Viktigt meddelande1

Ledsagarservice

Du som har en funktionsnedsättning kan få ledsagarservice. Det innebär att en person hjälper och stöttar dig när du deltar i kultur- och fritidsaktiviteter utanför hemmet.

Det kan till exempel handla om att följa med dig på bio, shoppa eller åka och bada. Ledsagarservice syftar till att du ska ha en meningsfull fritid och möjlighet att kunna leva som andra. Du blir beviljad stöd ett antal timmar varje månad.

Ledsagning sker inte i ditt hem, utan på den plats som du och din ledsagare bestämmer i förväg.

Så här ansöker du om LSS

Du som är över 15 år ansöker själv om stöd enligt LSS. Behöver du hjälp kan din vårdnadshavare, god man eller förvaltare hjälpa dig att ansöka. Du ansöker genom att fylla i blanketten Ansökan om insatser enligt LSS.

Du skickar blanketten till:

Myndighetsenheten
Båstads kommun
269 80 Båstad

När vi har fått in din ansökan utreder en handläggare din situation och dina behov. Handläggaren tar sedan ställning till om du tillhör någon av personkretsarna. Om du tillhör någon av personkretsarna beslutar handläggaren om du har rätt till och behov av de insatser som du har ansökt om. En del personer kan ha rätt till flera insatser samtidigt.

Är du missnöjd med beslutet kan du överklaga det till Förvaltningsrätten. Mer information om hur du gör för att överklaga framgår av beslutet.

Kontakta medborgarservice för mer information om stöd och service enligt LSS.

Vill du bli ledsagare?

Vill du hjälpa någon som behöver extra stöd? Vi söker dig som vill bli ledsagare till barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning. Som ledsagare träffar du regelbundet en person som till följd av en funktionsnedsättning behöver stöd för att skapa en meningsfull och stimulerande fritid. Till exempel genom att besöka sina vänner eller att delta i andra fritids- och kulturaktiviteter.

Anmäl intresse

Vill du anmäla intresse till att bli ledsagare eller har du frågor? Då är du välkommen att kontakta medborgarservice.

För att bli ledsagare behöver du lämna ett utdrag ur polisens belastningsregister.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: