköl. Hur egenkontrollprogrammet ser ut bestämmer du själv så länge det uppfyller lagkraven. På Folkhälsomyndighetens hemsida finns exempel på en mall för egenkontrollprogram för folkölsförsäljning.

Krav på mat

Om du vill sälja eller servera folköl måste du uppfylla vissa matkrav. Du måste antingen sälja matvaror eller servera lagad mat. Livsmedelsverksamheten måste vara anmäld till miljöavdelningen.

Om du vill sälja folköl i en butik måste du ha ett brett sortiment av matvaror. Ett brett sortiment kan vara konserver, mejeriprodukter, charkprodukter, smörgåsar, frysta varor, bröd och grönsaker. Butiken ska dessutom ha ett flertal av varje varutyp till försäljning, alltså flera konserver, mejeriprodukter, charkprodukter och så vidare.

Glass, godis, chips, kaffe och te räknas inte som matvaror. Godiskiosker, tobaksaffärer, spel- och videobutiker får endast sälja folköl om de samtidigt uppfyller ovanstående krav.

Har du redan serveringstillstånd?

Har du redan serveringstillstånd på ditt serveringsställe behöver du inte anmäla din servering av folköl.

Tillsyn

Kommunen genomför tillsynsbesök på försäljningsställena för att säkerställa att du och dina medarbetare följer alkohollagens bestämmelser.

Avgifter

Du betalar en avgift när du lämnar in din anmälan om att få sälja folköl. Du betalar också en årlig avgift för tillsyn.

Kontrollköp

Kommunen kan genomföra kontrollköp av folköl. Syftet är att kontroller att du inte säljer folköl till någon som är under 18 år. Kommunen anlitar då någon som är över 18 år men ser yngre ut för att testa om försäljningsstället kontrollerar åldern på personen.

Dagen efter besöker handläggare försäljningsstället för att informera om resultatet av kontrolköpet. Resultatet kan inte leda till försäljningsförbud utan ska ses som en varning.

Förändringar i din verksamhet

Om du gör en viktig förändring av din verksamhet har ska du anmäla förändringen till alkoholhandläggaren via vår e-tjänst. Det kan vara förändringar i kontaktuppgifter eller förändringar i bolaget.

Ändrar din verksamhet organisationsnummer ska du skicka in en ny anmälan och samtidigt avanmäla din gamla försäljning eller servering. Använd blanketterna för anmälan och avanmälan som du hittar i e-tjänsten.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: