Två män står i ett grönområde iklädda arbetskläder. Den ena mannen håller i en pärm och en penna. 

Kvalificerad trädgårdsmästare – hållbar utemiljöförvaltning

Utbildningen vänder sig till dig som vill förvalta våra framför allt gröna utemiljöer på ett framtida och hållbart sätt.

Omfattning: 300 YH-poäng, 14 månader

Start: våren 2025

Sista ansökningsdag: ansökan är stängd

Studieort: Båstad/distans

Studietakt: 100 procent

Stort behov av kvalificerade trädgårdsmästare

Behovet av kvalificerade trädgårdsmästare har nästan aldrig varit så stort som nu. Det är en ständig brist på skickliga hantverkare. Mycket byggande, många privatpersoner som vill kunna bo kvar och fortsätta ha en fin trädgård, många fritidsboende med trädgårdar som behöver skötas och kyrkogårdsförvaltningar med pensionsavgångar. Med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen från Akademi Båstad blir du eftertraktad på arbetsmarknaden och redo att ge dig ut i arbetslivet med en gång!

Yrkesrollen som kvalificerad trädgårdsmästare är komplex och kräver unika kunskaper och färdigheter. Därför rör sig utbildningen i gränslandet mellan det rena hantverkskunnandet och det strikt akademiska.

Utbildningens upplägg

Distansstudier varvas med utbildningsträffar i Båstad. Det är nio obligatoriska träffar som är tre till fyra dagar långa vardera. Däremellan sker studierna på hemorten med streamade föreläsningar, litteraturläsning och olika uppgifter.

Genom LIA (lärande i arbete) får du möjlighet att utveckla dina kunskaper och praktiska färdigheter i starkt samarbete med branschen, vilket också vidgar ditt nätverk i den gröna sektorn. LIA:n sker också företrädesvis på din hemort.

Förutom att bli en skicklig hantverkare från ekosystemtjänster till trädvård ger nyckelkursen Fördjupad växtkunskap dig spetskompetens inom det levande byggmaterialet och gör dig skicklig i att använda växter på rätt sätt. För att du ska få chans att öka dina kvalifikationer som kvalificerad trädgårdsmästare, ges du möjligheten att fördjupa dig inom vald del av yrket i ett examensarbete.

Kursplan

Kursen Ekosystemtjänster och gröna miljöers värden:

  • ger fördjupade kunskaper om ekosystemtjänster, vad begreppen stödjande, reglerande, försörjande och kulturella ekosystemtjänster innebär. Biologisk mångfald är ett viktigt område.
  • visar på hur gröna stadsmiljöer kan anpassas för klimatförändringar och bidra till att de blir mer robusta och kan hantera skyfall och torka.
  • ger metoder och verktyg för att kartlägga och värdera ekosystemtjänster. Kursen ger även kunskap om hur man kommunicerar gröna miljöers värden.

Målet är att du efter genomförd kurs ska ha god kännedom om ekosystemtjänster. Du ska självständigt kunna kartlägga, värdera, planera och genomföra lösningar i utemiljön ur ett hållbarhetsperspektiv, särskilt i redan befintliga utemiljöer.

Du får en ökad förståelse för vad vardagens utemiljöer, parker och trädgårdar kan betyda för människors hälsa, välbefinnande och utveckling och ska kunna kommunicera och argumentera för gröna miljöers värden i sin yrkesroll.

Kursen ger dig redskap och färdigheter att självständigt kunna integrera tidigare kunskaper, färdigheter och kompetenser i utbildningen med det valda fördjupningsområdet i kursen.

Du ska kunna:

  • analysera den information och de resultat du får.
  • skriva rapporter.
  • opponera på liknande arbeten som andra har gjort.
  • redovisa muntligen vad du kommit fram till inför en tänkt målgrupp.

Målet är att du ska kunna specialisera dig som trädgårdsmästare och bli lite av en expert inom din valda fördjupning. Målet är också att arbeta självständigt och ha ett kritiskt förhållningssätt samt att öka din kompetens som kvalificerad trädgårdsmästare.

Kursen ger fördjupad kunskap om ett brett sortiment av växter som används i trädgårdar och parker.

Kursen behandlar växternas olika användningsområden och hur olika ståndortsfaktorer påverkar deras utveckling.

Att identifiera och namnge växterna med svenskt och vetenskapligt namn är en viktig del av kursen och även att ta fram växtförslag utifrån klimat, växternas funktion och egenskaper.

Kursen tar även upp inventering av växter i trädgårdar och parker. Du ska kunna identifiera ett brett växtsortiment och ha fördjupad kunskap om växterna, bland annat deras olika krav på livsmiljöer.

Du ska bli skicklig i vegetationsbyggnad och användning av växter och att välja rätt växt till rätt plats eller rätt växtbädd för valda växter för att uppnå lång hållbarhet, lägre skötselkostnader och väl fungerande ekosystemtjänster.

I kursen används texter på engelska för att du ska lära sig kommunicera på engelska inom kursens område.

Kursen behandlar olika drift- och underhållsmoment för utemiljöer ur ett hållbarhetsperspektiv, exempelvis planering, utförande och uppföljning.

Du får fördjupade kunskaper om drift och underhåll av:

  • gräs- och planteringsytor
  • urnor
  • natur- och kulturmark
  • markbeläggningar
  • markutrustning
  • lek- och fritidsytor.

Kursen ger dig kunskap om vad du utifrån ett skötselperspektiv kan tänka på kring tillgänglighet, trygghet och säkerhet. Kursen behandlar även förebyggande markvård och jordförbättringsåtgärder.

Arbetsmiljöarbete och säkerhetsaspekter med ergonomi och utrustning som finns till för hjälp och skydd är viktig för att kunna analysera sin egen arbetssituation och arbeta säkert och miljömedvetet för en hållbar utveckling.

I kursen används undervisningsmaterial på engelska för att den studerande ska lära sig kommunicera på engelska inom kursens område.

Kursen ger dig möjlighet att omsätta och fördjupa de teoretiska kunskaper som du fått tidigare i utbildningen. Du får öva det praktiska genomförandet av drift- och underhållsarbeten av utemiljöer, främst ur ett hållbarhetsperspektiv.

Du blir väl bevandrad inom drift- och underhållsarbetets praktiska moment och får samtidigt god insikt i yrket som trädgårdsmästare.

Kursen styrning och förvaltning av utemiljö:

  • ger dig kompetens för att styra och förvalta utemiljöer.
  • går igenom årshjulets olika skeenden med tyngdpunkt på drift- och underhållsarbeten.
  • ger dig kunskaper i att analysera anbud och kalkylera, skriva offerter, göra kapacitetsanalyser, planera arbetet och driva projekt samt följa upp utförda arbeten.
  • behandlar hur man planerar och följer upp drift och underhåll av utemiljöer utifrån avtal och kvalitetskriterier.

Du ska även kunna medverka vid upphandlingar och samverka mellan olika led och funktioner inom ett arbetsprojekt samt mellan olika yrkeskategorier. Den behandlar även kvalitets- och miljöledningssystem.

Målet är att du ska lära dig att upprätta drift- och underhållsplaner och kunna omsätta dessa i praktiskt arbete, samt göra förbättringar inom kvalitet och miljö.

Trädgårdsmästare som arbetar med drift och underhåll av utemiljö behöver ha kunskap om trädgårdar och parkers historiska utveckling för att kunna bevara det kulturarv som finns i dessa miljöer.

Kursen behandlar ämnet trädgårdshistoria utifrån en trädgårdsmästares perspektiv och tar upp de lagar och regler som gäller för historiska kulturmiljöer.

Målet är att du efter avslutad kurs ska kunna analysera befintliga trädgårdar och parker och ge utvecklingsförslag där de kulturhistoriska värdena bevaras eller utvecklas.

Träden i vår utemiljö bidrar med arkitektoniska, biologiska, tekniska och sociala funktioner och värden. Träd är de enskilt viktigaste objekten i utemiljön när det gäller att bidra till ekosystemtjänster, vilket gör att vi måste sköta dem väl efter deras enskilda behov.

Kursen går igenom skötsel av skyddsvärda träd och bedömning av riskträd. Fokus ligger på den praktiska tillämpningen i form av fältstudier och med konkreta, praktiska övningar och analysförfarande för att förstärka yrkesskickligheten.

Trädplaner är en annan viktig del av kursen liksom plantering och etablering av träd.

Målet är att du efter avslutad kurs ska kunna:

  • redogöra för träds uppbyggnad och förstå viktiga fysiologiska funktioner.
  • föreslå och motivera lämpliga vårdinsatser.
  • diagnostisera träds behov av vårdinsatser under olika livsfaser.
  • redogöra för olika bedömningsmetoder för träds ekonomiska värde .
  • föreslå och motivera metoder för riskbedömning.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighetskrav

Slutförd svensk eller utländsk gymnasieutbildning eller motsvarande, alternativt praktisk erfarenhet eller motsvarande förutsättningar krävs för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen. Det krävs också kunskaper i svenska.

Särskilda behörighetskrav

Lägst godkänt betyg E i kurserna

  • Fordon och redskap
  • Marken och växternas biologi
  • Växtkunskap 1
  • Skötsel av utemiljöer eller motsvarande.

Saknar du den särskilda behörigheten kan du läsa en behörighetsgivande förutbildning (BFU) hos oss hösten innan utbildningen startar. Då läser du merparten av dessa fyra kurser under 12 intensiva veckor med start vecka 39 med några dagars uppstart i Båstad. Godkänt på den behörighetsgivande förutbildningen ger en garanterad plats på huvudutbildningen Kvalificerad trädgårdsmästare – hållbar utemiljöförvaltning.

Behörighetsgivande förutbildning (BFU)

Utbildningen är till för dig som inte uppfyller de särskilda behörighetskraven. För att få läsa den behörighetsgivande förutbildningen krävs grundläggande behörighet.

På detta sätt kan du som inte har någon bakgrund i trädgårdsbranschen och som inte har läst några trädgårdskurser tidigare ges möjlighet att bli fullt behörig till yrkeshögskoleutbildningen Kvalificerad trädgårdsmästare.

Du som genomfört förutbildningen med godkänt resultat (G eller VG) antas till den utbildningsomgång på yrkeshögskoleutbildningen Kvalificerad trädgårdsmästare – hållbar utemiljöförvaltning som följer efter förutbildningen. Den behörighetsgivande förutbildningen är CSN-berättigad.

Ansökan

Du som behöver gå den behörighetsgivande förutbildningen för att kunna komma in på utbildningen ansöker som vanligt till utbildningen. Du ansöker därmed inte särskilt till denna förutbildning.

Sökande som inte uppfyller de särskilda förkunskapskraven men som uppfyller kraven ovan kommer att erbjudas plats till den behörighetsgivande förutbildningen. Om det är många sökande till utbildningen kommer ett urval att göras.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: