Arbete för ungdomar

Sommarjobb är en bra väg in i arbetslivet. Det ger dig värdefulla kontakter, erfarenheter för framtiden samtidigt som du får en chans att tjäna pengar.

Du som är 16 – 18 år och folkbokförd i kommunen har möjlighet att söka sommarjobb inom kommunens verksamheter. Du behöver inte ha fyllt 16 år när arbetet påbörjas men ska göra det under det år som du arbetar. Sommarjobb kan du få tills du är 18 år.

Båstads kommun erbjuder arbete åt ungdomar under sommaren. Du kan söka jobb inom flera olika yrken, bland annat park och naturvård, kök och café, vård och omsorg samt barnomsorg. Även andra verksamheter inom kommunen kan komma att erbjuda sommarjobb.

Ansök om sommarjobb

Du kan söka sommarjobb när platsannonserna läggs ut. När du ansöker om arbete väljer du det yrkesområde du skulle vilja jobba inom. Du som sedan blir erbjuden jobb kommer att få besked om aktuell arbetsplats.

Sommarjobben är fördelade på två perioder och arbetstiden är fyra timmar per dag, måndag till fredag.

  • Period 1: Vecka 25-28
  • Period 2: Vecka 29-32

Kommunen brukar årligen annonsera om sommarjobb under februari - mars. Håll koll under lediga jobb på kommunens webbplats. Ansökan gör du via ett rekryteringsverktyg och för att kunna söka ett arbete måste du först skapa ett konto.

Besked om sommarjobb

Om du erbjuds ett sommarjobb får du preliminärt besked i slutet av mars eller början på april månad.

Du som sökt jobb blir antingen reserv eller kallad till intervju. Efter att du varit på intervju får du svar på om du fått ett jobb eller inte. Du som blivit erbjuden ett jobb får hemskickat ett brev och där du tackar ja eller nej till erbjudandet. Om du inte svarar inom angiven tid så förlorar du erbjudandet om sommarjobb.

Du som tackar nej kommer inte att bli erbjuden ett sommarjobb denna sommar. Det är inte heller möjligt för den som fått ett jobberbjudande att byta arbetsplats eller att få arbeta mer än högst 80 timmar.

Utdrag ur belastningsregistret

Som arbetsgivare är Båstads kommun skyldig att göra en så kallad registerkontroll av personer som erbjuds arbete inom förskola, skola, barnomsorg samt vård och omsorg. Detta gäller även för dig som söker jobb inom parkarbete och kök då en del av dessa arbete är i lokaler där barn befinner sig. Registerkontrollen innebär att vi kontrollerar om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta i närheten av barn och unga.

Du beställer själv ett registerutdrag hos Polisen men vi kan också hjälpa dig med det om du blir kallad till intervju. Det brukar ta cirka två veckor innan du får registerutdraget hemskickat. Tänk på att registerutdraget ska vara oöppnat.

Anställningsavtal

Om du blir erbjuden ett jobb kommer du att få hemskickat ett anställningsavtal som du ska skriva på och skickar tillbaka till oss. I anställningsavtalet står det vilken period du ska arbeta, din lön samt vilken arbetsplats du ska sommarjobba på.

Som anställd på Båstads kommun är du försäkrad i ditt arbete.

Lön

Lönen baseras på din ålder och hos oss får du också semesterersättning på 12 procent. Nytt löneavtal mellan arbetsgivare och den fackliga organisationen Kommunal görs varje år och efter det fastställs nya timlöner.

Lönen betalas ut i slutet av juli respektive slutet av augusti.

Frågor och svar

Först kontrolleras att du har rätt ålder och att personnumret stämmer. Vi tittar också efter att du är folkbokförd i Båstads kommun. Du som inte har jobbat hos Båstads kommun tidigare har förtur. Vi försöker matcha platserna efter de önskemål som angivits.

Om någon tackat nej så kan det hända att vi kontaktar dig för att erbjuda dig den platsen. Det är därför bra att ha ett utdrag från polisens belastningsregister redo eftersom vi kan höra av oss med kort varsel.

Intervjun är preliminärt någon gång i slutet av mars eller början av april. Du kommer att få svar på frågor om varför du valt ett visst arbetsområde, vad som intresserar dig och vilka som är dina personliga egenskaper. Du kommer även att få information om vad arbetet innebär.

Du som sommarjobbar arbetar fyra timmar om dagen under fyra veckor. Totalt blir det högst 80 timmar under perioden. Start- och sluttid på dagen kan vara olika inom arbetsområdena. Du arbetar aldrig innan klockan 07.00 på morgonen eller efter klockan 18.00. Det är inte tillåtet att jobba på helger, kvällar eller nätter. Midsommarafton är du ledig och får då endast betalt för fyra dagar den veckan.

Arbete med människor

Arbetet inom vården kan innebära att du umgås med de äldre, läser, promenerar och hjälper till vid måltiderna. Men du får också hjälpa ordinarie personal med andra arbetsuppgifter.

Inom barnomsorgen arbetar du med barn i olika verksamheter. Du får leka och aktivera barnen både inomhus och ute på lekplatsen. Ihop med pedagog hjälper du till vid barnens måltider, men även med andra enklare arbetsuppgifter som behövs göras under dagen. Ordinarie personal hjälper barnen på toaletten och byter deras blöjor.

Arbete inom LSS kan vara på ett boende. Där hjälper du till med lite av varje och umgås. Tillsammans med ordinarie personal och personer med en funktionsnedsättning hittar ni på aktiviteter tillsammans.

Arbete med kroppen

Arbetet inom park och naturvård innebär ett omväxlande fysiskt arbete. Du deltar i det dagliga arbetet med att sköta om grönområden, vattna blommor, rensa rabatter, klippa gräs, plocka skräp. Det kan även förekomma målningsarbete. Du som är under 18 år kommer inte att få arbeta med maskiner.

Inom café och kök kan du få hjälpa till med förberedelser, enklare matlagning, disk och städ men kan även få stå bakom disken i ett café och sälja fika.

Arbetet på Malenbadet innebär att du städar, fixar med utrustning till badet och hjälper barnen i simskolan. Ihop med badvakter och föreståndaren ger du gästerna service och hjälp. Du måste vara simkunnig för att få jobba på badet.

Om du vet innan behöver du berätta på intervjun att du planerar att vara ledig under arbetsperioden. Behöver du vara ledig någon enstaka dag så tar du upp det med din kontaktperson på arbetsplatsen. Du kan inte räkna med att få ta igen den tid du är borta från ditt jobb.

När det är bestämt att du får sommarjobb hos oss får du ett brev med ett anställningsavtal. I brevet finns även en blankett som du ska skicka eller lämna till Swedbank. Om du vill få din lön inbetald till ditt bankkonto måste du anmäla det till Swedbanks kontoregister, oavsett vilken bank du har. Om du är över 18 år och har e-legitimation så kan du anmäla digitalt. Är du under 18 år så måste du gå till ett Swedbankkontor för att anmäla ditt konto och din vårdnadshavare måste vara med. Du kan även skicka anmälan per post till banken. Observera att du måste ha ett eget konto, du kan inte använda exempelvis en förälders konto för inbetalning.

Anmäler du inte ett konto till Swedbanks kontoregister skickar vi istället hem en utbetalningsavi till dig med posten. Observera att banken tar en avgift för att lösa in avin och kräver att du visar en giltig svenskt legitimation.

Under din arbetsperiod kommer din kontaktperson på arbetsplatsen att rapportera in din närvaro.

Nej, inte om du beräknar att din sammanlagda inkomst under hela året kommer att bli mindre än 24 238 kronor, inklusive semesterersättning och eventuell ersättning för mat. Detta gäller om du studerar och är bosatt i Sverige under hela året.

När du arbetar kommer du att fylla i en tidrapport. På blanketten kan du välja att antingen kryssa i att du intygar att du kommer tjäna mindre eller att du kommer att tjäna mer än 24 238 kronor under hela året. Om du fyller i att du kommer att tjäna mer så kommer du också att få betala 30 procent i skatt.

När du betalar skatt kan du behöva begära skattejämkning. Mer om detta kan du läsa på Skatteverkets webbplats.

 

 

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Vi har ingen möjlighet att återkoppla på dina synpunkter.


Senast uppdaterad: