
Utbildningen vänder sig till dig som vill förvalta våra gröna utemiljöer på ett framtida hållbart sätt.
Digital infoträff – 5 maj klockan 12.30–13.30
Välkommen att träffa oss digitalt den 5 maj! Via Teamslänken i denna ruta får du möjlighet att höra mer om vår trädgårdsmästarutbildning, ställa frågor och få en inblick i hur det är att studera på en yrkeshögskola.
Digitalt, effektivt och inspirerande - varmt välkommen!
Omfattning: 300 YH-poäng, 14 månader
Start: nästa sökbara start januari 2026
Ansökan: 1 februari - 18 maj 2025
Studieort: Båstad/distans
Studietakt: 100 procent
Stort behov av kvalificerade trädgårdsmästare
Behovet av kvalificerade trädgårdsmästare är stort och det är en ständig brist på skickliga hantverkare. Utemiljöer och trädgårdar behöver skötas i/på kommuner, kyrkogårdar, besöksparker, bostadsgårdar och många privatpersoner önskar hjälp för att förvalta en fin trädgård. Pensionsavgångar i branschen ökar behovet. Med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen från Akademi Båstad blir du eftertraktad på arbetsmarknaden och redo att ge dig ut i arbetslivet med en gång!
Yrkesrollen som kvalificerad trädgårdsmästare är komplex och kräver unika kunskaper och färdigheter och därför rör sig utbildningen i gränslandet mellan det akademiska och det rena hantverkskunnandet.
Utbildningens upplägg
Distansstudier varvas med utbildningsträffar i Båstad. Det är tio obligatoriska träffar som är tre till fem dagar långa. Däremellan sker studierna på hemorten på distans med digitala föreläsningar, seminarium, fältstudier, grupparbeten, litteraturläsning och olika uppgifter. De digitala aktiviteterna är i realtid och schemalagda under vardagar.
Genom LIA (lärande i arbete) får du möjlighet att utveckla dina kunskaper och praktiska färdigheter i starkt samarbete med branschen, vilket också vidgar ditt nätverk i den gröna sektorn. LIA:n sker också företrädesvis på din hemort. LIA-perioden är 12 veckor lång. Innan LIA:n får du under utbildningens inledande Drift och underhållskurs de teoretiska delarna och en förståelse för de praktiska momenten som provas under träffarna och sedan övas vidare under LIA:n.
Kursen Växtkunskap löper som en röd tråd genom utbildningen. Kursen ger spetskompetens inom det levande byggmaterialet och gör dig skicklig i att använda och hantera växter på rätt sätt i våra utemiljöer. Kurserna Trädgårdar och parkers historia samt Ekosystemtjänster och gröna miljöers värden ger en djupare förståelse för hållbarhet och för hur man kan bevara och utveckla gröna miljöers värden. De ger även argument för att kommunicera, argumentera och nå fram i din kommande yrkesroll. Kurserna om Trädvård, Styrning och förvaltning av utemiljöer och Examensarbetet ger ett fördjupande perspektiv.
Kurser
Behörighetskrav
Grundläggande behörighetskrav
Slutförd svensk eller utländsk gymnasieutbildning eller motsvarande, alternativt praktisk erfarenhet eller motsvarande förutsättningar krävs för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen. Det krävs också kunskaper i svenska.
Särskilda behörighetskrav
Lägst godkänt betyg E i kurserna
- Fordon och redskap
- Marken och växternas biologi
- Växtkunskap 1
- Skötsel av utemiljöer eller motsvarande.
Saknar du den särskilda behörigheten kan du läsa en behörighetsgivande förutbildning (BFU) hos oss hösten innan utbildningen startar. Då läser du merparten av dessa fyra kurser under 12 intensiva veckor med start vecka 39 med några dagars uppstart i Båstad. Godkänt på den behörighetsgivande förutbildningen ger en garanterad plats på huvudutbildningen Kvalificerad trädgårdsmästare – hållbar utemiljöförvaltning.
Behörighetsgivande förutbildning (BFU)
Utbildningen är till för dig som inte uppfyller de särskilda behörighetskraven. För att få läsa den behörighetsgivande förutbildningen krävs grundläggande behörighet.
På detta sätt kan du som inte har någon bakgrund i trädgårdsbranschen och som inte har läst några trädgårdskurser tidigare ges möjlighet att bli fullt behörig till yrkeshögskoleutbildningen Kvalificerad trädgårdsmästare.
Du som genomfört förutbildningen med godkänt resultat (G eller VG) antas till den utbildningsomgång på yrkeshögskoleutbildningen Kvalificerad trädgårdsmästare – hållbar utemiljöförvaltning som följer efter förutbildningen. Den behörighetsgivande förutbildningen är CSN-berättigad.
Ansökan
Du som behöver gå den behörighetsgivande förutbildningen för att kunna komma in på utbildningen ansöker som vanligt till utbildningen. Du ansöker därmed inte särskilt till denna förutbildning.
Sökande som inte uppfyller de särskilda förkunskapskraven men som uppfyller kraven ovan kommer att erbjudas plats till den behörighetsgivande förutbildningen. Om det är många sökande till utbildningen kommer ett urval att göras.