Click to listen highlighted text!

Offentlig konst

Senast ändrad: 6 jun, 2023

Båstads kommun har för närvarande 16 fasta offentliga konstverk, i varierande tekniker och material, placerade runt om i kommunen. Här kan du läsa om konstverken och konstnärerna, samt se bilder av alla verk. Verken finns också med i Båstadkartan, markerade med en röd stjärna. Båstadkartan hittar du här. Det finns också en länk vid varje verk där du kan se dem på kartan.

Skulptur i brons av Monica Meschke. Kvinnofigur som sträcker armarna upp mot himlen.
Skulpturen Välkommen av Monika Meschke

Kultur och konst är en viktig och naturlig del av samhällets utveckling och alla människors vardag. Den offentliga konsten, som alla har tillgång till är en del av vårt demokratiska samhälle. Alla, oavsett vem man är, eller var och hur man lever ska ha möjlighet att ta del av konst i sin närmiljö. Ett konstverk berättar om tiden det skapades i och platsen det står på, därför blir den offentliga konsten i Båstads kommun en berättelse också om just Båstad, och människorna som lever och levt här.

1% regeln

Enprocentregeln innebär att 1 procent av byggkostnaden ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Regeln sätter ljus på frågor om samhällsutveckling, samhällsplanering och konst. Vid bygget av Båstads och Förslövs nya tågstationer använde man sig av regeln och det resulterade i två skulpturer av Monica Meschke, och ett ljuskonstverk vid Båstads tågstation. Du kan läsa mer om dem längre ner på sidan.

 
Båstads konstmagasin

I Båstads offentliga konst ingår också konstmagasinet, som finns i kommunhuset. I magasinet finns över 1000 konstverk. Verken lånas ut till bland annat kommunens skolor, äldreboenden och förskolor. Ny konst köps regelbundet in till samlingen, och den innehåller målningar, skulpturer, fotografier, vävar med mera.

Ingången till kulturmagasinet i Båstads kommunhus. I förgrunden en skylt med texten "Kulturavdelningens magasin" I bakgrunden höga hyllor med tavlor.  Kulturmagasinet. Hyllor på höger och vänster sida med tavlor.

Birgit Nilsson

Konstnärer: Gustaf och Ulla Kraitz
Plats: Dalmanska tomten, se plats på karta

Skulpturen i keramik står på en sockel av granitsten. Den är tillägnad en av 1900-talets mest kända klassiska operasångerskor, Birgit Nilsson. Arbetet med skulpturen började redan 2009 och den invigdes den 17 maj 2013, samma dag som Birgit skulle ha fyllt 95 år. Skulpturen är skapad i ett enda stycke och gjord av eldfast kaolinlera, bränd enligt en gammal kinesisk teknik. Den är glaserad med fältspats, kvarts, kaolin och kobolt som i värmen från ugnen långsamt smält samman till en blå glasyr.

Om Konstnärerna: Konstnärerna Gustaf och Ulla Kraitz har tillsammans skapat flera offentliga konstverk i kommunen. Gustaf och Ulla är internationellt kända för sin keramiska konst. Deras signum är den speciella glasyren, som bränns enligt en gammal kinesisk teknik, med Inspiration från Song dynastin. Färgerna blir starka, klara, skimrande och flytande. De har haft många internationella utställningar och finns representerade bland annat på nationalmuseum i Stockholm, nationalmuseum i Budapest och moderna museet i Stockholm. Paret är kända världen över för sitt samarbete, sin unika teknik och sitt uttryck.

Läs mer om Gustaf och Ulla Kraitz

Skulptur i keramik av Gustaf och Ulla Kraitz föreställande Birgit Nilsson. Hela skulpturen går i en djup mörkblå färg. Den står på en stentrappa.  Skulptur i keramik av Gustaf och Ulla Kraitz föreställande Birgit Nilsson. Hela skulpturen går i en djup mörkblå färg. Den står på en stentrappa.

Dimension

Konstnär: Cecilia Kraitz
Plats: Banvallen, ovanför Sinarpsdalen, se plats på karta

Skulpturen Dimension är gjord i cortenstål och keramik, och framför står ett stenblock i granit. Den invigdes i april 2022, i samband med kultur i natur som anordnades av kulturavdelningen i Båstad, en dag med fokus på natur och konst på banvallen.

Såhär skriver Cecilia själv om skulpturen,

Fria fantasier kan ibland vara berikande och ge existensen en ny dimension. En portal. Ett sikte med reflexer av himmel och hav. En ögla sticker upp ur jordens oändliga garnnystan. Insikt eller utsikt. Lätthet eller tyngd. Kanske både och? Sitt ned på stenen och fundera en stund. Hör bäcken porla och se löven virvla i vinden från havet – genom skulpturens himmelsblå öga.

Om Konstnären: Cecilia Kraitz föddes i Stockholm men är uppvuxen på Bjärehalvön. Hon jobbar främst med keramik och tekniken raku. Enligt tekniken bränns keramiken i en vedeldad ugn, glasyren smälter då snabbt, och sen lägger man ner de brända föremålen i fuktiga sågspån eller löv, då sker en efterbränning som ger glasyren sitt speciella krackelerade uttryck.

Läs mer om Cecilia Kraitz

Skulptur i stål och keramik av Cecilia Kraitz. Framför står en stor sten i granit. Skulpturen ser ut som ett förstoringsglas. Stålet är rostrött och keramiken djupt blå.  Skulptur i stål och keramik av Cecilia Kraitz. Framför står en stor sten i granit. Skulpturen ser ut som ett förstoringsglas. Stålet är rostrött och keramiken djupt blå.

Barocksegel

Konstnär: Christian Berg (1893-1976)
Plats:
Framför Förslövs skola, se plats på karta

Skulpturen Barocksegel fick sin plats i Förslöv 1966. Den vita, mjuka formen verkar fladdra just precis som ett segel i vinden. Kalkstenen återkastar solglitter på ett sätt som påminner om havets förmåga att reflektera ljus.

Om konstnären: Christian Berg jobbade under sitt liv konstnärligt i många olika medium. Under 1950-talet började han skapa monumentala skulpturer i sten, med inspiration från snäckor och snäck-fragment. Under 1960-talet höggs flera av dessa skulpturer i Grekland, däribland Barocksegel som skapades på Rhodos.

Läs mer om Christian Berg 

Skulptur i vit kalksten av Christian Berg. Skulpturen står på ett högt podium av sten. Formen liknar en snäcka.  Skulptur i vit kalksten av Christian Berg. Skulpturen står på ett högt podium av sten. Formen liknar en snäcka.

Eriks hörna

Konstnärer: Ulla och Gustaf Kraitz
Plats: Båstads hamn, se plats på karta

Skulpturen Eriks hörna är tillägnad Erik Paulsson och invigdes 2021. Initiativet till skulpturen kommer från privatpersoner som vill uppmärksamma det Erik gjort för Båstad och Bjäre under många år. På skulpturens sidor finns texter som berättar om Eriks entusiasm för bygden och hans visioner. Erik grundade tillsammans med sin bror Mats Paulsson företaget Peab år 1959. Företaget ligger bakom byggnader som Friends Arena och Mall of scandinavia, men deras huvudkontor finns fortfarande i Förslöv där allt en gång började. Namnet Eriks hörna kommer från en plats inne på Restaurang Sand, känd som just Eriks hörna. Dit tog han ofta kunder och besökare för att göra affärer.

Om Konstnärerna: Konstnärerna Gustaf och Ulla Kraitz har tillsammans skapat flera offentliga konstverk i kommunen. Gustaf och Ulla är internationellt kända för sin keramiska konst. Deras signum är den speciella glasyren, som bränns enligt en gammal kinesisk teknik, med Inspiration från Song dynastin. Färgerna blir starka, klara, skimrande och flytande. De har haft många internationella utställningar och finns representerade bland annat på nationalmuseum i Stockholm, nationalmuseum i Budapest och moderna museet i Stockholm. Paret är kända världen över för sitt samarbete, sin unika teknik och sitt uttryck.

Läs mer om Gustaf och Ulla Kraitz

Skulptur i sten av Gustaf och Ulla Kraitz. Kantiga former, påminner om en grupp av byggnader. På sidorna finns ingraverad text.  Skulptur i sten av Gustaf och Ulla Kraitz. Kantiga former, påminner om en grupp av byggnader. På sidorna finns ingraverad text.

Femton Love

Konstnär: Mikael Pauli
Plats: Akademi Båstads tak, se plats på karta

På kunskapscentrumets tak kan man se 15 ansikten titta ut över Båstad. De rör sig i vinden, som om de tittade åt olika håll. Huvudena är gjorda i akrylglas, på dagen bryts solljuset i akrylens yta och i mörkret ändrar de färg.

Om konstnären: Konstnären Mikael Pauli är verksam i Stockholm och har under sin karriär gjort många offentliga utsmyckningar. Bland annat verket 2:an på Tvåans fritidsgård i Nacka och Eld utan rök på Östermalm i Stockholm, bestående av flaggor i ljusreflekterande tyg som i mörkret ser ut som flammande eld.

Olika ansikten i akrylglas av Mikael Pauli på taket av Kunskapscentrum.  Olika ansikten i akrylglas av Mikael Pauli på taket av Kunskapscentrum.

Getgubben

Konstnär: Allan Runefelt (1922-2005)
Plats: Lyckantorget utanför akademi Båstad, se plats på karta

Det sägs att Allan Runefelt under en resa till Frankrike upptäckte att gubbar och getter påminner mycket om varandra, och så inspirerades han till att skapa skulpturen Getgubben. I nästan 30 år stod skulpturen på Köpmansgatan utanför SEB:s konto, men 2018 fick geten och gubben ett nytt hem på torget Lyckan. Getgubben är Allan Runefelts mest kända skulptur och den finns i flera exemplar, bland annat i Kristianstad, Gävle, Solna och Örebro.

Om konstnären: Allan Runefelt var skulptör och tecknare. Han föddes 1922 i Stockholm och dog 2005. Han jobbade i olika material och skapade även skulpturer i trä, terrakotta och gips. Runefelt finns representerad på bland annat Moderna Museet i Stockholm och Västerås konstmuseum.

Skulptur i brons av Allan Runefeldt. Föreställer en man och en get som står bredvid varandra.   Skulptur i brons av Allan Runefeldt. Föreställer en man och en get som står bredvid varandra.

Hundparken

Konstnär: Sara Ångström
Plats: Vid parkeringen i Sinarpsdalen, se plats på karta 

Konstverket Hundparken består av ett antal skulpturer skapade i stengodslera. De står redo att välkomna dig på promenaden längs banvallen eller i Sinarpsdalen. De är en del av kommunens projekt Kultur i natur som innebär att utveckla banvallen mellan Båstad och Förslöv till en plats för just kultur i natur. Förra året invigdes Cecilia Kraitz skulptur Dimension, inte långt från Hundparken. 

Så här skriver Sara själv om Hundparken,

En plats att starta eller avsluta promenaden i vackra Sinarpsdalen. Med eller utan hund kan du alltid hälsa på en här, kanske klia den på magen eller bakom örat. Hundarna har själva varit med och bestämt sina uttryck, även om jag styr över vad jag gör så blir det alltid något litet uttryck eller pose som de själva har påverkat. Det är en av sakerna som är så spännande med lera, att den känns levande. Vi kanske kan kalla det “medbestämmande skulptur”? Det gör också att det blir en kärleksfull process att skapa dem. Ser du förresten att de är placerade i en form av ett hjärta? Det viktigaste med Hundparken för mig är att den ska ge en härlig känsla och sprida glädje. Jag hoppas att du som besöker den känner det, och klappa gärna hundarna så att de också får lite kärlek. 

Om konstnären:

Sara Ångström är en skulptur och smyckekonstnär som främst jobbar i lera och metall. Materialets speciella egenskaper är centrala i hennes skapandeprocess och hon tar ofta inspiration från djur och natur i sitt konstnärskap. 

Hon är utbildad vid Folkuniversitetet i Stockholm i silversmide och smyckesdesign och även vid keramiskt centrum i Höganäs. Numera är hon bosatt och verksam på Bjärehalvön. 

Läs mer om Sara Ångström 

 

Det som står

Konstnär: Sara Nielsen Bonde
Plats: Torekovs hamn vid klipporna, se plats på karta

2021 deltog Båstads kommun i konstprojektet (x) sites, konst i naturen. Projektet tog avstamp i konstformen Land art, som startade i USA under 1960-talet, bland annat som ett ställningstagande mot ett kommersialiserat konstliv. Konstnärer tog avstånd från gallerier och andra traditionella platser och skapade sina egna, ofta monumentala konstverk, i naturen. Sommaren 2021 växte det fram ett antal konstverk längst med Kattegattleden som skapades i samklang med naturen. Ett av dessa är verket Det som står av Sara Nielsen Bonde i Torekov. Verket är en kopia i miniatyr av Lotshuset som står längst med stranden. Tanken från början var att verket skulle få stanna under en kortare period, men sommaren 2022 köpte föreningen Torekov kultur och miljö verket, och skänkte det till Båstads kommun. Det som står får alltså stanna bland klipporna även framöver.

Om konstnären: Sara Nielsen Bonde kommer från Danmark och har bland annat studerat på kungliga konsthögskolan I Stockholm. Sara jobbar ofta med naturnära konst, genom plats, material eller uttryck.

Läs mer om Sara Nielsen Bonde

Konstverk av Sara Nielsen Bonde. Ett gult hus med blå dörr i miniatyr liggande på sidan.  Konstverk av Sara Nielsen Bonde. Ett gult hus med blå dörr i miniatyr liggande på sidan.

Minnesmärke över Ludvig Nobel

Konstnär: Carl Eldh (1873-1954)
Plats:
Nobelplatsen, se plats på karta

Minnesmärket består av en sten i granit mhttps://eldhsatelje.se/ed ett reliefporträtt av Ludvig Nobel i brons. Det sägs att Ludvig Nobel kom till Båstad av en slump år 1905 och förälskade sig snabbt i staden. Han byggde ett hus åt sig själv, villa Högstugan, som ligger ovanför Lejontrappan vid Ludvig Nobels Allé. Han investerade i bostäder, mark och anlade den första tennisbanan, och sakta byggdes början till det Båstad vi idag känner.

Om konstnären: Carl Eldh var under första hälften av 1900-talet en av de mest anlitade skulptörerna i Sverige. Det finns mängder av offentliga verk i hela landet av Eldh. Idag är Carl Eldhs tidigare ateljé i Stockholm nu ett museum, där finns en stor samling av hans verk men också utställningar med andra konstnärer.

Läs mer om Carl Eldh

Minnesmärke över Ludvig Nobel av Carl Eldh. Det består av en stor platt sten med en porträttrelief i brons av Ludvig Nobel.  Närbild på porträttrelief i brons av Ludvig Nobel.

Sandbäcksfontänen

Konstnärer: Gustaf och Ulla Kraitz
Plats: Nedanför Ica nära Förslöv, se plats på karta

Fontänen är en donation av syskonen Janne och Ebba Misson till Båstads kommun 1983.

Om konstnärerna: Konstnärerna Gustaf och Ulla Kraitz har tillsammans skapat flera offentliga konstverk i kommunen. Gustaf och Ulla är internationellt kända för sin keramiska konst. Deras signum är den speciella glasyren, som bränns enligt en gammal kinesisk teknik, med Inspiration från Songdynastin. Färgerna blir starka, klara, skimrande och flytande. De har haft många internationella utställningar och finns representerade bland annat på Nationalmuseum i Stockholm, Nationalmuseum i Budapest och Moderna Museet i Stockholm. Paret är kända världen över för sitt samarbete, sin unika teknik och sitt uttryck.

Läs mer om Gustaf och Ulla Kraitz

Rund fontän med keramikfigurer i mitten av Gustaf och Ulla Kraitz. Figurerna föreställer stora röda bollar och flygande fåglar.  Rund fontän med keramikfigurer i mitten av Gustaf och Ulla Kraitz. Figurerna föreställer stora röda bollar och flygande fåglar.

Ljusinstallation Båstads tågstation - Socialis motus

Idé och design: Bertil Göransson
Produktion: Luxera AB
Plats: Båstads tågstation, se plats på karta

Ljuskonstverket vid Båstads Tågstation heter Socialis motis, som betyder folklig rörelse. Ljussättningen har en konstnärlig aspekt, men också en trygghetsaspekt. Idén med installationerna är att under dygnets mörka timmar förstärka platsens identitet och lyfta fram dess värden och öka den upplevda tryggheten för besökaren.

Ljusdesignen består av två olika delar. Dels fasta projektioner över ytorna närmast fasaden och längs murarna och dels en rörlig projektion över den mittersta ytan. De fasta projektionerna ska vara ett mönster som kopplas till platsens arkitektur. De rörliga mönstren ska vara ett mönster som anspelar på rörelsen över platsen i form av olika fotspår som rör sig över ytan. När ett tåg är på väg in på stationen ska rörelsen leda mot stationen och när ett tåg avgår så vänds rörelsen och leder från stationen.

Företaget Luxera har skapat ljuskonstverket vid tågstationen. Designern bakom verket är Bertil Göransson. Helhetstanken för Båstads stationsområde är framtagen av arkitektbyrån Krook och Tjäder. Visionen för området var att plocka ut det positiva med Båstad och skapa en ny modern stadsdel.

Läs mer om Luxera AB

Spring

Konstnär: Saint Clair Cemin
Plats: Torget vid kyrkan, se plats på karta

Bronsskulpturen Spring invigdes i samband med att Båstad fyllde 550 år, i oktober 2000. Det fanns delade meningar om konstverket, några protesterade och andra glädjades. I samband med att Spring sattes upp anordnade kommunen ett rum i Bjäre bokhandel där invånare fick ventilera sin åsikter om skulpturen, och många höjde sina röster. Idag, över 20 år senare står Spring kvar och har blivit en del av torget.

Såhär berättar konstnären själv om verket:

Såsom ett sekel bär fram det nästa på sina skuldror, innan det tonar bort som minne eller historia, bär vintern av vårt förgångna fram nuets vår. SPRING.

Om konstnären: Saint Clair Cemin är en internationellt känd konstnär från Brasilien. Hans verk omfattar många olika material och stilar, allt från möbler till monumentala skulpturer. Han tar inspiration från både det naturalistiska och abstrakta, från surrealism och popkultur. Materialen är ofta polerat stål, brons och sten. Hans offentliga verk går att hitta i bland annat i Brasilien, USA och Norge. Hans verk finns också i samlingar hos The Whitney Museum of American Art och The Museum of Contemporary Art i Los Angeles.

Läs mer om Saint Clair Cemin

Monumental skulptur i brons av Saint Clair Cemin. Föreställer en kvinna som bär ett barn på sina axlar.  Monumental skulptur i brons av Saint Clair Cemin. Föreställer en kvinna som bär ett barn på sina axlar.

Skulptur Förslövs nya skola

Konstnär: Jonas Högström
Plats: Utanför entrén Förslövs nya skola, se plats på karta

Om konstnären: Jonas Högström är utbildad vid Konstfack, på skulpturavdelningen. Han började arbeta med lera under gymnasiet. Idag han har sitt eget bronsgjuteri och gör hela processen själv, från lera till färdig skulptur. Andra offentliga verk av Jonas hittar du bland annat i Munka Ljungby, Åstorp och på Öland.

Läs mer om Jonas Högström

Skulptur i brons av Jonas Högström föreställande en pappa och ett barn. De tittar på varandra.  Skulptur i brons av Jonas Högström föreställande en pappa och ett barn. De tittar på varandra.

Skyddsmantelmadonnan

Konstnär: Lena Lervik
Plats: Vid Mariakyrkan, se plats på karta

Skulpturen Skyddsmantelmadonnan köptes in av Båstads kommun under utställningen Skulptur i Natur 3, på Norrviken år 1986. Så här skriver Lena om Skyddsmantelmadonnan på sin hemsida:

I katolska kyrkor skyddar hon de tolv apostlarna under sin mantel. Jag har gjort henne till Moder Jord som beskyddar den kommande mänskligheten. De gråter och skriker och vill nog helst stanna kvar därinne.

Om konstnären: Lena Lervik jobbar ofta med religiösa motiv och framförallt kvinnogestalter i sina skulpturer, och förutom i brons även i terrakotta. Andra offentliga verk av Lena Lervik finns bland annat i Landskrona, Gränna och Norrtälje.

Läs mer om Lena Lervik

Skulptur i brons av Lena Lervik. Föreställer en kvinna iförd en lång mantel, genom manteln tittar flera små barn fram.  Skulptur i brons av Lena Lervik. Föreställer en kvinna iförd en lång mantel, genom manteln tittar flera små barn fram.

S:ta Thora

Konstnär: Gunnel Friberg (1919-2010)
Plats:
S:ta Thoras kyrka i Torekov, se plats på karta

Bronsstatyn av S:ta Thora kom på plats år 1989. S:ta Thora är Torekov och Bjäre Härads skyddshelgon. Torekov ska enligt legenden om Thora fått sitt namn av henne. Hon var ett lokalt helgon som skyddade sjömän och gravida kvinnor. Nu står hon i ruinen från den gamla kyrkan som brann ner år 1885.

Om konstnären: Gunnel Frieberg var skulptör, grafiker och tecknare. I Malmö, som var hennes födelsestad kan du hitta flera offentliga skulpturer av Gunilla, bland annat Sillagumma och Vågen av Östersjön. Hon finns också representerad på Moderna Museet i Stockholm och Malmö konstmuseum.

Skulptur i brons föreställande en ung kvinna av Gunnel Friberg. Står upphöjd på en sten, hon håller i en miniatyrkyrka och en växt i guld. På huvudet bär hon en krona.  Skulptur i brons föreställande en ung kvinna av Gunnel Friberg. Står upphöjd på en sten, hon håller i en miniatyrkyrka och en växt i guld. På huvudet bär hon en krona.

Två äpplen

Konstnärer: Gustaf och Ulla Kraitz
Plats: Gräset ovanför Märta Måås-Fjetterströms rondell, se plats på karta

De två keramiska äpplena är skapade av Gustaf och Ulla Kraitz år 1979. Speciellt för deras stil är glasyren som de lyckas få fram i sin vedeldade ugn och som ger skulpturerna en skimrande hud.

Om konstnärerna: Konstnärerna Gustaf och Ulla Kraitz har tillsammans skapat flera offentliga konstverk i kommunen. Gustaf och Ulla är internationellt kända för sin keramiska konst. Deras signum är den speciella glasyren, som bränns enligt en gammal kinesisk teknik, med Inspiration från Songdynastin. Färgerna blir starka, klara, skimrande och flytande. De har haft många internationella utställningar och finns representerade bland annat på Nationalmuseum i Stockholm, Nationalmuseum i Budapest och Moderna Museet i Stockholm. Paret är kända världen över för sitt samarbete, sin unika teknik och sitt uttryck.

Läs mer om Gustaf och Ulla Kraitz

Två stora äpplen i keramik liggande på en platt sten av Gustaf och Ulla Kraitz. Glasyren på keramiken skiftar i rött och gult.  Två stora äpplen i keramik liggande på en platt sten av Gustaf och Ulla Kraitz. Glasyren på keramiken skiftar i rött och gult.

 

Tennisspelaren

Konstnär: Lennart Källström (1920-2007)
Plats:
Utanför centercourten, se plats på karta

Bronsstatyn är tillägnad Marcus Wallenberg. Wallenberg var en svensk bankman, företagsledare och tennisspelare. Under första halvan av 1920-talet tillhörde han eliten inom svensk tennis, och han var den första svensken att spela på Wimbledons centercourt. Under tennisveckorna i Båstad träffas affärspersoner från hela landet, umgås och pratar affärer under informella former, en tradition det sägs kan spåras tillbaka till Marcus Wallenberg.

Om konstnären: Lennart Källström skulpterade ofta figurer i rörelse, med fokus på kroppens linjer och positioneringar. Han har framförallt gjort sig känd för sina bronsskulpturer av ungdomar. Lennart Källström finns representerad på Moderna museet i Stockholm.

Staty föreställande en tennisspelare i Brons av Lennart Källström. Skulpturen står upphöjd på ett podium i sten.  Staty föreställande en tennisspelare i Brons av Lennart Källström. Skulpturen står upphöjd på ett podium i sten.

Vila

Konstnärer: Gustaf och Ulla Kraitz
Plats: Längst med banvallen i Grevie vid det gamla stationsområdet, se plats på karta

En bänk i sten med två bronskatter på står redo att välkomna förbipasserande och erbjuda en stunds vila på banvallen i Grevie. Konstverket är inköpt av Båstads kommun och invigdes den fjärde juni 2021. Banvallen sträcker sig från Båstads början hela vägen till Förslöv och är en plats för rörelse och konst. Här hittar du också kommunens digitala konstrunda, längst banvallen sitter skyltar med QR koder där du kan läsa om olika konstnärer.

Om konstnärerna: Konstnärerna Gustaf och Ulla Kraitz har tillsammans skapat flera offentliga konstverk i kommunen. Gustaf och Ulla är internationellt känna för sin keramiska konst. Deras signum är den speciella glasyren, som bränns enligt en gammal kinesisk teknik, med Inspiration från Song dynastin. Färgerna blir starka, klara, skimrande och flytande. De har haft många internationella utställningar och finns representerade bland annat på nationalmuseum i Stockholm, nationalmuseum i Budapest och moderna museet i Stockholm. Paret är kända världen över för sitt samarbete, sin unika teknik och sitt uttryck.

Läs mer om Gustaf och Ulla Kraitz

Bänk i sten med två bronskatter i naturlig storlek på av Gustaf och Ulla Kraitz. En katt ligger ner och den andra sitter upp.   Bänk i sten med två bronskatter i naturlig storlek på av Gustaf och Ulla Kraitz. En katt ligger ner och den andra sitter upp.

Välkommen

Konstnär: Monika Meschke
Plats: Båstads och Förslövs tågstationer
Se plats på karta i Båstad
Se plats på karta i Förslöv

Monika Meschke kom till Sverige från Tyskland år 1939. Skulpturerna i Båstad och Förslöv är kopplade till hennes ankomst till Sverige, så här berättar hon själv om verken:

Välkommen, det första ordet jag hörde vid ankomsten till Sverige 1939. Öppna hjärtan och sinnen, då liksom idag och imorgon.

Om konstnären: Monika började sitt konstnärliga intresse i teater, dans och performance-konst. I sin konst idag jobbar hon ofta med kvinnofigurer av olika slag, i brons men också i lättare material så som polyester, glastyg och resin. Centralt för hennes skulpturer och figurer är rörelsen i kroppen.

Läs mer om Monika Meschke

Skulptur i brons av Monica Meschke. Kvinnofigur som sträcker armarna upp mot himlen.   Skulptur i brons av Monica Meschke. Kvinnofigur som sträcker armarna upp mot himlen.

Relief föreställande Märta Måås-Fjetterström

Konstnär: Tyra Lundgren
Plats:
Agardhsgatan 9, se plats på karta
Privat ägo.

Reliefen går att finna på väggen utanför Märta Mås-Fjetterströms butik och ateljé i Båstad. Reliefen föreställer Märta Måås själv. Den är skapad av Tyra Lundgren och kom på plats omkring 1947. Märta Mås-Fjetterström var en svensk textilkonstnär som under många år var verksam i Båstad. Idag drivs ateljén av konstnärliga vävare som för vidare och gestaltar Märta Måås-Fjetterströms tekniker, arbeten och designer.

Om konstnären: Tyra Lundgrens konstnärskap sträcker sig inom flera genrer och områden. Hon var bland annat målare, glaskonstnär, skulptör, textilformgivare och konstkritiker. Hon designade och skapade för stora porslins och glasmärken som Kosta, Gustavsberg och Reimyre. Hon finns bland annat representerad på Nationalmuseum i Stockholm.

Läs mer om Märta Mås-Fjetterström och deras verksamhet

 

Utsmyckning Ungdomens hus

Konstnär: Sven Lingardsz
Plats:
Ungdomens hus Förslöv, se plats på karta

Konstverket är skapat i flera olika metaller, rostfritt stål, cortenstål, aluminium, koppar och mässing. Konstnären Sven Lingardsz hade som uppdrag att konstnärligt skildra kulturskolan och ungdomens hus verksamhet. I verket har han jobbat med symboler relaterade till deras verksamhet, så som musik, dans och teater.

Om konstnären: Sven Lingardsz har sin atelje och är verksam i Hov, utanför Båstad. Han jobbar med måleri och grafik av olika slag. Hans måleri är av surrealistisk stil och han jobbar ofta med symboler i sina målningar.

Läs mer om Sven Lingardsz

Konstverk högt upp på en vägg av Sven Lingardsz. Metallplåtar i olika färger och material föreställande bland annat musikinstrument, och teatermasker. Konstverk högt upp på en vägg av Sven Lingardsz. Metallplåtar i olika färger och material föreställande bland annat musikinstrument, och teatermasker.

 

Click to listen highlighted text!