Viktigt meddelande1

Vandringsleder och strövområden

Upptäck Båstad och Bjärehalvöns natursköna vandringsleder. Vi erbjuder markerade leder och stigar för längre och kortare vandringar. Här kan du se vilka leder och strövområden som finns i Båstads kommun.

Naturreservatet Axelstorps skogar ligger söder om Båstad på Hallandsåsens nordvästra sluttning. Här möts du av bokskog och vackra bäckraviner. I skogen gömmer sig också stenrösen och små åkrar från förhistorisk tid. Upplev området genom Axeltorpsslingan som börjar nere i Båstad och som även passerar reservatet Lyadalen i närheten.

Längd: 9 kilometer

Bjäre banvall är gång-, cykel- och ridled som följer det gamla järnvägsspåret som 2015 ersattes med tunneln genom Hallandsåsen. Leden går från Båstad via Grevie till Förslöv. Leden är till största delen asfalterad, vilket gör den framkomlig för både rullstol och barnvagn. Leden har dessutom en grusbelagd ridväg i kanten och kan användas av ryttare.

Längd: 14 kilometer

Upplev en vacker och kulturell promenad i och runt Båstad. Under promenaden får du utforska olika miljöer - från den gamla delen av Båstad i väster till den lugna Malenskogen i öster, där du kan andas in den friska doften av tallskog och hav. Promenaden är lättillgänglig och fungerar bra med barnvagn.

Längd: 9 kilometer

Grevie backar är kuperat med många rullstensåsar som har en intressant historia. Vandringen erbjuder en fantastisk utsikt över landskapet och Skälderviken. Det mesta av Grevie backar är öppna betade områden men här finns också små skogar, fält, åkrar och våtmarker. En särskild vacker upplevelse är när backsipporna blommar i april och färgar sydsluttningarna blåvioletta.

Längd: 5 kilometer

Området är omväxlande med torra strandängar, fuktängar, kärr, bäckar samt små gölar. Boskap går fritt omkring och betar vilket ger ett öppet landskap och en möjlighet för unika växter att fortleva. Vandringen här på Ingelstorps strand har fått sitt namn av åtta stora gravrösen, kallade Gröthögarna. På Gröthögarna vandrar du mest på klappersten i flack medelsvår terräng. Vandringsslingan följer Skåneleden under halva sträckan.

Till Gröthögarna tar du dig med bil för att parkera vid Dalen.

Längd: 4 kilometer

Hallands Väderö en vacker ö som erbjuder både avkoppling och spännande upplevelser. Ön är ett naturreservat utanför Torekov som erbjuder en unik kombination av sol och bad tillsammans med fantastiska naturupplevelser. Ön har en varierande natur med buskklädda betesmarker, klapperstensfält med blommande slånbuskar, skogar med grova träd och dunkla kärr.

Till Hallands Väderö tar du dig med färja eller med egen båt. Tänk på att kolla sjökortet för information om angöring.

Längst ut på Bjärehalvön ligger det dramatiska landskapet kring Hovs hallar. Här möts klapperstensfält med branta klippor. I rasbranterna syns stenblock som brutits loss från klipporna och vid strandkanten ligger stenblock som krossats och slipats till runda klapperstenar.

Det kan vara lite svårt att ta sig ned till stranden, men väl nere kan man spendera lång tid åt att utforska de grottliknande bergsformationerna, raukarna och stranden. Det finns ett antal stigar du kan följa både på höjden och längs stranden. Vid Hovs Hallar är terrängen medelsvår med smala stigar och kuperat landskap.

Längd: 7 kilometer.

Hålehall har många fina vandringsmöjligheter. Du kan välja mellan fyra olika vandringsleder med varierande svårighet. Under vandringen kommer du att gå genom både bok- och granskog och du kommer att passera våtmarker, små bäckar och mindre raviner. Den blå slingan är lämplig för barnvagn eftersom den mestadels går på skogsvägar i området.

Parkeringen ligger nära Friluftsfrämjandets stuga i Hålehall. Vid Hålehall hittar du också övernattningsskydd.

Röd slinga

Längd: 1,5 kilometer

Blå slinga

Längd: 3,5 kilometer

Gul slinga

Längd: 5 kilometer

Grön slinga

Längd: 11 kilometer

Vandringen går genom det landskap som Birgit ofta vandrade och cyklade i. Leden börjar vid Birgit Nilssons barndomshem i Svenstad, mitt på Bjäre. Idag finns här ett unikt museum där du kan uppleva glimtar från Birgit Nilssons storslagna karriär. Här kan du också uppleva miljön där Birgit växte upp och drömde om ett liv i sångens och operans värld.

Längs den vindlande vägen som leder till Västra Karup och kyrkan, där hennes gravplats finns, kan du njuta av den fantastiska utsikten över Kullaberg och Kattegatt. Vandringen är i lätt terräng.

Längd: 9 kilometer

Kustslingan är en vandring som går nära havet och runt östra delen av Båstad. Du går längs med sjö, barrskog och hav. Stensån följer med dig större delen av tiden. Du passar Öresjön där man förr bröt kalk för att göra kalktegel. Idag nyttjas Öresjön både för rekreation och fisk. Under halva vandringen går du längs med havet och bjuder på både salta stänk och doft av barr.

Längd: 12 kilometer

Längs Hallandsåsens branta nordsluttning ner mot Båstad ligger Pershögsskogen. Promenadslingorna i skogen klättrar uppåt och ger fantastiska vyer under den del av året då träden står kala. Vårens knoppsprickning, sommarens gröna lövtak och höstens färgprakt gör skogen till ett omtyckt vandrings- och motionsstråk. Under vandringen möts du av trappor och smala stigar.

Längd: 1,5 kilometer.

Som ett stråk mellan Båstad och Grevie går Sinarpsdalen, en tydlig sprickdal i Hallandsåsen som bildades för cirka 230 miljoner år sedan. Dalens sluttningar erbjuder en unik utsikt medan dalens botten skänker ro i sinnet.

Vandringen erbjuder en medelsvår terräng och går genom ett kuperat, vackert och artrikt landskap, med spår från flera generationer tillbaka. En del av leden går på Bjäre banvall, det gamla järnvägsspåret, som idag är en populär rekreationsled.

Längd: 8 kilometer

Att vandra längs Skåneleden är spännande och ger dig en chans att verkligen uppleva den otroliga mångfald av natur och kulturupplevelser som Skåne har att erbjuda. Skåneleden är 140 mil lång och uppdelad i över 100 etapper. Den är indelad i olika delleder som sitter ihop i ett gemensamt ledsystem.

I Båstads kommun finns följande etapper i Skåneleden:

Skåneleden Torekov – Vejbystrand

Längd: 20 kilometer
Etapp: 18, Skåneleden Kust till kust

Skåneleden Ängelbäcksstrand – Båstad

Längd: 16 kilometer
Etapp: 21, Skåneleden Kust till kust

Skåneleden Brammarp – Båstad

Längd: 12 kilometer
Etapp: 15, Skåneleden Kust till kust

Skåneleden Båstad – Torekov

Etapp: 16 och 17, Skåneleden Kust till kust
Längd: 24 kilometer

Bjäreleden runt

Längd: 70 kilometer
Etapp: 15-20, Skåneleden Kust till kust

Lilla Bjäreleden runt

Längd: 50 kilometer
Etapp: 16, 17, 18 och 21, Skåneleden Kust till kust

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: