Click to listen highlighted text!

Tips för att hålla det svalt inomhus i sommar

Senast ändrad: 19 jul, 2022 | Nyhet, Uncategorized

Sommaren bjuder på varmt väder och när den slår till är det viktigt för hälsan att hitta svala platser att vila på. Här får du några tips från energi- och klimatrådgivaren för att hålla det svalt inomhus.

Varningar för höga temperaturer utfärdas åter igen av SMHIs värmevarning i stora delar av landet. Det är fortsatt varmt även efter regn och den höga luftfuktigheten förvärrar. Därför vill våra energi- och klimatrådgivare tipsa om hur du kan göra för att hålla det svalt inomhus.

Skärma av

Bästa effekt är alltid att solinstrålning inte kommer in genom fönstret. Avskärmning utomhus som exempelvis med markiser är mest effektivt, men även persienner och gardiner inomhus hjälper till.
Kyltrix: Använd skuggplast eller annan självhäftande film, som kan tas bort, på utsidan av fönstret.

Vädra och dra nytta av frikyla

Håll stängt ut är det är varmt på dagen. När det är svalare ute om kvällen, öppna upp och släpp in sval luft. Man får även en svalkande känsla om det är sommarbris ute. Då kan man öppna upp så snart det är lika varmt inne som ute. Finns en svalare sida, börja med den och skaffa sedan tvärdrag. Har huset en källare håller den sig svalare längre. Det är en bra plats för ett sommarsovrum.
Kyltrix: Sov på golvet. Det är alltid lite svalare.

Fläkt

Fläkten gör inte luften svalare, men kan kännas behaglig svalkande och kan hjälpa till att dra in sval luft om kvällen. Men så fort den inte behövs, dra ur kontakten för ökad säkerhet.
Kyltrix: Kombinera kylklampar med fläkt. Placera klamparna framför fläkten så kyls luften ned något.

Stäng av värme och prylar som inte används

Det kan vara element eller golvvärme som står på, belysning eller spillvärme från prylar som inte används, ex datorer och skärmar. Dra ur kontakten så är du helt säker.

Autoläge på luft/luft-värmepumpen?

Om man använder komfortkyla med sin värmepump, kolla så den inte står i autoläge utan endast för att kyla. Och var extra noga med att rengöra filtren när fläkten går kontinuerligt.

Har du skaffat värmepumpen för att spara energi och pengar, tänk på att komfortkylan äter upp besparingen. Använd frikyla så långt det går!

Energimärkning på prylar som kyler

Hur energismarta prylarna är kan du se på energimärkningen när du handlar. Mest effektiva valet är A och det finns portabla luftkonditioneringsapparater som håller måttet. De portabla som är vattenkylda har inte märkning.

Kyla med fukt

Luftkonditionering som kyler med vatten är inte anpassade för svenska varma dagar med hög luftfuktighet. Det är avdunstningen som kyler och den fungerar bäst när det är torrt ute. Med torr hetta kan fukt kyla.
Kyltrix: Är det torr värme, sänk frikylan lite till genom att placera fuktigt tyg i fönsterdraget.

 

Vill du veta mer, få personligt anpassade råd eller har andra frågor om energi som exempelvis solceller, kontakta kommunen så får du hjälp! Kostnadsfri och oberoende rådgivning.

Click to listen highlighted text!