Click to listen highlighted text!

Snart får elever och förskolebarn flytta in i Bjäre skola

Senast ändrad: 19 sep, 2022 | Nyhet, Toppnyheter

Nu börjar nedräkningen. Om bara några veckor är det äntligen dags för förskolebarn, elever, lärare och skolpersonal från Västra Karup, Torekov och Grevie att få flytta in i Bjäre skola.

– Nu längtar vi efter vår fantastiska skola. Lagom till efter höstlovet är vi på plats, säger Malin Sahlstrand, rektor för Bjäre skola.

Tillsammans med biträdande rektor Camilla Johansson och kommunens fastighetsstrateg Sofia Boivie visar hon runt i den nya skolan. Här pågår bygget för fullt och än är det en hel del som ska göras innan skolan är redo att öppna. Efter höstlovet ska elever från Torekov, Grevie och Västra Karup samt barn från Klockarebyns förskola äntligen få mötas i sin nya skolmiljö.

– Eleverna gläds åt att äntligen få träffa sina nya klasskamrater och jag tror att vi alla gläds åt att äntligen kunna samlas på ett ställe, säger Malin Sahlstrand.

Det är mycket som ska tänkas på när tre skolor ska bli en. Det är inte bara en skola som ska byggas, utan nya lärarlag ska bildas och nya elevklasser ska ta form. Under resans gång har lärarlagen på de olika skolorna haft kontakt och lärt känna varandra. Lärarna har också sett till så att eleverna fått sammanstråla vid flera tillfällen, vissa klasser har även haft lektioner ihop, allt för att de ska få lära känna sina nya klasskamrater på ett så smidigt och roligt sätt som möjligt.

Bjäre skola kommer ha plats för både förskola och skolverksamhet från förskoleklass till årskurs 6. Totalt finns det plats för 350 elever och 70 förskolebarn. Förskolan är också förberedd på en tillbyggnad av ytterligare två avdelningar.

 

Elevernas åsikter väger tungt

Spaden sattes i marken i april förra året men planeringen och tankarna kring den nya skolan har pågått längre än så. Malin Sahlstrand berättar att eleverna och de äldsta barnen från förskolan har bidragit med sina idéer genom teckningar om hur de vill att en skola ska utformas både interiört och exteriört.

– Det är jätteviktigt för oss att eleverna har känt och fortsatt känner sig delaktiga i byggandet av skolan. Detta är deras skola och en plats de ska tillbringa mycket tid på. Det har varit självklart för alla inblandade att elevernas åsikter väger tungt.

Och det är inte bara eleverna som ska känna sig delaktiga. Personalen har varit delaktig i processen genom till exempel workshops och studiebesök. Camilla Johansson berättar att man även vill få med förskolebarnen på ett hörn.

– Det är lite svårare med de yngsta barnen. Men pedagogerna pratar mycket om den nya skolan och barnen kommer att förberedas genom att få titta på bilder på sin nya förskola och de ska även få möjlighet att besöka lokalerna innan inflyttning.

Det är också eleverna som ligger bakom namnet på skolan. Malin berättar att eleverna fick lämna förslag som hon lämnade till namnkommittén.

– Det är roligt att namnkommittén nappade på elevernas förslag.

Men det stannar inte där. Eleverna har också fått tycka till om färgval och material. Malin och Camilla har visat färgprover och tyger som eleverna fått titta och känna på. Deras åsikter har sedan anammats av arkitekten bakom ritningarna till skolan. Denne har även inspirerats av Västra Karups bakgrund inom mejeriets värld. Färger och former är hämtade från Bjäres böljande landskap och för att kunna orientera sig i skolan finns tre spår i olika färger, blått för havet, grönt för skogen och gult för vetet.

 

Trygg miljö

Skolan är byggd i två våningsplan med ett tillagningskök i mitten. Byggnaden har en form som en fågel som breder ut sina vingar, vilket gör att utsidan mot gården blir omfamnande.

– Det ska vara en trygg miljö där vi ska få översyn över vad som händer både inomhus och utomhus, säger Malin.

Skolgården, som ska uppmuntra till rörelse och lek, är uppdelade i olika zoner. Här hittar du bland annat zonerna ramblan, klätterskogen, skogen, bolleken och gungpalatset där eleverna och förskolebarnen kan springa, hoppa, leka, klättra och gunga. På skolgården finns också en scen där de kan uppträda med dans, musik och teater.

 

Trappan är skolans hjärta

Direkt innanför skolentrén finns en reception och några steg längre in hittar vi skolans hjärta – trappan. En trappa har varit elevernas stora önskemål och det har också återspeglats i de teckningar de fått göra.

– Det har vi verkligen tagit fasta på och jag är säker på att eleverna kommer att bli nöjda. Trappan är byggnadens mästerverk, säger Sofia Boivie och visar vägen upp till andra våningen.

Längs trappan finns dubbla räcken, något att hålla i för både stor och liten. Bredvid trappstegen finns gradänger som med sina sittplatser skapar ett lugn i trappans mitt. Ovanför trappan möts vi av fönster från golv till tak där ljuset flödar in.

På andra våningen hittar vi skolans bibliotek. Här finns också klassrum, musiksal, fritidshem och personalrum. I klassrummen finns stora fönsterkarmar där eleverna kan sitta och titta ut över det omkringliggande landskapet. På nedre plan hittar vi bland annat slöjdsalar, fritidshem, klassrum, matsal, kapprum, elevskåp och personalutrymmen.

Klockarebyn har en egen entré som vetter bak mot den gamla skolan. Förskolans lokaler är uppdelade på två våningar. Ett utesovrum finns i direkt anslutning till förskolan.

 

Hållbar och klimatanpassad skola

Under hela byggnadsprocessen har kommunen gjort aktiva val för en hållbar och klimatanpassad skola.

– Det är viktigt att skolan byggs med genomgående bra material som ska hålla över tid. Byggnaden kommer att bli energieffektiv med bergvärme för uppvärmning och solceller på taken, säger Sofia Boivie.

Vill du veta mer? Följ Bjäre skola på Instagram: @bjareskolaochklockarebyn

 

Click to listen highlighted text!