Eriks hörna

Om konstverket

Konstnär

Plats

Ulla och Gustav Kraitz

Hamngatan, Båstads hamn

Om konstverket

Skulpturen ”Eriks hörna” är tillägnad Erik Paulsson och invigdes 2021. Initiativtagaren till skulpturen var en privatperson som ville uppmärksamma allt Erik gjort för Båstad och Bjäre under många år.

Erik Paulsson grundade Peab tillsammans med sin bror Mats 1959. Peab ligger bland annat bakom byggnader som Friends Arena och Mall of Scandinavia. Deras huvudkontor ligger fortfarande kvar i Förslöv där allt en gång i tiden började.

Namnet Eriks hörna kommer från en plats inne på Restaurang Sand, känd som just Eriks hörna. Dit tog han ofta kunder och besökare för att göra affärer. På skulpturens sidor finns texter som berättar om Eriks entusiasm för bygden och hans visioner.

Om konstnärerna

Ulla och Gustav Kraitz är hemmahörande i Båstads kommun och har tillsammans skapat fler offentliga konstverk. Många av dem i kommunen.

De är internationellt kända för sin keramiska konst. Deras signum är den speciella glasyren, som bränns enligt en gammal kinesisk teknik. Färgerna blir starka, klara, skimrande och flytande.

De har haft många internationella utställningar och finns representerade bland annat på nationalmuseum i Stockholm, nationalmuseum i Budapest och moderna museet i Stockholm.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: