Söndagen den 9 juni är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då ska vi välja våra representanter till Europaparlamentet. Från och med onsdagen den 22 maj kan du förtidsrösta.
I valet till Europaparlamentet väljer medborgarna i alla medlemsstater sina representanter. Valet hålls vart femte år. Mellan den 6–9 juni håller alla medlemsländer sina val.
Rösträtt
Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:
- 18 år senast på valdagen, och
- svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
- är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.
Röstkort
Senast den 22 maj ska du ha fått ditt röstkort skickat till din folkbokföringsadress. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress samt öppettider.
När du röstar i din vallokal är det inget krav att ha med sig sitt röstkort. Men det är praktiskt för att kontrollera att du befinner dig i rätt vallokal. För att få förtidsrösta måste du däremot ha med dig ditt röstkort.
Saknar du ditt röstkort kan du beställa ett nytt hos Valmyndigheten eller kontakta meborgarservice.
Olika sätt att rösta
Du kan rösta på flera olika sätt, till exempel vid förtidsröstning, på valdagen eller via bud. Röstmottagarna, som tar emot din röst, ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. De kan också hjälpa dig som väljare om du ber om det.
Tillgängliga vallokaler
Alla våra vallokaler och lokaler för förtidsröstning är tillgängliga för personer med fysiska funktionsnedsättningar. Röstmottagarna, som har tystnadsplikt, kan hjälpa dig att rösta.
Vallokaler fria från partiers valarbete
Du som röstar ska kunna ha fri passage på från närmaste parkering till vallokalen. I vallokalen, lokalen för förtidsröstningen eller i direkt anslutning till dessa får det inte finnas någon form av partipropaganda. Valarbete får inte heller bedrivas i närheten av ingången till lokalen. Insamlingar av något slag får inte ske inne i vallokalen.
Skulle detta ändå ske ber vi dig kontakta ordförande eller röstmottagare i vallokalen.
Vad händer efter valet?
Direkt efter att vallokalerna har stängt startar den preliminära rösträkningen på plats. Då räknas alla röster som lämnats i vallokalen och alla förtidsröster. Du kan följa valresultatet på Valmyndighetens webbplats.
Dagen efter valet påbörjar Länsstyrelsen den slutgiltiga rösträkningen. Länsstyrelsen kontrollräknar alla röster och räknar även personrösterna. Cirka en vecka efter valet fastställer valmyndigheten valresultatet. De utser även ledamöter och ersättare.
Mer information om EU-valet
På valmyndighetens webb och webbsidan om EU-valet hittar de mer information om valet. Informationen finns också på de olika medlemsländernas språk och på lättläst svenska.