Vedeldning

Här hittar du information om hur du eldar med rätt material och på rätt sätt. Eldning från braskamin, panna eller kakelugn kan ge giftiga utsläpp. Du som eldar ansvarar för att grannarna störs så lite som möjligt av rök och lukt.

När du eldar är du skyldig att se till att eldningen inte stör någon annan. Om du bor i ett tätbebyggt område bör du endast använda din braskamin eller öppna spis till trivseleldning. Trivseleldning innebär eldning upp till fyra timmar per tillfälle och högst två gånger per vecka. Om eldningen besvärar dem som bor i närheten kan miljö- och byggnadsnämnden besluta om restriktioner. I vissa fall kan du till och med bli förbjuden att elda.

Anmälan eldstad

Du som vill installera en ny eldstad eller rökkanal eller ändra en befintlig anmäler detta till kommunen.

Elda på rätt sätt

Uppvärmning med ved eller pellets i panna är ett kostnadseffektivt sätt att värma upp sitt hus på. En eldstad måste uppfylla olika krav, till exempel hur du tänder upp den och hur tillförsel av luft ska ske.

Kontakta sotare före installation av förbränningsanläggningen. Sotaren ska godkänna installationen med tillhörande rökkanal.

Tänk på följande när du eldar:

  • Elda alltid med torr ved.
  • Elda med rätt lufttillförsel.
  • Stapla vedträna på ett luftigt sätt. Placera sedan tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna.
  • När elden tänds behövs rikligt med luft och då kan du ha luckan lite öppen. När elden tagit sig, stäng luckan men se till så att lufttillförseln fortfarande är god. När elden har kommit igång kan du sänka lufttillförseln lite, men pyrelda inte.
  • Det inte är tillåtet att elda med hushållsavfall, mjölkkartonger, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor eller liknande.
  • Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i rökkanalen och omgivningen.
  • Elda aldrig mer än tre kilo ved per timme i din eldstad och inte längre än fyra timmar åt gången.

Om du störs när någon eldar

Om du blir störd när någon annan eldar bör du i första hand ta kontakt med den som eldar.

Så här anmäler du

Du anmäler klagomål i vår e-tjänst.

Du kan också kontakta miljöavdelningen via e-post eller genom att ringa medborgarservice.

Miljöavdelningen

Du har möjlighet att lämna klagomål anonymt. Tänk på att vissa ärenden som lämnas anonymt inte går att utreda eftersom Båstads kommun måste kunna kontakta dig för att göra en komplett utredning.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: