Publicerad:

Skolpsykolog Mia Sandell och specialpedagog Therese Brunnström från kommunens stöd- och utvecklingsenhet möter de utvalda pedagogerna varje termin. 

Specialpedagogik för alla – en gemensam satsning i Båstads förskolor

I Båstad har förskolepersonalen tagit stora kliv för att skapa en mer inkluderande och tillgänglig förskola för alla barn. Genom ett nationellt kompetensutvecklingsprojekt, Specialpedagogik för lärande, samlas pedagoger för att lära av varandra och dela framgångar i sitt arbete.

Sedan augusti 2024 deltar all förskolepersonal i Båstads kommun i en kompetensutvecklingsinsats som syftar till att stärka specialpedagogiska färdigheter och anpassa undervisningen efter varje barns behov. Med hjälp av forskningsbaserat material och kollegialt lärande får personalen verktyg för att skapa en mer tillgänglig förskolemiljö.

Skolpsykolog Mia Sandell, specialpedagog Therese Brunnström och logoped Linnéa Back från kommunens stöd- och utvecklingsenhet möter de utvalda pedagogerna varje termin.

– Vi ger handledning på handledning. På så sätt får pedagogerna stöd och rum för reflektion om sitt arbete.

En av de utvalda pedagogerna som lärleder kolleger i denna process är Heidi från Klockarebyns förskola. Tillsammans med Helena från Lyckans förskola, Petra från Hemmeslövs förskola och Emma från Skogsbyns förskola träffas hon tre gånger per termin för att diskutera hur de tillämpar materialet i sitt arbete.

– I gruppen delar vi med oss av vad som gått bra, hur vi lagt upp aktiviteter och vad vi kan förbättra, berättar Heidi.

Ett gemensamt språk för lärande

Projektet bygger på att all personal i förskolan genomgår samma utbildning. Detta skapar en unik möjlighet att få ett gemensamt språk och arbetssätt inom förskolan.

– En jättestor vinst är att alla får läsa och vidareutbilda sig inom samma område. Det stärker oss som arbetslag och gör att vi kan stötta varandra bättre. I de reflekterande samtalen får vi möjlighet att dela med oss av våra egna kunskaper, perspektiv och erfarenheter, något som också ger oss förutsättningar att stärkas i vår egen profession och yrkesroll, säger Helena.

I projektet används material som samlats i moduler. Dessa innehåller texter, filmer och praktiska övningar som utgör grunden för kollegiala samtal och ger förslag på konkreta metoder att pröva i verksamheten. Målet är att stärka den specialpedagogiska kompetensen och ge personalen mer kunskap om att anpassa lärmiljön för alla barn.

Praktiska lösningar för en inkluderande vardag

De konkreta resultaten av projektet syns i vardagen på förskolorna. Bildstöd och TAKK-tecken, som bygger på tecken från det svenska teckenspråket och används tillsammans med tal för att förstärka betydelsebärande ord i en kommunikation, har blivit viktiga redskap. Pedagogerna arbetar även med att tolka och stödja barns sociala samspel.

– Om ett barn har svårt att tolka leksignaler behöver vi vara där och vägleda. Det kan handla om att hjälpa barn att hitta rätt ord eller använda bildstöd för att underlätta kommunikationen, berättar Petra.

Pedagogerna ser tydliga förbättringar i hur barnen deltar och utvecklas i leken. Att arbeta så nära kollegor och samtidigt få stöd av forskningsbaserat material gör att de känner sig stärkta i att möta olika behov.

Ett långsiktigt arbete

Projektet Specialpedagogik för lärande är ett initiativ från Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Syftet är att stärka pedagogernas kompetens och skapa en förskola där varje barn ges möjlighet att lyckas.

Tillsammans bygger förskolorna i kommunen en hållbar och inkluderande framtid för barnen – ett steg i taget.

– Det är en fantastisk satsning som gör skillnad, säger Emma, förskollärare vid Skogsbyns förskola. Vi får verktyg att möta barns olika förutsättningar och behov, och fokus ligger på att anpassa den ordinarie undervisningen. Det gör att fler barn kan inkluderas, utan att vi sänker förväntningarna eller tar bort utmaningarna i lärandet.

Senast uppdaterad: