Click to listen highlighted text!

Information om coronavirus (covid-19)

Senast ändrad: 29 sep, 2021

Här hittar du Båstads kommuns samlade information och svar på vanliga frågor om coronaviruset och covid-19. Vi följer aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Informationen uppdateras löpande.

Information about coronavirus and covid-19 in other languages

Coronapandemin: Detta gäller just nu

Från och med den 29 september 2021 gäller nya föreskrifter, råd och rekommendationer kring covid-19.

Ta del av en sammanställning av de förbud och de råd och rekommendationer som gäller just nu och som påverkar dig som individ.

Regeringens plan för avveckling av restriktioner. 

Nyheter om coronaviruset från Båstads kommun

Här kan du ta del av alla nyheter som vi publicerat extern om coronaviruset. 

Ta del av Båstads kommun nyheter om coronaviruset

Ta del av Båstads kommuns informationsmaterial om corona

Annonser

Broschyr

Filmer

Radio

Sociala medier

Se upp för bedrägeriförsök i samband med vaccination

Enligt polisen.se utnyttjar bedragare att många vill vaccinera sig mot covid-19. Bedragarna säger att de ringer från till exempel Folkhälsomyndigheten eller din region, och vill boka in en vaccinationstid åt dig. De kommer kräva att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id, detta ska du absolut inte göra. Lägg direkt på luren om du får denna typ av samtal.

Folkhälsomyndigheten och Region Skånes verksamheter ringer aldrig upp och begär inloggningsuppgifter, eller att man via telefon ska logga in med bankdosa eller mobilt bank-ID. Lämna därför aldrig ut dina uppgifter till okända som kontaktar dig.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

 • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
 • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
 • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
 • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
 • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet. (Källa polisen.se)

Polisen visar: Så här kan ett telefonbedrägeri gå till

Läs mer: Bedragare påstår att de är från 1177 Vårdguiden

Utbildning

Information till skolor och förskolor

Från och med 29 september 2021 upphör de föreskrifter och allmänna råd om covid-19 som riktar sig till verksamheter. Det inkluderar även skolverksamheter som förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och andra skolformer.

Det här gäller från och med den 29 september (Folkhälsomyndigheten)

Vård och omsorg

Förebyggande åtgärder - när ska jag stanna hemma?

Tvätta händerna ofta

Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nya i armvecket

När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.

Undvik att röra ögon, näsa och mun

Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun.

Handsprit

Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.

Känner du dig sjuk – stanna hemma!

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Till dig som är i riskgrupp eller är 70 år och äldre

Vissa grupper kan få svårare symtom om de blir smittade med covid-19. De kan till exempel få lunginflammation och andningsbesvär. Ju äldre man är, desto större är risken för allvarlig sjukdom och död, om man dessutom har andra sjukdomar ökar risken ytterligare.

70 år och äldre

Risken för att bli allvarligt sjuk ökar gradvis med stigande ålder:

 • Den som är 60–70 år har dubbelt så hög risk att bli allvarligt sjuk, jämfört med någon som är 50–60 år.
 • Den som är 70–80 år har fem gånger högre risk att bli allvarligt sjuk, jämfört med den som är 50–60 år.
 • Risken är störst för den som är över 80 år. Då är risken för att bli allvarligt sjuk tolv gånger högre än för en person som är 50–60 år.

Läs mer om att förebygga smittspridning vid besök på äldreboenden

Andra riskfaktorer

Här nedan har vi listat vissa sjukdomar som, förutom stigande ålder, kan öka risken ytterligare. Ju högre upp på listan, desto större riskökning.

 • Organtransplantation
 • Blodcancersjukdomar, befintliga och tidigare
 • Neurologiska sjukdomar som lett till påverkad andningsfunktion
 • Fetma (ökad risk med ökad grad av fetma)
 • Diabetes (mindre risk om den är välbehandlad)
 • Aktuell cancerbehandling
 • Kronisk lungsjukdom
 • Stroke/demens
 • Annan immunhämmande sjukdom eller behandling
 • Leversjukdom
 • Nedsatt njurfunktion
 • Hjärt- och kärlsjukdom

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Till oroliga barn, unga, vuxna och äldre

BRIS

Just nu är det många som hör av sig till Bris (Barnens rätt i samhället) för att prata om Corona. Att känna oro och rädsla inför allt som händer är inte konstigt (många gör det), speciellt när det påverkar en själv och hela ens omgivning.

Här kan du läsa svaren på några av de frågor BRIS får

Det viktigaste du kan göra som vuxen är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver.

Att prata med barn om coronaviruset

Telefonnummer till BRIS som barn och unga kan ringa: 116 111

Här hittar du information från Folkhälsomyndigheten om Corona på olika språk

Till dig som känner oro, ångest eller upplever våld och övergrepp

I kristider finns stor risk för ökad psykisk ohälsa som exempelvis oro, ångest och självmordstankar. Detta möter både föräldrar, barn och inte minst de som jobbar i socialtjänsten, skolan och hälso- och sjukvården. Med anledning av coronapandemin har Sveriges kommuner och regioner, SKR, därför tagit initiativ till en stödlista med tips på olika former av aktiviteter i kristid. För varje grupp finns till exempel råd för den som känner oro och ångest, för den som söker social gemenskap eller behöver stöd vid våld och övergrepp.

Stödlistor med råd och tips

Råd och stöd för barn och föräldrar

Råd och stöd för ungdomar och föräldrar

Råd och stöd för vuxna i arbetsför ålder

Råd och stöd för äldre

Känner du dig orolig och inte har någon att prata med?

Du kan vända dig till din vårdcentral för att söka samtalsstöd eller öppenvårdsinsatser från kommunen.

Ring socialtjänstens mottagning 0431-777 03, öppet mån/ons/tors 08.30-12.00 och tis/tors 13.00 – 16.00, eller mejla till mottagningeniof@bastad.se och önska råd och stöd, därefter kommer mottagningen att skicka en remiss till öppenvårdsbehandlarna inom kommunen.

Beställ självtest på 1177.se

Från och med den 3 juli kan skåningar med symtom på covid-19 beställa ett självtest på 1177.se för att kontrollera om man har en pågående covid-19-infektion eller inte.

Den som har symtom som tyder på att man skulle kunna ha covid-19, till exempel feber, hosta eller influensaliknande symtom och är folkbokförd i Skåne samt har e-legitimation kan nu beställa ett självtest på 1177.se.

Självtestet måste hämtas ut och lämnas in av ett ombud, eftersom den som ska göra testet annars riskerar att sprida covid-19.Provsvaret kommer efter 1-3 dagar på 1177.se. Den som får ett positivt provsvar och som visar konstaterad covid-19, blir uppringd av Region Skånes smittspårningsenhet och får förhållningsregler. Tillsammans påbörjar man smittspårningen. Målet är att minimera smittspridningen i Skåne.

Här kan du läsa mer om självtestet och hur du beställer

Kommunens verksamheter

Ändrade öppettider/stängda verksamheter

Uppdaterad information den 29 september 2021

Från och med den 1 oktober öppnar Kundcenter upp för besök som vanligt igen. Se öppettider nedan:

Måndag, onsdag, torsdag 08.00 – 16.30
Tisdag 08.00 – 18.00 
Fredag 08.00 – 15.00 
Lördag och söndag stängt

Kundcenter håller lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

Uppdaterad information den 15 juli 2021

I takt med att smittspridningen minskar har regeringen tagit fram en plan för att stegvis trappa ned coronavirus-restriktionerna. Från och med den 15 juli tas de regler som kräver ett visst antal kvadratmeter per person i inom- och utomhusmiljöer bort, vilket möjliggör för öppning av kommunhuset.

Kommunhuset kommer för närvarande att vara öppet måndag till fredag klockan 08.00-12.00. Du kan fortsatt boka besök via telefon 0431-77000 eller info@bastad.se.


Uppdaterad information den 8 februari 2021

Måndagen den 8 februari klockan 13 öppnar biblioteket i Båstad försiktigt upp för besökare. Läs mer på bastad.se

Onsdagen den 3 februari öppnades kommunens fritidsgårdar igen. Fritidsgårdarna har varit stängda sedan december 2020 då kommunens ledningsgrupp tog beslut om att man skulle hålla stängt mellan den 23 december och den 24 januari 2021, detta med anledning av smittspridningen av covid-19. Läs mer på bastad.se

Uppdaterad information den 21 december

Regeringen skärper en rad restriktioner inför jul- och nyårshelgen. De flesta restriktionerna gäller från den 24 december till den 24 januari. Läs mer på Folkhälsomyndigheten om de skärpta restriktionerna. 

Den 27 oktober tog ledningsgruppen lokala beslut för verksamheter i Båstads kommun. Med anledning av de nya skärpta restriktionerna har dessa nu anpassats med ett antal beslut som gäller fram till 24 januari 2021. Resterande beslut nedan gäller fram till 30 juni 2021 om inte annat anges.

De lokala besluten och de verksamheter som påverkas är:

 • Biblioteken stängs med undantag för elever som utnyttjar lokaler på Båstads bibliotek samt för bokade besök.
 • Kompetenshubben stänger med undantag för bokade besök.
 • Café Biblos håller stängt.
 • Öppna förskolan stängs för inomhusaktiviteter.
 • Gällande besök till äldreboenden och lss-bostäder i kommunen vädjar man till anhöriga att avstå från besök. Besök genomförs i första hand digitalt. Ta kontakt med berört boende.
 • Samtliga kommunala idrottsanläggningar hålls stängda för allmänheten, även för barn och ungdomar, fram till den 24 januari.
 • Samhällsbyggnads tillsynsbesök genomförs digitalt där det är möjligt.
 • Gymnasieskolan förlänger distansundervisningen fram till 24 januari.
 • Fritidsgårdarna håller stängt fram till den 24 januari.
 • Kommunhuset kommer fortsatt vara stängt för besökare. Endast bokade besök gäller. Boka ditt besök via telefon 0431-77000 eller info@bastad.se.

 

Uppdaterad information 14 december 2020

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Föreskrifterna gäller till och med den 30 juni 2021.

Det innebär att de lokala beslut som fattades av Båstad kommuns ledningsgrupp den 27 oktober kommer att förlängas under samma tidsperiod. Besluten kan komma att anpassas utifrån smittspridning och eventuella ändringar från myndigheter och regeringen.

Verksamheter som påverkas är:

 • Biblioteken stängs med undantag för elever som utnyttjar lokaler på Båstads bibliotek samt för bokade besök.
 • Kompetenshubben stänger med undantag för bokade besök.
 • Café Biblos håller stängt.
 • Öppna förskolan stängs för inomhusaktiviteter.
 • Gällande besök till äldreboenden och lss-bostäder i kommunen vädjar man till anhöriga att avstå från besök. Besök genomförs i första hand digitalt. Ta kontakt med berört boende.
 • Uthyrning av idrottsanläggningar ställs in med undantag för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.
 • Samhällsbyggnads tillsynsbesök genomförs digitalt där det är möjligt.
 • Kommunhuset kommer fortsatt vara stängt för besökare. Endast bokade besök gäller. Boka ditt besök via telefon 0431-77000 eller info@bastad.se.

Uppdaterad information 28 oktober 2020

Båstads kommuns ledningsgrupp har fattat beslut om att stänga ett flertal verksamheter från och med den 29 oktober. Anledningen är en oroväckande hög smittspridning av coronaviruset. I Båstads kommun innebär detta att ett flertal verksamheter påverkas från och med den 29 oktober.

Verksamheter som påverkas är:

 • Biblioteken stängs med undantag för elever som utnyttjar lokaler på Båstads bibliotek samt för bokade besök
 • Kompetenshubben stänger med undantag för bokade besök
 • Café Biblos håller stängt
 • Öppna förskolan stängs
 • Gällande besök till äldreboenden och lss-bostäder i kommunen vädjar man till anhöriga att avstå från besök. Besök genomförs i första hand digitalt. Vissa besök kan ske bakom plexiglas. Ta kontakt med berört boende.
 • Uthyrning av idrottsanläggningar ställs in minst till den 17 november 2020 med undantag för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Läs mer i nyheten här

Uppdaterad information 27 oktober 2020

Region Skånes statistik har den senaste veckan visat på en oroväckande snabb smittspridning i Skåne. Ökningen gäller både antalet smittade och antalet inlagda patienter. Alla åldersgrupper är drabbade. Detta är anledningen till att Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Skåne beslutat att skärpa de allmänna råden för att stoppa smittspridningen. Detta innebär bland annat att:

 • Alla bör undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika, till exempel resor till jobb, skola eller vårdbesök, kan alltid genomföras.
 • Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Alla avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga.
 • Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka.
 • Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.
 • Arbetsgivare bör ge förutsättningar och uppmana personal att arbeta hemifrån när det är möjligt. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas.

Läs mer i nyheten här

Uppdaterad information 13 mars 2020

På grund av coronautvecklingen har Båstads kommun beslutat att införa besöksrestriktioner vid särskilt boende från och med 13 mars 2020. Ytterligare åtgärder har vidtagits för att minska riskerna för smittspridning.

Syftet med åtgärden är att hindra eventuell smittspridning hos vård- och omsorgstagare. Besökare kommer med hänsyn till våra äldre och andra sköra personer inte att få tillträde till boendet.

Båstads kommun väljer även att vidta mer åtgärder för sina medarbetare i syfte om att hindra smittspridning:

Möten

Var och en gör en bedömning om möten helt eller delvis kan arrangeras i digitala kanaler t.ex. via telefon- eller videosamtal.

Tjänsteresor (konferenser, utbildningar, nätverksträffar och liknande)

Samtliga tjänsteresor ställs in med undantag för de som bedöms vara verksamhetskritiska.

Evenemang

Rådande lagstiftning avseende större evenemang gäller. Beslut gällande genomförandet av publika evenemang som kommunen ansvarar för fattas från fall till fall.

Evenemang som inte bedöms verksamhetskritiska eller centrala för demokratiska processer skjuts fram.

Avlösarservice och ledsagning begränsas de kommande veckorna

På grund av utökade restriktioner för personal i arbete så prioriterar Vård och Omsorg att utföra omvårdnadsarbete hos de äldre i vår kommun. Det innebär att det kommer bli begränsning avseende avlösarservice i hemmet. Även ledsagning till sociala aktiviteter kan begränsas. De äldre som berörs av detta kommer att få information via sin hemvård.

Mötesträffar ställs in

Mötesträffarna med socialt innehåll är inställda från och med måndag 16 mars. Detta gäller måndagsträffarna på Ängahällan, tisdagsträffarna på Smedjan, onsdagsträffarna på Hörnan och torsdagsträffarna på Vången.

Till dig som arbetar i kommunens verksamheter

Du som arbetar i någon av kommunens verksamheter hittar samlad information på vårt intranät. 

Vård- och omsorgsboende

Uppdaterad information 29 september 2021

Säkra besök

Samtidigt som samhället succesivt öppnar upp behöver hälso- och sjukvården göra det. Besök är tillåtna, men det är däremot fortsatt viktigt att besöket sker på ett smittsäkert sätt. I Båstads kommun fortsätter vi att följa lokal rutin kring säkra besök på säbo. Däremot tas kravet bort om att anhöriga ska använda munskydd till och från vårdtagarens lägenhet. Vi kommer att erbjuda munskydd till de anhöriga som vill använda munskydd, men det är inget krav. Tänk på att pandemin inte är över och att vi alla måste fortsätta visa hänsyn till våra medmänniskor, vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper.

Uppdaterad information 20 september 2021

Från och med den 7 juni 2021 är visir inte längre ett krav vid all patientnära vård utan används som tillägg till munskydd/andningsskydd vid patientnära arbete vid misstänkt eller konstaterad covid-19 samt vid misstanke om smittspridning på enheten.
Skyddseffekten av vaccination bedöms vara god och vi ser ett minskat antal utbrott och smittspridning inom personalgrupper. Detta motiverar att visir som extra smittförebyggande åtgärd vid all patientnära vård kan tas bort enligt ett uppdaterat Regiondirektörsbeslut. Se www.vardgivare.skane.se för mer information.

Den 25 februari kom Folkhälsomyndigheten med besked om lättnader för vård- och omsorgstagare på särskilda boenden för äldre som har vaccinerats med två doser av vaccinet mot covid-19. Två veckor efter andra dosen kan nu den som har vaccinerats träffa symtomfria anhöriga och komma dem nära. Läs mer här på Folkhälsomyndighetens webbplats

I Båstads kommun har rutiner tagits fram för att göra besöken på de särskilda boendena så säkra som möjligt. Förutsättningarna för besök är samma oavsett om besökaren är vaccinerad eller ej.

Detta gäller vid besök på kommunens särskilda boenden för äldre:

Förutsättningar för besök till vård och omsorgstagare som inte är vaccinerade:

 • Besöken kan företrädesvis ske utomhus eller inomhus i avsett besöksutrymme alternativt i
  vårdtagarens egen lägenhet.
 •  Symtomfria besökare ska kontakta avdelningen för att boka besöket i samråd med personal. Alla besök tidsbokas.
 • Antal besökare samtidigt hos en vårdtagare avgörs utifrån storleken på besöksutrymmet
  och möjligheten till att hålla avstånd.
 • Antal besökande på avdelningen samtidigt bokas utifrån verksamhetens omständigheter så
  att personalen har möjlighet att både möta upp vid ankomst samt möjlighet att följa
  anhöriga ut efter besöket.
 • Personalen behöver känna till gällande besöksrutiner, hur de ska agera och vart de ska
  vända sig om de upplever att besöken inte sker på ett säkert sätt.
 • Besökaren ska både vid bokning av besöket men även väl på plats vid besök, få information
  om gällande rutiner.
 • Vid ankomst till boendet ska besökaren sprita händerna. Munskydd erbjuds till besökare, men är inget krav.
 • Besökare mottages av personal vid ankomst samt följes ut ur boendet vid avfärd.
 • Besökare till icke-vaccinerade vård- och omsorgstagare fyller i en Hälsodeklaration.
 • Besökare får inte vistas i allmänna lokaler utan endast på överenskommen plats.

Förutsättningar för besök till vård och omsorgstagare som är vaccinerade:

 • Symtomfria besökare bokar besök till respektive avdelning.
 • Antal besökande på avdelningen samtidigt bokas utifrån verksamhetens omständigheter så
  att personalen har möjlighet att både möta upp vid ankomst samt möjlighet att följa
  anhöriga ut efter besöket.
 • Antalet besökare samtidigt hos en vårdtagare avgörs utifrån storleken på besöksutrymmet
  och möjligheten till att hålla avstånd.
 • Personalen följer alltid besökare till och från vård- och omsorgstagarens lägenhet.
 • Vid ankomst till boendet ska besökaren sprita händerna. Munskydd erbjuds till besökare,
  men är inget krav.
 • Inga anhörigbesök får ske i allmänna utrymmen.

Det pågår fortfarande en smittspridning av covid-19, samtidigt som nya smittsamma varianter av viruset har uppstått. Därför är det viktigt att behålla de smittskyddsåtgärder och allmänna rekommendationer som redan finns på plats från Folkhälsomyndigheten. Dessa åtgärder fortsätter gälla både för de som är vaccinerad och de som inte är vaccinerade. Därför är det viktigt att vi fortsätter träffa äldre och personer i riskgrupper på ett säkert sätt. Vid minsta symtom – avstå från att träffa andra!

 

Samhälle

Vaccination mot covid-19

Vaccination mot covid-19

Vaccinationen mot covid-19 pågår just nu i Skåne. Vaccinet är gratis för alla. Du som är 16 år eller äldre kan vaccinera dig mot covid-19. Det gäller även om du fyller 16 år senare i år.

Boka tid hos en av vaccinationsmottagningarna

Det finns minst en vaccinationsmottagning i varje skånsk kommun. Du väljer själv var du vill vaccinera dig, men tänk på att du behöver ta både din första och andra dos på samma ställe. 

Lediga vaccinationstider

Om du är vaccinerad

Två veckor efter den andra dosen kan du lämna hemmet även om en annan person i hushållet har covid-19. Vaccinerade personer bör i övrigt följa de grundläggande råden om att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna och hålla avstånd.

Här kan du läsa mer om efter vaccinationen

Läs mer:

Vaccination mot covid-19

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Nu gäller den tillfälliga pandemilagen

Pandemilagen

Sedan den 10 januari gäller den nya pandemilagen. Med stöd av den pandemilagen har regeringen beslutat om en ny förordning – kallad ”begränsningsförordningen” – som innebär att rättsligt bindande regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt platser för privata sammankomster från och med söndag den 10 januari.

Lagen antogs av riksdagen den 8 januari 2021 och trädde i kraft den 10 januari 2021. Sedan lagen förlängts av riksdagen den 22 september 2021 så gäller den till och med den 31 januari 2022. Regeringen har beslutat att begränsningsförordningen ska gälla till samma datum.

Se frågor och svar om pandemilagen (regeringen)

Länsstyrelsen har tillsynsansvaret

Enligt pandemilagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs.

Läs mer: Tillsyn av den tillfälliga lagen

 

Munskydd

Uppdaterad info augusti 2021

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte längre munskydd i kollektivtrafiken. Däremot kan du behöva använda munskydd på andra ställen, till exempel inom vården.

Hur du använder munskydd på ett säkert sätt

Uppdaterad info januari 2021

Folkhälsomyndigheten rekommenderar resenärer att använda munskydd i kollektivtrafiken. Rekommendationen gäller för resor som sker vardagar klockan 7–9 och 16–18. Det nya rådet om munskydd gäller från och med den 7 januari 2021.

Resenärer ansvarar för att ha med sig eget munskydd, helst CE-märkt. Företagen som bedriver kollektivtrafiken rekommenderas dock att se till att det finns munskydd till de resenärer som inte haft möjlighet att ha med sig eget.

Rådet riktar sig till personer från gymnasieåldern (födda 2004 och tidigare) och äldre.

Läs mer:

Folkhälsomyndighetens nyhet om munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndighetens information om att använda munskydd

Folkhälsomyndighetens frågor och svar om vaccination mot covid-19

 

Information till företag och föreningar

Uppdaterad information 29 september 2021

Ta del av Folkhälsomyndighetens uppdaterade råd och rekommendationer som gäller från och med den 29 september 2021 via länken nedan.

Det här gäller från och med den 29 september (Folkhälsomyndigheten)

Uppdaterad information 15 juli 2021

Den 15 juli gjordes en rad ytterligare anpassningar av coronavirus-restriktionerna, enligt planen för avvecklingen av restriktionerna.

Regeringens plan för avveckling av restriktioner. 

Coronapandemin – detta gäller just nu.

Uppdaterad information 1 juni 2021

Från och med den 1 juni tas de första stegen för att avveckla de svenska coronarestriktionerna.

Regeringens plan för avveckling av restriktioner. 

Coronapandemin – detta gäller just nu.

Uppdaterad information 28 april 2021

Folkhälsomyndigheten har beslutat att göra enstaka matcher och tävlingar utomhus möjliga för barn och unga födda 2002 eller senare. Från och med den 28 april 2021 kan föreningar med lagidrotter anordna en match eller tävlingsdag per lag och vecka utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare. För individuella idrotter gäller att barn och unga kan tävla eller delta i en match utomhus max en gång per vecka. Matcher och tävlingar ska genomföras lokalt, eller med ett begränsat resande.
Förändringarna sker efter en justering i de allmänna råden för idrott, kultur och fritid i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

Folkhälsomyndigheten: Barn och unga kan spela matcher utomhus

Uppdaterad information mars 2021

Från och med den 6 mars gäller nya regler för för butiker, varuhus, gallerior, badhus, gym och sportanläggningar. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten. 

Uppdaterad information den 8 februari 2021

Folkhälsomyndigheten öppnar nu för att även äldre ungdomar som är födda 2002 eller senare kan delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus. Bedömningen är att de positiva aspekterna av barn och ungas fysiska aktivitet överväger och därför görs en ändring i de allmänna råden. Förändringen börjar att gälla den 6 februari. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

Uppdaterad information den 25 januari 2021

Från och med måndagen den 25 januari öppnas våra idrotts- och gymnastiklokaler upp för träning i föreningsverksamhet för barn och ungdomar upp till och med 15 år (födda 2005 och senare).

Vi ber våra föreningar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för dessa träningar och att föreningarnas medlemmar i möjligaste mån kommer ombytta till träningarna.

Båstads kommun uppmanar samtidigt våra föreningar att, om det är genomförbart, arrangera träning utomhus för ungdomar från 15 år och uppåt (födda 2004 och tidigare).

Uppdaterad information den 23 dec 2020

Regeringen skärper en rad restriktioner inför jul- och nyårshelgen. De flesta restriktionerna gäller från den 24 december till den 24 januari.

Läs mer: Folkhälsomyndigheten om de skärpta restriktionerna
Läs mer: Nyhet från Folkhälsomyndigheten – Rekommendationer för minskad risk för smittspridning i handeln
Läs mer: Nyhet från från Folkhälsomyndigheten – Möjligt att fortsätta träna på utomhusanläggningar – under vissa förutsättningar

Uppdatering: Ändring av de allmänna råden om matcher och tävlingar för barn och ungdomar (16 april 2020)

Efter dialog med Riksidrottsförbundet och olika idrottsförbund ändrar Folkhälsomyndigheten de allmänna råden och tydliggör att matchspel inom barn- och ungdomsidrotten kan genomföras under vissa förutsättningar:

 • bara friska symtomfria personer deltar i aktiviteterna
 • det finns goda möjligheter att tvätta händerna
 • trängsel mellan människor undviks.

Läs mer om Folkhälsomyndighetens ändring av de allmänna råden.

Tänk på att alla individer har ett personligt ansvar att vidta de åtgärder som krävs för att skydda andra mot smittrisk. För att motverka spridningen av covid-19 i Sverige krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra.

Läs hela nyheten här

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19

Onsdagen den 1 april gick Folkhälsomyndigheten ut med nya allmänna råd om allas ansvar att förhindra spridning av covid-19.

Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Det kan till exempel vara att informera allmänheten, undvika att flera personer samlas samt markera avstånd i exempelvis köer.

Alla arbetsplatser i Båstads kommun förväntas uppfylla de allmänna råd om att möjliggöra för sin personal att:

– hålla avstånd till varandra

– regelbundet tvätta sina händer med tvål och vatten, eller annars använda handsprit

– arbeta hemifrån

– undvika onödiga resor i arbetet samt kan anpassa sina arbetstider för att undvika att resa i rusningstid.

Verksamheter inom handeln bör:

– begränsa antal kunder som vistas i en lokal samtidigt

– ta fram alternativa lösningar till kassaköer, eller markera hur långt kunderna ska stå mellan varandra

Föreningar bör:

– om möjligt, undvik möten eller genomför dem digitalt

Idrottsföreningar bör:

– se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks

– håll träningar och andra aktiviteter utomhus

– skjut upp matcher

– begränsa antal åskådare och undvik trängsel

– undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

Kom igång med digitala betalningar

I en tid då många sitter isolerade hemma, med begränsade möjligheter att röra sig i samhället, ser Länsstyrelsen ett ökat behov av att kunna göra digitala betalningar via mobil och surfplatta. För den som inte tidigare har använt sig av dessa tjänster kan det dock vara svårt att komma igång på egen hand. Länsstyrelsen har därför, i samverkan med landets övriga länsstyrelser, tagit fram enkla manualer för Android och iPhone. Användaren guidas steg för steg genom processen att ladda ner och komma igång med BankID och Swish.

Du hittar manualer och information på Länsstyrelsens webbplats www.lansstyrelsen.se/skane/betaltjänster

Tips och vägledning i användningen av digitala tjänster

I tider av isolering är digital inkludering viktigare än någonsin. Därför finns Digitalhjälpen hos Port- och telestyrelsen. Digitalhjälpen är en sida med vägledning och tips som hjälper äldre att förstå och använda digitala tjänster och verktyg.

Du hittar vägledning och tips i användningen av digitala tjänster på Post- och telestyrelsens webbplats här www.pts.se/digitalhjalpen

Övrig information

Lättläst information

På radio och TV pratar man mycket om det nya Coronaviruset. Ett virus är en typ av sjukdom. Ibland säger man Covid-19. Det är ett annat namn för det nya viruset.

Coronaviruset upptäcktes i Kina i slutet av 2019. Men eftersom människor reser mycket har sjukdomen spridit sig över hela världen.

Nu finns Coronaviruset i många länder. Sverige är ett av länderna där människor har blivit sjuka med viruset.

De flesta som får viruset blir inte allvarligt sjuka. Man kan få hosta och feber eller ont i halsen. Det känns som en förkylning.

Men en del människor blir allvarligt sjuka och kan få svårt att andas. De flesta är äldre och har någon annan sjukdom också.

Hur kan jag bli smittad av Coronaviruset?
Du kan få viruset genom nära kontakt med en sjuk person som hostar och nyser. Du kan också bli smittad om du tar i något som en sjuk person har tagit i, till exempel en kaffekopp.

Hur vet jag om jag har blivit smittad?
Det kan kännas på lite olika sätt.

Du kan få feber. Du kan få ont i halsen. Du kan börja hosta. Du kan bli snuvig.

Du kan få huvudvärk. Du kan få ont i kroppen och känna dig trött.

Du kan bli illamående. Du kan få svårt att andas.

Ska jag gå till doktorn?
De allra flesta som blir sjuka av coronaviruset behöver inte gå till doktorn.

Du kan vara hemma tills du mår bättre.

Men!
Kontakta genast en vårdcentral eller ring 112 om du plötsligt blir mycket sämre eller om du får svårt att andas även när du vilar.

Vad kan jag göra för att försöka skydda mig och andra från Coronaviruset?
Tvätta händerna med tvål flera gånger per dag.

Nys och hosta i ditt armveck, inte i dina händer.

Försök att inte röra vid ditt ansikte.

Träffa inte personer som är sjuka!

Se hela dokumentet som Riksförbundet FUB sammanställt om den nya corona-viruset

Relaterad information

Affisch om coronavirus (covid19) – gör såhär
Framtaget av DART Kommunikations– och dataresurscenter 

Frågor och svar om covid-19 (coronavirus)

1177 och 113 113

Har du frågor om coronviruset och covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Om du är sjuk och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

På 1177.se finns vägledning och information om symtom

Tänk källkritiskt

Vid större händelser, till exempel en pandemi, finns risk att det uppstår ryktesspridning. Tänk källkritiskt när du tar del av information. Frågorna vad, när, var, hur, vem och varför fungerar som ett källkritiskt filter. Kontrollera alltid information från flera källor.

Lär dig mer på MSB:s webbplats

Click to listen highlighted text!