Click to listen highlighted text!

Jobba som deltidsbrandman

Senast ändrad: 8 mar, 2023

Brandbil och två brandmän i bakgrunden

Är du intresserad av att göra skillnad på riktigt? Vi letar efter dig som vill bli deltidsbrandman och göra en insats för samhället.

Som deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) som det också kallas, är du anställd inom Båstads kommuns räddningstjänst. Arbetet är spännande och varierande och består av räddningsarbete vid bland annat bränder och trafikolyckor. Räddningstjänsten betalar för den tid som du har beredskap och deltar i övningar och utbildningar. Som deltidsbrandman får du kontinuerlig läkarundersökning samt möjlighet till fysisk träning. Du ingår i ett arbetslag med bra gemenskap och möjlighet att delta i gemensamma aktiviteter.

Vad krävs för att bli deltidsbrandman?

  • Att du har god hälsa och kondition.
  • Att du fyllt 18 år.
  • Att du bor och arbetar inom ett begränsat område från brandstationen du tillhör. När larmet går ska du vara på väg mot larmadressen efter fem minuter.
  • Att du kan simma.
  • Att du inte lider av svindel eller klaustrofobi.
  • Att du behärskar svenska språket i tal och skrift.
  • Att du har B-körkort.

Din arbetsgivare behöver vara positivt inställd till att du har beredskap eftersom du vid larm behöver lämna ditt vanliga arbete. Som deltidsbrandman blir du en resurs för din ordinarie arbetsgivare och många ser det som positivt att ha en brandman i den egna organisationen.

Utbildning

Du behöver inte ha några särskilda förkunskaper. Du som blir anställd som deltidsbrandman får all utbildning betald av räddningstjänsten. Utbildningen är sex veckor lång och genomförs i Revinge av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB). Här får du grundläggande kunskaper om hur du arbetar som brandman samt utbildning i rökdykning. Räddningstjänsten står också för alla kostnader för c-körkort, vilket du behöver ha för att köra räddningstjänstens större utryckningsfordon.

­­Beredskap, larm och övningar

Som deltidsbrandman har du beredskap var fjärde vecka. Det innebär att du måste vara beredd att åka ut på larm dygnet runt de dagar du har beredskap. Deltidsbrandmännen åker i snitt ut på mellan sju till tio larm i veckan från Båstads station. Från kommunens övriga brandstationer i Förslöv och Torekov handlar det om i snitt två larm varje vecka. Brandmännen övar vanligtvis två gånger i månaden, cirka 60-65 timmar per år för att kunna upprätthålla och utöka sina kunskaper.

Du får självklart en ersättning för att upprätthålla beredskapen i kommunen och för tiden som du är ute på larm. Den ligger  mellan 4 000 – 6 000 kronor per månad beroende på antalet beredskapsveckor, övningstimmar samt antalet larm.

Är du intresserad av att bli deltidsbrandman?

Räddningstjänsten erbjuder dig om är intresserad av att bli deltidsbrandman en traineeperiod på tre månader för att prova på yrket. Under perioden får du följa med en grupp som har beredskap och delta i övningar.

Är du intresserad av att bli deltidsbrandman? Skicka in en intresseanmälan här.

Mer information om yrket

På webbplatsen deltidsbrandman.nu kan du läsa mer om att vara deltidsbrandman
Följ Räddningstjänsten Båstad på Instagram och få en inblick i deras vardag

KONTAKT

Räddningstjänsten Skåne Nordväst
010-21 900 00
info@rsnv.se

Räddningschefen Pelle berättar


“Vi behöver bli fler som vill göra en insats för samhället och rädda liv. Som deltidsbrandman behöver du inte ha några förkunskaper, det viktigaste är att du vill göra skillnad och bor och jobbar inom kommunens gränser.”

Läs mer om Pelle och hur det är att arbeta som deltidsbrandman i kommunen.

Deltidsbrandmannen Johan berättar

“När larmet går kickar adrenalinet igång. Det är alltid tragiskt när det händer olyckor, men jag vill vara på plats och hjälpa. När andra backar vid en olycka och tycker det är obehagligt tar jag ett kliv fram.”

Läs mer om Johan och hans arbete som deltidsbrandman inom räddningstjänsten.

Click to listen highlighted text!