Publicerad:

Kommunen är med i Håll Sverige rents skräpplockardagar

Båstads kommun har anmält sig till Håll Sverige rents skräpplockardagar. Skolor, föreningar och alla andra skräpplockare kan anmäla sitt intresse från och med den 1 mars.

Huvudsyftet med kampanjen är inte att städa, utan att barn och ungdomar ska lära sig att nedskräpning är fel och väcka intresse för miljö och hållbar utveckling. Att plocka skräp är att förändra samhället, miljön och klimatet till det bättre. Årets kampanj pågår mellan 1 mars och 31 maj.

Evenemanget riktar sig främst till skolor och barn- och ungdomsföreningar, men privatpersoner, företag och organisationer är också välkomna att plocka skräp under våren.

Skräpplockning är en perfekt pedagogisk aktivitet som visar att nedskräpning är fel. Det är naturligtvis inte barnens uppgift att lösa problemet med nedskräpning. Men att plocka skräp är något som vi alla kan hjälpa till med - och något konkret som vi kan göra här och nu. Tillsammans kan vi stoppa skräpet!

Tidigare år har deltagare i Skräpplockardagarna kunnat beställa plastpåsar att plocka skräp i, något som har inneburit en stor kostnad för Håll Sverige Rent och som också har ifrågasatts ur ett hållbarhetsperspektiv. Och där håller vi såklart helt och hållet med: den bästa plastpåsen är den som används flera gånger!

Så inga påsar skickas ut till förskolor, skolor, föreningar och kommuner. Håll Sverige rent uppmanar därför alla deltagare i Skräpplockardagarna att använda påsar som redan finns tillgängliga i verksamheten, hemmen eller på annan plats.

Tänk på att källsortera skräpet så mycket ni bara kan när vid insamlingen. Kontakta därefter kommunen som hämtar upp ert insamlade skräp. Det gör ni genom att använda kommunens digitala strandstädarkarta eller kontakta kommunens medborgarservice på 0431-770 00.

Från och med 1 mars till och med 31 maj kan ni välja att plocka när och hur många gånger ni vill.

Mindre barn bör inte gå ut och plocka ensamma och aldrig vid potentiellt farliga områden som vägar, sjöar och hav.

Det kan vara lockande att plocka skräp längs våra bilvägar där det tyvärr ofta ligger en hel del skräp. Men städning längs väg klassas som vägarbete och kräver särskild utbildning i bland annat trafiksäkerhet. Tänk på att vägområdet kan sträcka sig flera meter från vägen och inkludera både vägren och diken.

Skräpplockning med barn är en pedagogisk aktivitet. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att lära sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp.

  • Ta med en påse eller något annat att plocka i.
  • Använd handskar, vantar eller plockpinne.
  • Tvätta händerna noga efteråt eller använd handsprit.
  • Ta hand om ditt insamlade skräp. Fyll inte upp offentliga papperskorgar. Sortera det gärna så gott du kan, eller släng det i brännbart! Kontakta kommunen som kan hämta ditt skräp.
  • Glöm inte att ha roligt och kanske ta med något gott att äta eller dricka!

Vuxna är välkomna att plocka skräp året runt. Med hjälp av Strandstädarkartan Kattegatt kan privatpersoner medverka i ett städinitiativ och uppmärksamma behov av städning i kustområden. Strandstädarkartan är framtagen av Västkuststiftelsen från projektet Ren kust. Projektet är ett samarbete mellan sju kustkommuner, från Kungsbacka i norr till Ängelholm i söder.

Det fiffiga med Strandstädarkartan Kattegatt är att du själv kan flagga upp insatser för en renare kust, medverka i städinitiativ och snabbt lokalisera städbehov. Att städa kusten och våra stränder är ett steg närmare ett renare hav och något som alla kan bidra med. De små handlingarna vi utför i vardagen kan helt enkelt vara nyckeln för att minska det marina skräpet.

När du besöker Strandstädarkartan Kattegatt möts du av fyra olika markeringar:

Grön markering innebär att städning har utförts och skräpet avlägsnats från platsen.

Gul markering innebär att städning är genomförd men det finns behov av hämtning på grund av stora volymer eller otympliga material.

Röd markering innebär att det finns ett städbehov på angivet område.

Blå markering innebär att du själv eller flera andra frivilliga planerar att städa ett område.

Ladda ned kartan via Google Play eller App Store alternativt nå kartan via webbplatsen på Strandstädarkartan Kattegatt.

Senast uppdaterad: