Click to listen highlighted text!

Skräpplockardag skapar medvetenhet kring nedskräpning

Senast ändrad: 18 feb, 2020

Johan Mårtensson anordnar en skräpplockardag för barn och elever i F-6-klasser. 

Torsdagen den 16 april mellan 08.00-15.00 bjuder Båstads kommun in till en speciell Skräpplockardag i Håll Sverige Rent-anda. Inbjudan är riktad till barn och elever i F-6-klasser som är välkomna att delta att plocka skräp i sin närmiljö samt i omkringliggande park- och strandmiljö.

Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare på Båstads kommun, är anordnare av Skräpplockardagen i kommunen. För honom är det viktigt att visa barn i tidig ålder vikten av att ta hand om vår natur.

– För mig är det är en självklarhet att inte skräpa ner. När barn och unga plockar skräp skapas medvetenhet kring nedskräpning, vilket i sin tur kan leda till ändrade attityder och beteenden.

Syftet med att anordna Skräpplockardagar är att stärka känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Genom att vara med i kampanjen har skolan och förskolan en stor möjlighet att väcka barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling.

Håll Sverige Rent skickar skräpplockarpåsar till alla anmälda förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och ungdomsföreningar som anmäler sig. Både påsar och läromedel är gratis.

Skräpet som samlas in ska källsorteras. Längs skräpplockarområdet kommer barnen få lägga sitt skräp i olika depåer, därefter kommer Båstads kommuns driftenhet att samla in allt.

– Jag ser fram emot en härlig dag längs Bjäres kust. Vi avslutar dagen med utdelning av diplom samt korvgrillning, säger Johan Mårtensson.

 

 

Skräpplockardagarna och Håll Sverige Rent

Nu är anmälan öppen för skolor och ungdomsföreningar att anmäla sitt intresse till årets Skräpplockardagar. Håll Sverige Rent skickar skräpplockarpåsar till alla anmälda förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och ungdomsföreningar som anmäler sig senast den 15 maj. Både påsar och läromedel är gratis. Under februari kommer ni också att hitta tävlingar här för årets deltagare. Anmäl ert intresse hos Håll Sverige Rent.

 

Tre nyheter från Håll Sverige Rent 2020

  • Vi byter namn från Vi Håller Rent till Skräpplockardagarna, men innehållet förblir detsamma.
  • Vi har utökat och vidareutvecklat vårt pedagogiska material Skräplabbet. Materialet kommer att kunna laddas hem här från mitten av februari
  • Påsar kommer inte längre skickas via kommunen. Istället skickas materialet direkt till deltagande skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar. Från beställning till leverans tar det cirka 10 dagar.

Skräpet som samlas in ska källsorteras. Snus sorteras som restavfall.

Click to listen highlighted text!