Click to listen highlighted text!

Räddningstjänsten är redo dygnet runt

Senast ändrad: 23 jun, 2022 | Nyhet

En varm sommardag i juni förra året inträffade en arbetsolycka intill en fastighet i Grevie. Räddningstjänsten larmades till platsen där en gasledning grävts av. Tillsammans med polis spärrade man av ett område på 200 meter. Därefter kunde räddningstjänsten knipa åt den läckande rörledningen. Insatsen blev lyckad.

Gasläckan i Grevie är bara en av flera hundratals utryckningar kommunens räddningstjänst åkt på under 2021.

– Under 2021 hade vi några större händelser och några händelser som stack ut från det normala. Gasläckan i Grevie och branden i Fiskhuset i Torekov är händelser av större karaktär och som kräver stora resurser av personal och material. Vårt samarbete med våra grannkommuner är otroligt viktigt i de kritiska lägena, säger Pelle Pettersson, räddningschef i Båstads kommun.

Räddningstjänsten i kommunen består av 49 brandmän varav 11 personer är i beredskap dygnet runt. I deras verksamhetsberättelse för 2021 nämns det att stationen i Båstad larmades ut 264 gånger, stationen i Förslöv 120 gånger och stationen i Torekov larmades ut till 97 händelser förra året. Den vanligaste enskilda händelsen i varje stationsområde har varit sjukvårdslarm.

Utbildning är en stor och viktig del av räddningstjänstens verksamhet. Under 2021 genomfördes flera utbildningar där ett stort fokus lades på HLR, hjärt- och lungräddning, och hjärtstartare kombinerat med information och utbildning till kommunens äldre befolkning.

Vill du läsa mer om räddningstjänstens arbete under 2021? Ta del av deras verksamhetsberättelse. 

Click to listen highlighted text!