Publicerad:

Kommunal varslar om strejk – måltidsverksamheten i Båstads kommun berörs

Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och Kommunal har inte kommit överens om ett nytt centralt kollektivavtal. Båstads kommun har, liksom flera andra kommuner och regioner i Sverige, mottagit varsel om strejk från och med den 18 april.

Varslet om strejk i Båstads kommun är riktat till måltidsenheten och omfattar samtliga kök i kommunen. Alla kockar och måltidsbiträden anslutna till fackförbundet Kommunal riskerar att bli uttagna i strejk.

Strejken kommer att påverka måltiderna i förskola, skola och äldreomsorg. Övriga fackförbund kommer förhålla sig neutrala i frågan vilket gör att kommunen inte kan lägga över arbetsuppgifter på andra yrkesgrupper i denna situation.

- Vi hoppas att konflikten ska lösas centralt. Men naturligtvis arbetar vi med att lösa situationen på bästa sätt om det skulle gå så långt att det blir en strejk. I nuläget har vi olika lösningar beroende på de olika verksamheternas olika behov och förutsättningar, säger Stefan Christiansson, tillförordnad HR-chef.

Om strejken träder i kraft kommer barn och elever att få ta med egen lunch. Det kommer att utgå ersättning motsvarande när elever är ute på praktik. Alla berörda kommer att få information via sin lärplattform. Vård- och omsorgstagarna inom äldreomsorgen kommer att få mat även om det inte blir som de är vana vid. Kommunen arbetar också på att hitta en lösning på specialkosten.

Fakta Kommunals varsel

Varsel är riktat till vissa kommuner, regioner och Sobonaföretag. Berörda yrkesgrupper Kommunal organiserar är bland annat måltidspersonal, vaktmästare, lokalvård och renhållningsarbetare. Om ingen överenskommelse nås på nationell nivå träder strejken i kraft den 18 april klockan 07.00.

Senast uppdaterad: