Click to listen highlighted text!

Förebyggande hälsoarbete för äldre

Senast ändrad: 17 aug, 2023

Kommunen satsar på att ge tidiga och förebyggande insatser till seniorer som bor i Båstads kommun och som inte har regelbundna hemvårdsinsatser. Detta för att invånarnas egna resurser ska stärkas.

Att vara aktiv och känna trygghet i sin vardag är viktigt för både hälsa och välmående. Det är också viktigt att upprätthålla förmågor som möjliggör att leva ett självständigt liv. Ansvaret för hälsa och välbefinnande ligger på oss alla – det är viktigt att vi strävar efter ett friskt åldrande där vi kan lägga fler friska år till våra liv.

Fokusområden för det hälsofrämjande arbetet för seniorer:

 • Social samvaro, gemenskap och meningsfullhet
 • Fysisk aktivitet
  • Gruppaktiviteter/anpassad gymnastik och rörelse för att främja rörlighet och förebygga skador
  • Förebyggande av fall – Balansträning
 • Kost och matvanor
 • Kultur och natur
 • Välfärdsteknik
 • Trygghet och säkerhet
 • Informationsträffar, föreläsningar med mera

Båstads kommuns vision är att vara en förebild för ett friskt och hållbart entreprenörskap samt attrahera människor som vill värna om det sunda livet. Kommunen har en viktig roll i att underlätta och stödja ett hälsofrämjande arbete i bred bemärkelse samt i samverkan med andra. Tillsammans kan vi skapa bästa platsen att växa upp, leva, bo och åldras på.

Ta del av kommunens Fritids- och idrottspolitiskt program för Båstads kommun 2021-2025

Hembesök för dig som är 80 år och äldre

Du som är 80 plus kommer att bli erbjuden ett hembesök. Syftet med hembesöket är att skapa förutsättningar för ett fortsatt självständigt liv och öka informationen om vad du kan få hjälp med och vart du kan vända dig för att få hjälp.

Hembesöket är till för dig som inte redan har några insatser från kommunen och är helt frivilligt.

Aktuella aktiviteter

Informationsträffar för förebyggande hälsoarbete

Båstads kommun bjuder in till regelbundna informationsträffar med olika teman. Informationsträffarna riktar sig till seniorer och kostar inget. Inför träffarna annonserar kommunen i lokaltidningen samt sätter upp affischer på offentliga platser i hela kommunen.

Informationsträffar under 2023

11 januari: Om privatekonomi med kommunens budget- och skuldrådgivare.

8 februari: Om säkerhet tillsammans med kommunens säkerhetschef och polisen.

8 mars: Om psykisk hälsa tillsammans med kommunens psykiatrisamordnare.

12 april: Om god fysisk hälsa med kommunens fysioterapeut.

10 maj: Om hur du skapar balans i vardagen genom att ta hjälp av naturen.

 

 

 

Snackekafé

Snackekafé den 8 maj

Kommunens samordnare för förebyggande hälsoarbete bjuder åter in dig som är senior 65 + till ett ”snackekafé”. Tillsammans fikar vi, pratar en stund och lär känna varandra. Denna gång kommer Vanessa Reyners på besök och berättar om hur du kan använda naturen för återhämtning för att hitta en balans i vardagen. Du behöver inte anmäla dig utan bara kom till biblioteket i Båstad klockan 10.30. Vi bjuder på kaffe och vill du ha något till kaffet så kan du köpa det i Biblos Kafé.

Det är sista tillfället vi ses innan sommaren. Kommunens snackekafé startar i höst igen.

Varmt välkommen!

Datum: 8 maj

Tid: 10:30 – 12:00

Plats: Biblioteket i Båstad

 

Aktiviteter och mötesplatser

Måltidsklubben

Vardagsmåltiderna är viktiga, både näringsmässigt och socialt. Måltidsklubben är ett projekt i Båstads kommun som möjliggör för seniorer 65+ att äta lunch på Akademi Båstad Gymnasium i centrala Båstad.

Måltidsklubben

Bibliotek och digital hjälp

Bokfrukost, bokfika, språkcafé och drop-in för hjälp med din dator, surfplatta eller mobil. Biblioteket har flera olika aktiviteter på gång varje vecka. Hämta en evenemangsfolder på biblioteket eller ta del av vad som händer via deras digitala aktivitets- och evenemangskalender.

Familjen Helsingborg bibliotek

Biblioteken i Båstads kommun på Facebook

Information till alla

Trygghetstjänst

Behöver du hjälp i hemmet med att sätta upp gardiner, hänga tavlor, byta glödlampor eller byta batterier i din brandvarnare? Ta hjälp av kommunens trygghetstjänst som utförs av Silwer Bemanning på uppdrag av Båstads kommun. Kontakta medborgarservice på telefon 0431-770 00 som tar emot din anmälan och förmedlar sedan den vidare till bemanningsföretaget.

Trygghetstjänsten är till för dig som är över 75 år men även yngre pensionärer kan få hjälp. 

Trygghetstjänst 

Sportbanken

Genom Sportbanken kan du som vill prova på en idrott eller fritidsaktivitet kostnadsfritt låna din utrustning. Detta är ett samarbete mellan Båstads och Höganäs kommun.

Sportbanken

Motionsslingor

Motionera längst kommunens motionsslingor i Förslöv och Båstad. Stanna och gör aktiviteter som du hittar på skyltar längst med slingorna.

Leder och motionsslingor

Utegym

Daglig aktivitet är viktigt för både hälsa och välmående. I Båstads kommun finns flera utegym – hitta ett nära dig.

Útegym i kommunen

Kultur på Bjäre

Båstad och Bjäre har ett rikt kulturutbud – ta del av det du med!

Kultur på Bjäre

Tips på andra mötesplatser och appar

Äldrelinjen

Äldrelinjen riktar sig till dig som längtar efter att prata med någon, är orolig eller mår psykiskt dåligt. Äldrelinjen drivs av organisationen Mind.

Telefon: 020-22 22 33

Telefontider: vardagar mellan klockan 8-19

Drivkraft Senior

Drivkraft är en ideell förening som tillsammans med Båstads kommun arbetar med projektet Drivkraft Senior. Syftet med projektet är att erbjuda äldre en möjlighet till ett nytt bollplank eller vän i sitt liv.

Senior – Båstad (drivkraftbastad.se)

Svenska kyrkan

Vad händer i Svenska kyrkan? Hitta gudstjänster och andra aktiviteter i kyrkor och församlingar nära dig.

Svenska kyrkans gemensamma kalender

Dagny

Med appen Dagny kan du öva på att bland annat använda mobilt Bank-ID, köpa parkeringsbiljett och skicka mail. Appen är kostnadsfri och går att ladda ner via App Store eller Google Play.

Dagny | App (dagnyapp.se)

Mötesglädje

Appen Mötesglädje är utvecklad av seniorer för seniorer. I appen kan du ringa, chatta och skapa både fysiska och digitala event. Målet är att minska ensamhet bland seniorer.

Var hittar jag appen?

Om du har en Iphone hittar du appen via AppStore och via Play Butiken om du har en Android. Skriv ”Mötesglädje” i sökfunktionen och ladda ner den. Därefter går du in i appen och skapar ett konto.

 

112 appen

Med 112-appen får du snabb, relevant och pålitlig information vid händelser som inträffar i din närhet. Du kan också automatiskt skicka din position till SOS alarm, vilket gör det lättare om behovet uppstår. För att tjänsten ska fungera måste du ge SOS alarm åtkomstbehörighet till telefonen/läsplattan när du installerar appen.

Säkerhet i vardagen

Säkerhet i vardagen: tips och råd på äldre dar!

Säkerhet i vardagen: tips och råd på äldre dar! är en broschyr från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. I den kan du bland annat läsa om hur du förhindrar fallolyckor i hemmet, att vara trygg i trafiken och hur man skyddar sig för brott.

Säkerhet i vardagen: tips och råd på äldre dar

Grannsamverkan

Grannsamverkan går ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Forskning visar att grannsamverkan ger goda resultat.

Grannsamverkan | Polismyndigheten (polisen.se)

Senior - säkerhetskollen

Säkerhetskollen.se ger tips och råd till äldre. Bedrägerier och brott mot äldre har ökat kraftigt under de senaste åren. För att du ska känna dig tryggare – i mobilen, hemtelefonen och hemmet har vi tagit fram tips och råd. Råden riktar sig till dig som äldre och dig som anhörig som vill hjälpa nära och kära.

Senior | Säkerhetskollen (sakerhetskollen.se)

Kontakt

Medborgarservice
Telefon 0431-770 00

Båstads kommuns medborgarservice är din väg in i alla dina ärenden. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!
Mer information

Skicka meddelande till kommunen

Lämna felanmälan

Lämna synpunkter

E-tjänster och blanketter

Besök oss
Vångavägen 2, 269 80 Båstad

Visa karta

Click to listen highlighted text!