PRAO - praktisk arbetslivsorientering

För många elever är prao en av de första kontakterna med arbetslivet och en viktig pusselbit för att kunna göra bra studie- och yrkesval i framtiden.

Prao ger unga möjligheten att lära sig mer om arbetslivet, men även väcka intresse och nyfikenhet för olika yrken och branscher. Praon är obligatorisk och en del av skolans utbildning. Därför är läraren delaktig i att planera och följa upp praon för varje elev. Som elev kan du välja att önska bland de praoplatser som skolan erbjuder eller hitta en egen praoplats.

I Båstads kommun har alla elever en veckas prao i årskurs åtta och nio. Praon genomförs under en vecka på vårterminen och en vecka på höstterminen. Under praon är eleverna försäkrade genom kommunens olycksförsäkring.

Vill du ta emot en praoelev? Anmäl ditt intresse!

Att ta emot en praoelev är inte bara roligt – du och din arbetsplats gör även en stor insats. Din arbetsplats kan ge en ung människa chansen att kanske för första gången se hur arbetslivet fungerar, samtidigt som ni själva kan få nya perspektiv på verksamheten. Som arbetsplats får ni vara med och inspirera till kommande val av utbildning och yrke för eleverna.

Alla arbetsplatser kan ta emot en praoelev oavsett om det är ett stort eller litet företag, en förening, en kommun eller en myndighet. Du kanske tänker att det är svårt att hitta arbetsuppgifter till en praoelev? En elev som gör sin prao hos dig behöver inte bara sysselsättas med arbetsuppgifter. Du kan också skapa uppdrag för att ge eleven en bred bild av verksamheten eller bjuda in eleven att komma med egna förslag på uppgifter. Det viktigaste är att eleven känner sig delaktig och får vara med.

Vill du veta mer?

Grundskolornas studie-och yrkesvägledare berättar gärna mer och svarar på dina frågor.

Vad säger eleverna om prao?

Elever årskurs 9

Min prao gav mig erfarenhet om arbetslivet som kan vara bra i framtiden. Efter min prao blev jag erbjuden jobb på arbetsplatsen.

Jag lärde mig mycket inom jobbet på lantbruk och om kor. Jag fick vara med på en kalvning och behandla kossor. Jag lärde mig hur man kör traktor och backar med släp. Det har varit väldigt lärorikt och tidiga mornar men tiden har gått fort och det har varit super kul.

Elever årskurs 8

Jag blev behandlad som en vanlig arbetare och dom såg inte ner på mig.

Att det var riktigt sköna gubbar och en väldigt chill stämning.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: