En kvinna som arbetar inom vården står framför en liten skärm. 

Specialistundersköterska inom hälso- och sjukvård

Behovet av specialistutbildade undersköterskor ökar i takt med att hälso- och sjukvården blir alltmer specialiserad. Som undersköterska med fördjupade kunskaper och färdigheter kan du bidra till bättre kvalitet i sjukvården och bli en viktig länk mellan undersköterska och sjuksköterska.

Omfattning: 200 YH-poäng, 12 månader

Start: september 2025

Ansökan: 1 februari - 18 maj 2025

Studieort: Båstad/distans

Studietakt: 100 procent

Dina nya kunskaper och färdigheter kombinerat med din erfarenhet av och insikt i undersköterskans arbete innebär större möjlighet att möta hälso- och sjukvårdens behov av alltmer kunskapsinriktade undersköterskor.

Kompetenshöjning och kvalitetssäkring

Utbildningen ger dig en kompetenshöjning med beredskap att hantera och göra adekvata bedömningar i akuta situationer vid somatiska och psykiska sjukdomstillstånd. Din breddade och fördjupade kunskap medför beredskap att möta barn och vuxna, att möta människor med psykisk ohälsa samt att möta människor i livets slut.

Utbildningens upplägg

Utbildningen är en heltidsutbildning som bedrivs delvis på distans med en teorivecka i månaden på plats i Båstad varvat med handledda självstudier på hemorten. Utbildningsveckorna har utformats i samarbete med vårdbranschen för att möta hälso- och sjukvårdens behov av alltmer kunskapsinriktade och specialiserade undersköterskor. Under vårterminen ingår fyra veckors LIA (lärande i arbete).

Kursplan

Kursen ska ge dig nya och fördjupade kunskaper med tonvikt på

  • omvårdnadsprocessen
  • anatomi
  • fysiologi
  • läkemedelshantering.

Kursen ska vidareutveckla dina kunskaper kring tecken och symtom på ohälsa. Syftet med kursen är att du efter godkänd kurs ska ha de kunskaper som krävs inom de vårdområden där specialistundersköterskan arbetar.

Kursen bygger på kursen hälso- och sjukvård 1 och innefattar

  • traumatiska situationer
  • akuta sjukdomstillstånd.

Syftet med kursen är att du efter godkänd kurs har utökad självständighet och handlingsförmåga, bättre kunskap i klinisk bedömning samt fördjupad problemlösningsförmåga. Stor del av kursen är uppbyggd kring case, det vill säga patientfall.

Kursen Kommunikation och handledning ska:

  • ge dig ökad förståelse för samtalets betydelse genom nya kunskaper i samarbetarskap, ledarskap och kommunikation.
  • ge kunskaper om metoder och verktyg som kan användas i svåra situationer.
  • träna dig att självständigt genomföra presentationer och handledning.

Kursen ger handledarutbildning enligt vård- och omsorgscollege, omfattande fem moduler motsvarande 100 gymnasiepoäng.

Kursen ska ge dig kunskaper i palliativ vårdfilosofi och palliativt förhållningssätt, inkluderande de fyra hörnstenarna, smärtskattning och de nationella riktlinjerna för palliativ vård.

Kursen ska ge en förståelse för undersköterskans roll, hens ansvar och hens utmaningar i den palliativa vården.

Syftet med kursen är att du efter genomförd kurs ska ha nått tillräckliga kunskaper för att arbeta med palliativa patienter eller för att fördjupa dina studier.

Kursen ska ge dig kunskaper

  • om psykiska och psykiatriska sjukdomar samt omvårdnad och behandling vid dessa.
  • i omhändertagande vid akuta situationer samt om självmord och förebyggande insatser.

Syftet med kursen är att du efter genomförd kurs ska ha nått tillräckliga kunskaper för att arbeta inom psykiatrin med eller för att fördjupa dina studier.

Kursen ska ge dig kunskaper om miljöns, kostens och den fysiska träningens betydelse såväl förebyggande som efter sjukdom eller skada.

Kusens syfte är att du ska få kunskaper om hälsofrämjande arbete med patienter, kollegor och även med sig själv. Du får fördjupande kunskaper i att analysera och reflektera över sambandet mellan livsstil och välbefinnande.

Kursen ska ge dig möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktisk patientnära verksamhet. Under kursen tränar du på att aktivt och självständigt medverka i det tvärprofessionella samarbetet.

Målet med kursen är att du ska utveckla din yrkesidentitet.

Kursen ger dig kompetens att självständigt skriva ett examensarbete, beskriva och försvara innehållet samt opponera på en kurskamrats arbete.

Kursens syfte är att du ska utforma ett förbättringsförslag som kan användas i vården.

Efter utbildningen

Efter din yrkeshögskoleexamen kommer din roll att skilja sig från undersköterskans då du fått kompetens att handleda och förmedla kunskap till annan personal, studerande, anhöriga och vårdtagare.

Efter utbildningen kan du arbeta som handledare. Du får förmåga att identifiera problemområden och initiera förbättringsarbete samt förstå betydelsen av hur kunskap och vetenskap bidrar till en säker och lika vård för alla.

Film om Specialistundersköterska inom hälso- och sjukvård

Studerande berättar om vart de har arbetat tidigare och vad som har varit det bästa med utbildningen. Klicka på bilden för att se filmen på Youtube.

En ung kvinna sitter i en soffa. 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighetskrav

Slutförd svensk eller utländsk gymnasieutbildning eller motsvarande, alternativt praktisk erfarenhet eller motsvarande förutsättningar krävs för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda behörighetskrav

Du ska ha minst betyget E/G/3 i följande kurser eller motsvarande

  • Anatomi och fysiologi 1 50 poäng
  • Omvårdnad 1 100 poäng
  • Psykologi 1 50 poäng
  • Social omsorg 1 100 poäng.

Du ska ha dokumenterad yrkeserfarenhet som undersköterska, två års arbete eller fyra års halvtidsarbete.

Urval

Om det finns fler sökande än vad det finns platser på utbildningen sker ett urval med hjälp av ett särskilt prov och utifrån yrkeserfarenhet.

Ansökan

Hjälpte den här informationen dig?

Senast uppdaterad: