NPÖ, Nationell patientöversikt

För varje vårdkontakt skrivs en journal som innehåller viktiga uppgifter för att kunna ge dig god och säker vård. Genom att bidra med information till det gemensamma journalsystemet Nationell patientöversikt gör vi din vårddokumentation tillgänglig för andra vårdgivare. Här kan du läsa mer om vad det innebär för dig som patient.

Nationell patientöversikt är ett IT-stöd som sammanställer dina journaler från olika system i hela landet. Det ger vårdpersonal en snabb översikt över din vårdhistoria och ditt aktuella vårdbehov. För dig som patient betyder det att du inte behöver komma ihåg eller upprepa din vårdhistorik när du besöker en ny vårdgivare.

Vad visas i Nationell patientöversikt?

NPÖ ger vårdpersonalen en översikt av dina uppgifter från flera olika journalsystem – det är alltså inte en komplett journal. Exempel på information som visas i NPÖ är diagnoser, ordinerade läkemedel, planerade och genomförda besök, laboratoriesvar och journalanteckningar.

Med hjälp av NPÖ kan vårdpersonalen vid behov få en bättre bild av din vårdhistoria, vilket kan underlätta beslut om diagnos och behandling. Om du vårdas inom regionen eller primärvården så kan vårdpersonal enkelt och säkert hämta journaluppgifter från deras system. Detsamma gäller om du skulle råka ut för en olycka i en annan region eller ett annat landsting.

Du bestämmer själv vem som får se dina uppgifter

Du som patient har rätt att spärra din journal. När du spärrar din journal kan den inte läsas av andra vårdgivare utan ditt samtycke eller via nödöppning. Då ansvarar du själv för att informera vårdpersonalen om det de behöver veta för att de ska kunna ge dig en god och säker vård. Du har alltid möjlighet att ångra dig om du har spärrat din journal.

Vill du spärra din journal eller veta mer kan du prata med din sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast. Du kan också kontakta medborgarservice.

Din integritet skyddas

Endast behörig vårdpersonal som har en patientrelation med dig får ta del av dina journaluppgifter. Dessutom behövs ditt samtycke för att vårdpersonal ska få se uppgifter från andra vårdgivare.

Varje gång någon vårdpersonal använder NPÖ för att läsa din journal registreras och loggas det. Det betyder att det går att spåra vem som läst din journal och när det skedde. Du kan själv be att få se denna information hos din vårdgivare.

 

 

Senast uppdaterad:

Hjälpte den här informationen dig?