A till Ö på sammanträdet
Här följer några begrepp som kan vara bra att känna till:
- Ajournera – skjuta upp sammanträdet för kortare eller längre tid.
- Avslag – uttryck för att ett förslag inte leder till beslut i förslagets riktning.
- Begära ordet – med handuppräckning begär man att få yttra sig i ärendet.
- Bordläggning – uppskjutande av beslut i ett ärende.
- Dagordning – den ordning i vilken ärendena ska behandlas, en föredragningslista.
- Interpellation – en skriftlig fråga till ordföranden i fullmäktige, kommunstyrelsen eller annan nämnd. Svaret på en interpellation ges skriftligt. En interpellation debatteras mellan frågeställaren och mottagaren, men även med övriga fullmäktigeledamöter.
- Fråga – ledamot som snabbt vill ha svar från någon ansvarig i den styrande majoriteten kan skriftligen lämna in en enkel fråga. Frågor ska beröra enkla sakförhållanden och meningen är inte att framkalla någon politisk debatt.
- Justerare – den eller de som fått uppdraget att justera protokollet. Personen väljs när sammanträdet börjar.
- Jäv – den som har egna eller närstående intressen i en fråga är jävig och ska inte delta i beslutet om frågan.
- Kallelse – formell inbjudan att delta i sammanträdet. Kallelsen anger oftast vilka ärenden som kommer att behandlas så att ledamöterna kan förbereda sig.
- Medborgarförslag – förslag från en kommunmedborgare. Ska alltid beredas och behandlas i fullmäktige i likhet med en motion.
- Motion – förslag till beslut som väcks av en enskild person eller en grupp av personer i en beslutande församling. En motion måste alltid beredas.
- Presidium – ordförande, 1:e vice ordförande och 2:e vice ordförande.
- Protokoll – anteckningar av de beslut som har fattats vid ett sammanträde. Protokollet ger dessa beslut laga kraft tre veckor efter att anslaget kommit upp under förutsättning att ingen överklagat beslutet.
- Reservation – en möjlighet för ledamot att markera att han/hon inte godkänner det beslut som fattats. Reservationerna antecknas i protokollet.
- Yrkande – den formella termen för ett förslag som man vill ska leda till beslut.
- Votering – omröstning, man räknar röster för att avgöra vilket förslag som har segrat. Omröstning kan ske öppet eller slutet med röstsedlar.
- Återremiss – term för att ett ärende ska lämnas tillbaka till beredningen för ytterligare behandling.