Invandring och integration

Senast ändrad: 6 okt, 2021

Är du nyanländ till Sverige? Här hittar du information om flyktingmottagning och integration. Om du behöver mer information eller har frågor om hur olika saker fungerar i Båstads kommun är du välkommen att kontakta kundcenter.

Nyanländ? Välkommen till Båstads kommun!

Vi har samlat information kring sådant som berör jobb, boende och föreningsliv på sidan Nyinflyttad i kommunen.

Så fungerar det i Sverige

På informationsverige.se finns samhällsinformation och svar på hur det fungerar med olika saker i Sverige.

Du hittar också information om dina rättigheter och om de myndigheter du kommer i kontakt med under din första tid i Sverige. Du kan leta efter lediga jobb, din närmaste vårdcentral och skola.

Svenska för invandrare (SFI)

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (SFI) är en kvalificerad språkutbildning, som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. Kommuner ska erbjuda SFI, minst 15 timmar i veckan. SFI-utbildningen ska kunna påbörjas senast tre månader efter det att personen folkbokförts i kommunen, bortsett från personer som omfattas av rätten till etableringsinsatser. Då ska kommunen istället aktivt verka för att de ska börja inom en månad från att anmälan gjorts.

Utbildning i svenska för invandrare (SFI)

Samhällsorientering för dig som är ny i Sverige

Samhällsorientering är en kurs om Sverige och hur det svenska samhället fungerar. Kursen vänder sig till dig som kommit till Sverige från ett annat land. Du får kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och om hur det svenska samhället är organiserat. Kursen handlar om praktiskt vardagsliv såsom arbete, utbildning, bostad, hälsa, sjukvård, barn och familj.

Läs mer om samhällsorientering

Telefon 0431-770 00

Båstads kommuns kundcenter är din väg in i alla dina ärenden. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!

Skicka meddelande till kommunen

Lämna felanmälan