Click to listen highlighted text!

Satsning på digitalt bordsspel inom Vård och Omsorg i Båstads kommun

Senast ändrad: 4 jun, 2019

Båstads kommun har fått 800 000 kr i statsbidrag att använda till investeringar i välfärdsteknik inom Vård och Omsorg. En del av detta statsbidrag har Båstads kommun valt att investera i tre stycken Tovertafel, digitala bordsspel. Dessa har installerats på Skogsliden, Almgården och Daglig verksamhet vid Lyckantorget.

Tovertafel är utvecklat i Holland och namnet betyder “magiskt bord”. Det är ett digitalt bordsspel utvecklat för personer med medelsvår till svår demens och för personer med intellektuell funktionsnedsättning. En bordsyta används som bakgrund till rörliga bilder som projiceras från en projektor i taket. Deltagarna kan sedan interagera med de rörliga bilderna som projiceras. Med hjälp av sensorer känner spelet av vad deltagarna gör med sina händer. När deltagarna rör händerna över bordet flyttas de projicerade objekten och upplevelsen förstärks med ljud.

― Vi hoppas att spelet ska stimulera deltagarna både fysiskt, kognitivt och socialt men också ge avslappning och bidra till att väcka minnen. Vi hoppas också att vård- och omsorgstagare, personal och besökande familjemedlemmar genom Tovertafel ska erbjudas en lättillgänglig och inkluderande aktivitet, säger Jessica Arvidsson, projektledare inom Vård och Omsorg.

Click to listen highlighted text!