Tillsyn av enskilda avloppsanläggningar

Miljöavdelningen inventerar och gör tillsyn av enskilda avloppsanläggningar i Båstads kommun.

Enligt miljöbalken ska avloppsvatten tas om hand på ett sätt så att det inte uppstår störningar för människors hälsa eller miljön. Det innebär att ett avloppsvatten måste renas för att förhindra att sjukdomar sprids eller näringsämnen läcker ut i naturen. En avloppsanläggning ska rena avloppsvattnet från bakterier, virus, näringsämnen och organiskt material.

I avloppsanläggningar där reningen inte fungerar, riskerar utsläppen att påverka grundvattnet, vattendrag och hav. Miljö- och byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet och miljöavdelningen har uppdraget att göra tillsyn på enskilda avloppsanläggningar i Båstads kommun. Med tillsynen ska miljöavdelningen se till att avloppsanläggningar med brister åtgärdas, så att de inte innebär risker för människors hälsa eller miljön.

Du har ett eget ansvar

Om du har en egen avloppsanläggning på din fastighet är du ansvarig för att anläggningen fungerar på ett bra sätt. Du måste veta hur den ska fungera, hur många personer den är dimensionerad för och om den renar vattnet i tillräcklig omfattning. Du har också ansvar för skötsel och service av anläggningen. Om din avloppsanläggning inte fungerar eller har brister, kan miljö- och byggnadsnämnden ställa krav på att avloppsanläggningen åtgärdas.

Så går tillsynen till

Miljöavdelningen gör tillsyn av enskilda avloppsanläggningar områdesvis. Innan vi börjar med tillsyn i ett nytt område skickar vi ut information till fastighetsägarna i området.

Avloppstillsyn steg för steg

  1. Avloppsdeklaration
    Om miljöavdelningen har gamla eller bristfälliga uppgifter om avloppsanläggningen på en fastighet startar vi ett tillsynsärende med att skicka ut en avloppsdeklaration där vi ber dig som fastighetsägare att redovisa vad det finns för avloppsanläggning på fastigheten och vart det renade vattnet avleds.
  2. Eventuellt besök
    Om vi utifrån redovisade uppgifter inte kan avgöra om avloppsanläggningen uppfyller reningskraven bokar vi in ett besök för tillsyn av avloppsanläggningen.
  3. Kommunicering av vår bedömning
    När miljöavdelningen har gjort en bedömning av avloppsanläggning informeras du om det. Om vi bedömer att avloppsanläggningen inte uppfyller reningskraven får du en skrivelse där det står att miljö- och byggnadsnämnden kan komma att fatta ett beslut om förbud mot utsläpp. Du har då möjlighet att lämna synpunkter i ärendet innan beslut fattas.
  4. Eventuellt beslut om förbud
    Miljö- och byggnadsnämnden fattar ett beslut om förbud mot utsläpp av avloppsvatten till avloppsanläggningen om nämnden bedömer att anläggningen utgör en risk för människors hälsa eller miljön. Förbudet träder i normalfallet i kraft 1,5 år efter att beslutet fattas.
  5. Förbudet slutar gälla när anläggningen är åtgärdad
    Innan förbudet träder i kraft måste anläggningen ha åtgärdats. Beslutet om förbud slutar att gälla när du genomfört åtgärder på avloppsanläggningen som gör att avloppsvattnet renas tillräckligt eller blivit beviljat tillstånd för ett nytt avlopp och skickat in dokumentation som visar att det nya avloppet blivit anlagt.

Avgift för tillsynen

Vår tillsyn finansieras av avgifter. Det innebär att du som fastighetsägare får betala för den tid vi behöver lägga ner på tillsyn av din avloppsanläggning. Som tillsynstid räknas bland annat tid för granskning av handlingar, eventuella inspektioner och beslut. Du betalar en avgift på 1 100 kronor per timme (år 2024) för den tid som ärendet tar. Timtaxan fastställs inför kommande år efter ett beslut i kommunfullmäktige.

Vet du att du har en dålig avloppsanläggning kan du begränsa dina kostnader genom att ansöka om tillstånd för en ny avloppsanläggning. För prövning av ansökan om tillstånd för en ny avloppsanläggning betalar du alltid en fast avgift.

Därför måste avloppsvattnet renas

Att rena vårt avloppsvatten är en viktig del av miljö- och hälsoskyddet för både människor och miljö. Om avloppsvattnet från din avloppsanläggning inte renas tillräckligt, kan det påverka grundvattnet och förorena dricksvattenbrunnar hos dig eller dina grannar. I värsta fall kan avloppsvatten sprida smitta, så att personer som dricker vattnet eller kommer i kontakt med det blir sjuka.

Näringsämnen i det otillräckligt renade avloppsvattnet bidrar dessutom till övergödning i åar, hav och andra vattendrag, där vattenmiljön är känslig. Höga halter av näringsämnen gör att vattendrag växer igen och drabbas av syrebrist, vilket på sikt leder till minskad biologisk mångfald, när växter, fiskar och andra vattendjur dör.

I Båstad leds avloppsvattnet från många fastigheter via rör ut i bland annat Stensån, Örebäcken, Lyabäcken och andra mindre vattendrag i deras avrinningsområde. De livsviktiga vattenmiljöerna och havet som de mynnar ut i är känsliga för utsläpp eftersom de redan påverkas av stora mängder näringsämnen som orsakar övergödning. Det är alltså mycket viktigt att anläggningen du har idag eller planerar för, renar avloppsvattnet som den ska.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: