Publicerad:

Hus med tre flaggstänger i förgrunden. På flaggstängerna vajar flaggor i vinden.

Idag flaggar vi för romerna

Den 8 april är romernas nationaldag. Dagen firas på olika håll i Sverige liksom i ett fyrtiotal andra länder. Vi uppmärksammar dagen med att flagga med den romska flaggan utanför kommunhuset i Båstad.

Romernas nationaldag firas till minne av den första internationella romska kongressen, som hölls den 8 april 1971 i London. Romerna har inget ”eget” land utan är splittrade världen över men trots det finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas den 8 april.

Om nationella minoriteter

Romer är tillsammans med judar, tornedalingar, sverigefinnar och samer Sveriges fem erkända nationella minoriteter. De nationella minoriteterna har befolkat Sverige under lång tid och är grupper med en uttalad samhörighet. Minoritetsgrupperna har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att bevara sin identitet.

De nationella minoriteterna i Sverige, har genom historien på olika sätt blivit marginaliserade och förtryckta vilket fått stora konsekvenser för generationer. Riksdagens beslutade år 1999, att samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar skulle få status som nationella minoriteter i Sverige. Statliga myndigheter, kommuner och regioner har i uppdrag att genomföra regeringens minoritetspolitik. Att stärka skyddet av de nationella minoriteternas rättigheter är en del av Sveriges arbete med att värna de mänskliga rättigheterna.

På sidan om nationella minoriteter kan du läsa mer om vilka dagar vi flaggar.

Senast uppdaterad: