Click to listen highlighted text!

Så blir du brandman

Senast ändrad: 26 jan, 2023

Vill du bli en av oss? I Sverige finns ca 15.500 brandmän, varav 11.500 är RiB-anställda deltidsbrandmän

Passar du som RiB-anställd deltidsbrandman?

Det är ett mycket ansvarsfullt jobb att vara brandman. Passar det dig? Ställ gärna dessa frågor till dig själv innan du ansöker:

 • Är du flexibel?
 • Har du lätt för att samarbeta?
 • Är du stresstålig och har god fysik?
 • Är du psykiskt stabil?
 • Kan du arbeta på höga höjder och i trånga utrymmen?
 • Har du körkort (gärna C-E)?
 • Har du svarat ja på frågorna? Då kan det vara något för dig!

 

Krav för att bli RiB-anställd deltidsbrandman

En deltidsbrandman är bara brandman när det kommer larm. Man har alltså en annan ordinarie arbetsgivare. Som deltidsbrandman har man tillåtelse från sin ordinarie arbetsgivare att åka iväg på larm när man har beredskap. Många arbetsgivare ser det som positivt att man har en brandman i den egna organisationen.

För att arbeta som deltidsbrandman krävs:

 • God hälsa och kondition (du ska genomföra ett lagstadgat gångbandstest och genomgå en läkarundersökning med arbets-EKG)
 • Att du fyllt 18 år
 • Att du bor och arbetar inom ett begränsat område från brandstationen du tillhör. När larmet går ska du vara på plats och kunna rycka ut inom fem minuter
 • Att du kan simma
 • Att du inte lider av svindel eller klaustrofobi
 • Att du behärskar svenska språket i tal och skrift
Utbildning

När du har fått anställning som deltidsbrandman ska du gå igenom en sex veckor lång utbildning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:s skola i Revinge är den som finns närmast kommunen. En gedigen utbildning om hur man arbetar som brandman. Fem av veckorna är du på skolan, resterande vecka studerar du på distans. Du kommer även att få utbildning i rökdykning. Efter genomförd GRIB (Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap) ingår du i ett arbetslag på din räddningstjänst som reserv. Som deltidsbrandman har du möjlighet att vidareutvecklas inom olika områden.

Beredskap, larm och övningar

När du ingår i ett arbetslag så har du beredskap var tredje eller var fjärde vecka beroende på om du är brandman i Båstad, Förslöv eller Torekov. Det innebär att du måste vara beredd att åka ut på larm dygnet runt de dagar du har beredskap. Våra deltidsstationer har cirka 400 larm per år, vilket innebär att man åker på larm cirka en till två gånger i veckan.

Brandmännen övar vanligtvis två gånger i månaden, 60-65 tim per år, för att kunna upprätthålla och utöka sina kunskaper. Du får självklart en ersättning för att upprätthålla beredskapen i kommunen och för tiden som du är ute på larm. Den ligger någonstans mellan 4.000-6.000 kronor per månad beroende på antalet beredskapsveckor, övningstimmar samt antalet larm.

Fördelar med att bli RiB-anställd deltidsbrandman

Att arbeta som deltidsbrandman innebär en mängd fördelar.
Du får bland annat en gedigen utbildning i räddningstjänst (i den ingår även sjukvård) och eftersom det krävs körkortsbehörighet för lastbil, för att köra räddningstjänstens större utryckningsfordon, utbildas vår personal för högre körkortsbehörighet.
Du ingår i ett sammansvetsat arbetslag tillsammans med andra deltidsbrandmän och styrkeledare, vilket innebär kamratskap och en mängd roliga och intressanta aktiviteter.
Du får kontinuerlig läkarundersökning samt möjlighet till fysisk träning.

KONTAKT

Räddningstjänsten Båstad
Telefon exp: 0431-771 20
E-post:

Postadress:
Båstads kommun
Räddningstjänsten
269 80 BÅSTAD
Besöksadress:
Ängelholmsvägen 19, BÅSTAD

Click to listen highlighted text!