Behovet av specialistutbildade undersköterskor ökar i takt med att hälso- och sjukvården blir alltmer specialiserad. Som undersköterska med fördjupade kunskaper och färdigheter kan du bidra till bättre kvalitet i sjukvården och bli en viktig länk mellan undersköterska och sjuksköterska.
Omfattning: 200 YH-poäng, 12 månader
Start: september 2025
Ansökan: 1 februari - 18 maj 2025
Studieort: Båstad/distans
Studietakt: 100 procent
Dina nya kunskaper och färdigheter kombinerat med din erfarenhet av och insikt i undersköterskans arbete innebär större möjlighet att möta hälso- och sjukvårdens behov av alltmer kunskapsinriktade undersköterskor.
Kompetenshöjning och kvalitetssäkring
Utbildningen ger dig en kompetenshöjning med beredskap att hantera och göra adekvata bedömningar i akuta situationer vid somatiska och psykiska sjukdomstillstånd. Din breddade och fördjupade kunskap medför beredskap att möta barn och vuxna, att möta människor med psykisk ohälsa samt att möta människor i livets slut.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är en heltidsutbildning som bedrivs delvis på distans med en teorivecka i månaden på plats i Båstad varvat med handledda självstudier på hemorten. Utbildningsveckorna har utformats i samarbete med vårdbranschen för att möta hälso- och sjukvårdens behov av alltmer kunskapsinriktade och specialiserade undersköterskor. Under vårterminen ingår fyra veckors LIA (lärande i arbete).
Kursplan
Efter utbildningen
Efter din yrkeshögskoleexamen kommer din roll att skilja sig från undersköterskans då du fått kompetens att handleda och förmedla kunskap till annan personal, studerande, anhöriga och vårdtagare.
Efter utbildningen kan du arbeta som handledare. Du får förmåga att identifiera problemområden och initiera förbättringsarbete samt förstå betydelsen av hur kunskap och vetenskap bidrar till en säker och lika vård för alla.
Film om Specialistundersköterska inom hälso- och sjukvård
Studerande berättar om vart de har arbetat tidigare och vad som har varit det bästa med utbildningen. Klicka på bilden för att se filmen på Youtube.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighetskrav
Slutförd svensk eller utländsk gymnasieutbildning eller motsvarande, alternativt praktisk erfarenhet eller motsvarande förutsättningar krävs för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen.
Särskilda behörighetskrav
Du ska ha minst betyget E/G/3 i följande kurser eller motsvarande
- Anatomi och fysiologi 1 50 poäng
- Omvårdnad 1 100 poäng
- Psykologi 1 50 poäng
- Social omsorg 1 100 poäng.
Du ska ha dokumenterad yrkeserfarenhet som undersköterska, två års arbete eller fyra års halvtidsarbete.
Urval
Om det finns fler sökande än vad det finns platser på utbildningen sker ett urval med hjälp av ett särskilt prov och utifrån yrkeserfarenhet.