Publicerad:

Tina och Fanny visar upp en glad och en arg Friendy. Dockan är ett av de viktigaste verktygen i Östra Karups förskolas arbete med barns känslor.

På Östra Karups förskola växer barnen med känslorna

På Östra Karups förskola är känslor lika viktiga som bokstäver och siffror. Här får barnen verktyg att förstå sina egna och andras känslor – något som både lugnar barngruppen och stärker deras självkänsla. Pedagogerna Tina och Fanny berättar hur en enkel docka och ett nytt förhållningssätt har förändrat både barngruppen och deras sätt att arbeta.

På en hylla står en rad dockor med olika ansiktsuttryck; glad, arg, rädd, ledsen, sur och lugn. Det är Friendy-dockorna – ett av de viktigaste verktygen i Östra Karups förskolas arbete med barns känslor.

Tina, som har arbetat inom förskolan sedan 1988, minns en tid då barns känslor ofta möttes med fraser som "Det går över" eller "Det var väl inte så farligt". Idag är förhållningssättet ett annat.

– Vi bekräftar barnens känslor utan att värdera dem. Om ett barn är argt, säger vi "Jag ser att du är arg. Är det för att du ville ha leksaken?" istället för att bara konstatera att det är någon annans tur, berättar Tina.

Att få sina känslor bekräftade gör att barnen känner sig sedda och trygga. Istället för att reagera med att skrika, slå eller kasta saker får de hjälp att sätta ord på sina känslor och hitta lösningar.

– Det gör stor skillnad. Vi ser hur barnen lugnar sig när vi visar intresse och hjälper dem att förstå vad de känner, säger Fanny, som varit pedagog på förskolan sedan 2015.

Ett nytt sätt att prata om känslor

Det var just Fanny som, kort efter att hon börjat på Östra Karups förskola, kände att något saknades i arbetet med barnens känslor. Hon hittade boken "Medkänslans pedagogik" av Maria-Pa Gottberg och insåg att den kunde förändra sättet de bemötte barnen.

– Boken beskriver hur vi kan hjälpa barn att reglera känslor och förstå sig själva. Det var precis det vi behövde, berättar Fanny.

Med hjälp av bokens övningar började Tina och Fanny arbeta mer strukturerat med känslor i barngruppen. Till en början handlade det om att introducera en känsla i taget, men snart blev det en naturlig del av deras dagliga arbete.

– Idag är det ett förhållningssätt snarare än ett tema vi arbetar med i perioder, förklarar Tina. Friendy-dockorna står alltid framme, och på väggen sitter känslokartor som hjälper barnen att hantera sina känslor.

Barn lär av varandra

Ett av de mest rörande ögonblicken i Tina och Fannys arbete kom en morgon när ett barn stod och grät i hallen.

– Innan vi hann gå fram, kom ett annat barn och sa: "Är du ledsen för att mamma eller pappa åkte till jobbet?" Det var så fint att se hur barnen anammar det här sättet att prata om känslor och hjälper varandra, berättar Tina.

Genom att barnen lär sig sätta ord på sina känslor blir de också mer empatiska då de ser och bekräftar varandras känslor.

En förskola där alla känslor får finnas

På Östra Karups förskola finns inga "förbjudna" känslor. Att vara arg eller ledsen är lika okej som att vara glad – det viktiga är att veta hur man kan hantera det.

– Vi vill ge barnen de verktyg de behöver för att förstå sig själva och varandra. För det är ju precis som vi vuxna – vi mår bättre när vi känner oss förstådda, avslutar Fanny.

Och kanske är det just här som framtidens trygga och empatiska individer formas – genom att någon ser dem, lyssnar på dem och säger:

"Jag ser att du är ledsen. Vill du berätta varför?"

Friendydockorna är sex unika dockor med olika känslouttryck; glad, arg, rädd, ledsen, sur och lugn. Utöver dockorna finns illustrationer och musik till varje känsla, en app, böcker, teater och drama. Friendy-verktygen konkretiserar och gör det lätt att prata med barn om känslor och inre upplevelser.

Senast uppdaterad: