Click to listen highlighted text!

Leder och motionsslingor

Senast ändrad: 31 mar, 2022

Att vandra längs Skåneleden är ett exempel på en spännande aktivitet som visar upp den vackra natur som Båstad och Bjärehalvön erbjuder. Men det finns mycket annat att göra också. På den här sidan hittar du information om motionsslingor, vandringsleder och cykelleder.

I Båstadkartan hittar du en karta över samtliga leder

Cykelleder

Cykelleder i Båstad och på Bjäre

Liksom på Mallorca så kan Bjärehalvön erbjuda fina vägar i böljande landskap, magiska vyer och läckra smakstopp. Höjdskillnaderna är förstås inte lika stora, men testa att köra någon av backarna uppför Hallandsåsen ett par gånger så blir även den mest fysiskt krävande nöjd. Variationen i naturen är enorm, från trolska bokskogar till öppna ängsmarker och glittrande hav. Alla cykelleder och mer information om vart du kan hyra cykel eller pumpa din cykel finns på Båstad Turism och Näringslivs webbplats.

Till Båstad Turism och Näringslivs webbplats

Kattegattleden

En 37 mil lång näst intill bilfri cykelled med unikt havsnära läge, som går mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr, hela vägen genom Halland.

Kattegattledens webbplats

Motionsspår

Båstads motionsspår

För att hitta till Båstads motionsspår kör du Havsbadsvägen förbi Malenbadet och ner till parkeringen vid stranden. Motionsspåret ligger ca 100 meter in i Malenskogen.

Båstads motionsspår (PDF)

Förslövs motionsspår

För att hitta till Förslövs motionsspår parkerar du vid idrottshallen i Förslöv, previs bredvid Förslövs skola. Motionsspåret börjar till höger om hallen, i skogsbrynet.

Förslövs motionsspår (PDF)

Vandringsleder

Skåneleden

Att vandra längs Skåneleden är spännande och ger dig en chans att verkligen uppleva den otroliga mångfald av natur och kulturupplevelser som Skåne har att erbjuda. Skåneleden är mer än 100 mil lång och uppdelad i 89 dagsetapper. Den är indelad i fem delleder som sitter ihop i ett gemensamt ledsystem.

Skåneledens webbplats

I Båstads kommun finns följande etapper i Skåneleden:

  • Skåneleden Torekov – Vejbystrand, 20 km (etapp 18 Skåneledens Kust-till kustleden)
  • Skåneleden Ängelbäcksstrand – Båstad, 16 km (etapp 21 Skåneledens Kust-till kustleden)
  • Skåneleden Brammarp – Båstad, 12 km (etapp 15 Skåneledens Kust-till kustleden)
  • Skåneleden Båstad – Torekov, 24 km (etapp 16+17 Skåneledens Kust-till kustleden)
  • Bjäreleden runt (etapp 15-20 på Skåneledens Kust-till kustleden)
  • Lilla Bjäreleden runt, 50 km (etapp 16, 17, 18 och 21 på Skåneledens Kust-till kustleden)

Vandringar på Båstad Turism och Näringslivs webbplats

Axeltorpsslingan

På Hallandsåsen, strax söder om Båstad, ligger Axelstorpsravinen. Axelstorpsslingan är 9 km och ger dig en upplevelse längs vägen med magnifik bokskog, vindlande sprickraviner, naturligt slingrande bäckar och fina utsiktsvyer.

Mer information på Båstad Turism och Näringslivs webbplats

Bjäre banvall – Båstad till Förslöv

​Bjäre banvall är gång-, cykel- och rekreationsled som följer det gamla järnvägsspåret som 2015 ersattes med tunneln genom Hallandsåsen. Leden är 14 km lång och går från Båstad via Grevie till Förslöv. Den är till största delen asfalterad, vilket gör den framkomlig för både rullstol och barnvagn. Leden har dessutom en grusbelagd ridväg i kanten och kan användas av ryttare.

Mer information på Båstad Turism och Näringslivs webbplats

Grevie Backar

Grevie backar domineras av rullstensåsar med spännande historia. Utsikten över det böljande landskapet och Skälderviken är på sina håll fantastisk. Stora delar av Grevie backar är öppna betade områden men här finns också mindre skogspartier, åkrar och våtmarker.

Mer information på Båstad Turism och Näringslivs webbplats

Gröthögarna

Området är omväxlande med torra strandängar, fuktängar, kärr, bäckar samt små gölar. Boskap går fritt omkring och upprätthåller genom sitt betande ett öppet landskap och en möjlighet för unika växter att fortleva. Vandringen här på Ingelstorps strand har fått sitt namn av åtta stora gravrösen, kallade Gröthögarna. Till Gröthögarna tar du dig med bil för att parkera vid Dalen. På Gröthögarna vandrar du mest på klappersten i flack terräng och leden sträcker sig ungefär 4 km i  medelsvår terräng. Vandringsslingan följer Skåneleden under halva sträckan.

Hovs Hallar

Hovs Hallar är ett av Bjärehalvöns främsta smultronställen. Här möts Hallandsåsen och havet på ett dramatiskt sätt med höga uppspruckna klippbranter, klapperstensfält och grottliknande formationer. Det finns ett antal stigar du kan följa både på höjden och längs stranden.

Mer information på Båstad Turism och Näringslivs webbplats

Hålehall

Vid Friluftsfrämjandets stuga i Hålehall, vackert belägen högt upp på Hallandsåsen, finns flera möjligheter till stärkande skogspromenader. Från parkeringsplatsen strax före stugan utgår 3 olika rundslingor i skogsmark.

Mer information på Båstad Turism och Näringslivs webbplats

Kustslingan

Denna lättrampade rundvandring tar dig runt de östra delarna av Båstad och präglas av å, sjö, barrskog och hav. Hela slingan är ungefär 12 km lång på varierande terräng där mer än 50 % av etappen går på naturstig.

Mer information på Båstad Turism och Näringslivs webbplats

Pershögsskogen

Längs Hallandsåsens branta nordsluttning ner mot Båstad ligger Pershögsskogen. Promenadslingorna i skogen klättrar upp mot åskrönet och ger fantastiska vyer under den del av året då träden står kala. Hela slingan är ungefär 1,5 km lång.

Mer information på Båstad Turism och Näringslivs webbplats

Sinarpsdalen

Mellan Båstad och Grevie går Sinarpsdalen, en tydlig spricka i Hallandsåsen, som bildades för ca 230 miljoner år sedan. Vandringen går genom ett kuperat, vackert och artrikt landskap, med spår från flera generationer tillbaka. En del av leden går på Bjäre banvall, det gamla järnvägsspåret, som idag är en populär rekreationsled.

Mer information på Båstad Turism och Näringslivs webbplats

I Birgit Nilssons fotspår

Vandringen börjar vid Birgit Nilssons barndomshem som ligger vackert beläget i Svenstad, mitt på det grönskande Bjäre. Här ryms idag ett unikt museum där man kan uppleva glimtar från Birgit Nilssons storslagna karriär, såväl som miljön Birgit växte upp i med drömmar om ett liv i sångens och operans värld. Längs den vindlande vägen som leder till Västra Karup och kyrkan, där hennes gravplats finns, öppnar sig en vidunderlig utsikt mot Kullaberg och Kattegatt.

Mer information på Båstad Turism och Näringslivs webbplats

Kontakt

Medborgarservice
Telefon 0431-770 00

Båstads kommuns medborgarservice är din väg in i alla dina ärenden. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!
Mer information

Skicka meddelande till kommunen

Lämna felanmälan

Lämna synpunkter

E-tjänster och blanketter

Besök oss
Vångavägen 2, 269 80 Båstad

Visa karta

Click to listen highlighted text!