Publicerad:

Språklek, mucklor och pannkakstårta

På Ängsbyns förskola är det svårt att inte dras med i berättelsernas värld. Här får fantasi och fakta gå hand i hand – bokstavligen – när barnens språkutveckling står i fokus. Under läsåret har karaktärerna Pettson och Findus varit ledstjärnor i en språkresa fylld av nyfikenhet, lek, samtal och upptäckter.

På Förskolans dag kulminerar hela arbetet i en festlig överraskning: efter att barnen kämpat sig runt Ängsbynloppet och stolt mottagit sina medaljer, dyker två bekanta figurer upp på gården. Pettson och Findus är här – på riktigt! Det blir skratt, förtjusning och ett stänk av magi när figurerna från böckerna plötsligt står mitt ibland barnen. Och som kronan på verket: en stor pannkakstårta – precis som i sagan.

Men vägen dit har varit lång och rik på språk, samtal och upplevelser. Förskolläraren Petra berättar:

– Hela kommunens förskolor har gjort en språksatsning i år. Vi valde Pettson och Findus för att många barn redan har en relation till dem. Det är karaktärer som fungerar för både yngre och äldre barn, och som väcker intresse och nyfikenhet.

På Ängsbyn har berättelserna om den uppfinningsrike gubben Pettson och den busiga katten Findus blivit en röd tråd genom verksamheten. Hos de yngsta barnen har fokus legat på familj och hem – vem bor i mitt hus, vilka är min familj – med utgångspunkt i Pettsons lilla torp. Hos de äldre barnen har mucklorna tagit plats: de osynliga små varelserna som stökar runt i Pettsons hus och får barnen att fundera på vad som är fantasi och verklighet.

– En morgon möttes barnen av kaos. Reflexvästar i lamporna, kanel på golvet – mucklorna hade varit här!

Och barnen tog vid. De ritade, modellerade och målade sina egna mucklor. De skapade skyltar med texter som "Inga mucklor här!" och funderade över mucklornas liv, utseende och regler. Det blev både språkutveckling och skapande i ett.

– Barnen får sätta ord på sina tankar och upplevelser. För de barn som inte har ett utvecklat språk ännu blir det ett sätt att visa och peka, och så småningom också att uttrycka sig, säger Petra.

Förskolan har också vävt in andra lärandeområden i projektet. Med hjälp av boken "Kackel i grönsakslandet" har barnen odlat solrosor, morötter och potatis. I "Rävjakten" lärde de sig om linbanor, fyrverkerier och PET-raketer. Barnen har byggt, odlat, undersökt och lekt – alltid med berättelsen som motor.

Och det är tydligt att barnen älskar Pettson och Findus. På Myrans avdelning diskuterar Abbe, Alma och Agnes ivrigt karaktärernas kläder, tårtbak och pannkakspreferenser.

- Findus är en katt och Pettson är en gubbe, förklarar Abbe.

- Och Findus kunde inte prata först, men så önskade Pettson det, och då kunde han prata nästa dag, berättar Agnes.

- Jag ska springa jättefort, säger Alma – redo för Ängsbynloppet.

Plötsligt hörs glädjetjut över skolgården. Pettson och Findus är här! ”Det är ju Findus”, säger en liten flicka innan hon sätter fart mot andra sidan skolgården för att möta den välkända figuren.

Senast uppdaterad: