Båstads kommun lanserar ny webb

Senast ändrad: 10 sep, 2018

Välkommen till Båstads kommuns nya webbplats. Med enklare struktur, effektivare sökmotor och anpassning till mobil och läsplatta är vår förhoppning att det ska bli lättare att hitta och ta del av kommunens information och därmed ge ökad delaktigheten och insyn.

Tiden går fort i den digitala världen och den gamla webbplatsen uppfyllde inte längre dagens krav på lättillgänglig information. Den uppenbara skillnaden för användaren är en ny och renare design med enklare struktur och effektivare sökmotor.

Första sidan domineras av en övergripande rubrikrad, tre nyhetspuffar, genvägar till de mest aktuella sidorna samt en evenemangskalender.

– Det ska vara enkelt att hitta det man söker. Antingen genom att klicka sig fram eller att använda sökrutan. Vi har rensat och tagit bort många sidor och dokument och endast behållit det som verkligen är aktuell. Det är möjligt att något kanske saknas till en början, men då uppskattar vi ett mejl till:  kommunikation@bastad.se.

En viktig förbättring är att den nya webben är anpassad till mobiler och läsplattor, de verktyg som den övervägande delen av befolkningen idag använder när de söker information på nätet.

– Att en webbplats enkelt kan läsas från mobilen, är i princip en självklarhet idag och något som våra användare tar förgivet. Vår nya webb kan dessutom uppdateras direkt via mobilen.  Det gör det möjligt för oss administratörer att snabbt komma ut med viktig information, oberoende av var vi befinner oss. Detta är extra angeläget om det skulle uppstå en kris, säger Birgitta.

Men att bygga en webbplats helt från grunden är inget enkelt projekt och kan bli tämligen kostsamt för en liten kommun. Båstads kommun ville också ha en webb som man själv kunde bygga, ändra och förbättra, utan att vara bunden till ett dyrt kontrakt eller licens. Men man ville för den sakens skull inte göra avkall på kvalitén.

– Vi inspirerades av Helsingborg stad som utsågs till landets bästa kommunala webbplats 2015 och valde att efterlikna deras beprövade struktur så mycket som möjligt. De har varit mycket generösa och hjälpsamma. Vi beslutade därför att använda oss av samma struktur; WordPress, som vi själva kunde bygga från grunden och som är lätt att ändra på. Det gör oss mindre sårbara och är betydligt billigare eftersom den inte bygger på dyra licenser, säger IT-chefen Anders Björk.

Huvuddelen av arbetet med att utveckla och bygga den nya webben har gjorts parallellt med ordinarie arbete av kommunens egna medarbetare, inom befintlig budget. Projektet har pågått under drygt ett år med en mycket intensiv slutspurt då samtliga verksamheter har rensat, uppdaterat och flyttat information från den gamla till den nya.

– Våra invånare, besökare och näringsidkare har höga förväntningar på webbplatsen och det är såväl nödvändigt som självklart att göra allt vi kan för att uppfylla dessa, till en rimlig kostnad. Webbplatsen utgör navet i vår externa kommunikation och den måste ständigt utvecklas och förbättras. Med vår nya webb tar vi ett stort steg i rätt riktning, säger Birgitta

Den nya webben publicerades sent tisdags kväll. Beräknad kostnad är cirka 250 000, vilket i princip motsvaras av den årliga kostnaden för licenser och uppdatering av den gamla.

Telefon 0431-770 00

Båstads kommuns kundcenter är din väg in i alla dina ärenden. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!

Skicka meddelande till kommunen

Lämna felanmälan