Click to listen highlighted text!

OLD_Kriminalitet

Senast ändrad: 10 mar, 2020

Det är relativt vanligt att ungdomar vid något enstaka tillfälle begår brott. Men det är ett fåtal unga som står för det mesta av brottsligheten bland ungdomar. De som begår många brott har relativt ofta problem både i skolan och hemma. De umgås ofta med andra ungdomar som begår brott och de har en tillåtande attityd till att begå brott.

När man fyller 15 år blir man straffmyndig. Det finns särskilda bestämmelser för unga lagöverträdare – till exempel hur polis, åklagare och domstol ska handlägga ärenden. Ungdomar kan dömas till exempelvis böter och fängelse – men personer under 21 år får sällan fängelsestraff.

Riskfaktorer

Det finns forskning om vilka riskfaktorer som kan leda till att en person blir kriminell. Det kan handla om att man som barn är aggressiv, förstör för andra, har sönder saker, är allmänt bråkig, har koncentrationssvårigheter och har svårt att umgås med andra barn och vuxna. En riskfaktor kan också vara om barn har svårt att följa med i skolarbetet och har svårt att kontrollera känslor. Detta leder ofta till problem med kamrater och skola och kan vara en grogrund för att senare börja begå brott. Barn och ungdomar som begår kriminella handlingar lever ofta med en stark utsatthet. Föräldrarna kan till exempel missbruka alkohol eller droger, må psykiskt dåligt eller av andra skäl ha svårt att ge barnet kärlek och trygghet. Även olämpliga uppfostringsmetoder och konfliktladdade skilsmässor kan påverka barnets utveckling. Det finns även ett samband mellan en riskfylld livsstil och brott. En riskfylld livsstil kan vara att ofta vistas i centrum under kvällstid, att umgås med kamrater som har begått brott samt att ofta dricka sig berusad.

Stöd och hjälp i Båstads kommun

Om du som förälder är orolig för din dotter eller son eller om du som ungdom är orolig för någon i din omgivning, är du välkommen att vända dig till kommunens fältsekreterare för att få stöd och tips. Fälsekreterarnas arbete handlar huvudsakligen om förebyggande insatser för ungdomar, att ingen ska råka illa ut helt enkelt. Det vanligaste är förmodligen att man träffar dem ute på kvällen eller natten när de är ute och “fältar”, på skolan eller på någon av fritidsgårdarna i kommunen. Fältsekreterarnal finnas till hands för alla ungdomar som behöver någon vuxen att prata med.

Alla som vistas eller bor i Båstads kommun kan också vända sig till Individ och familj för att få stöd och hjälp i svåra situationer.

  • Reception: Tel: 0431-770 44
  • Mottagning: 0431-777 03

Kontakt

Kundcenter
Telefon 0431-770 00

Båstads kommuns kundcenter är din väg in i alla dina ärenden. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!
Mer information

Skicka meddelande till kommunen

Lämna felanmälan

Lämna synpunkter

E-tjänster och blanketter

Besök oss
Vångavägen 2, 269 80 Båstad

Click to listen highlighted text!