Click to listen highlighted text!

Gallerier och museum

Senast ändrad: 13 feb, 2023

Här kan du läsa om gallerier och museum som finns i Båstads kommun. Du hittar också länkar till respektive hemsida där du kan läsa mer. Har du något tips om ett galleri eller museum som du tycker borde finnas med här? Mejla gärna till Kulturportalen@bastad.se.

Birgit Nilsson museum

Museet tillägnas Birgit Nilsson, en av 1900-talets största klassiska sångerskor. Museet finns inhyst i samma gård där Birgit Nilsson bodde tills hon var 23 år i Svenstad, Västra Karup.

Utställningens tema förnyas varje säsong och kombineras med en ljudguide. I filmsalen kan du njuta av Birgit Nilssons röst och scenkonst. Du kan även få en guidad visning av boningshuset, Birgit Nilssons föräldrahem. I gårdens gamla stall finns numera ett kafé.

Birgit Nilsson museum har säsongsöppet, se hemsidan för öppettider. 


Adress: Birgit Nilssons väg 27, Båstad 

Båstads konstgalleri

Båstad konstgalleri finns i anslutning till Båstads bibliotek. Här hittar du utställningar från Båstad Bjäre Konstförening och Båstads kommuns kulturavdelning.

Båstads kommuns kulturavdelning och Båstad Bjäre konstförening turas om att anordna utställningar i galleriet. Mer information hittar du i kulturkalendern, kultur på bjäre, här kan du läsa Kultur på Bjäre. 

Här kan du läsa mer om Båstad Bjäre Konstföreningens utställningar.


Adress: Lyckan 7 269 31 Båstad

Ingången till Båstads konstgalleri i biblioteket.

Galleri Arnstedt

Galleri Arnstedt ligger mitt i den lilla byn Östra Karup alldeles intill E 6:an där Skåne övergår i Halland. Galleriet startade 1998 då den gamla kvarnbyggnaden byggdes om till utställningshall. Sedan verksamheten startade har galleriet visat en blandning av väletablerade och helt nyutbildade konstnärer.

I början av maj visas traditionsenligt en utställning i samarbete med Malmö Konsthögskola. Galleriet visar under året ett antal större och mindre utställningar. Varje utrymme på gården har tagits tillvara och tack vare det finns möjligheten att låta många konstnärer visa sina verk samtidigt.

Kvarnen lades ner i slutet av 90-talet och den sista mjölnarfamiljen flyttade ut ur Boningshuset 1997. Numera är det obebott och en del av galleriet. Här visas ibland en liten utställning och ibland fungerar huset enbart för att visa konst som tidigare varit med i en utställning i det stora galleriet. Det förändras ständigt! Boningshuset är sparsamt inrett med vackra möbler, ljuset är milt och stillsamt och det finns blommor på bordet. Här inne kan man i lugn och ro slå sig ner och titta på konst.

Runt galleriet slingrar sig vår trädgård som är så stor att ett tjugotal skulpturer får plats. I de gröna utställningsrummen kan besökarna betrakta verk av olika material och storlek eller bara strosa runt i lugn och ro. Barnen brukar bli förtjusta över att få röra sig fritt i gröngräset.


Adress: Postridarensväg, Östra Karup

Galleri Arnstedt fotat utifrån. Två byggander med öppna dörrar, ett stort träd i förgrunden.

Galleri Torekov

På Galleri Torekov kan du se både lokala och internationella konstnärer. Till galleriet hör också konsthallen Fabriken och en ramverkstad där både konstnärer och privatpersoner kan få sina tavlor professionellt inramade. Galleri Torekov erbjuder även kurser i måleri och föreläsning om konst i alla dess former.


Adress: Storgatan 50 269 78 Torekov

Märta Måås Fjetterström AB

Verkstaden och ateljén grundades av textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström som är mest känd för sina mattor och andra vävnader såsom draperier.
Märta Måås-Fjetterström AB är inhyst i samma byggnad som också hennes vävverkstad fanns under tiden Märta Måås Fjetterström var verksam och bosatt i Båstad.

I verkstaden förvaltas och förnyas Märta Måås-Fjetterströms mönsterskatt samt säljs och köps mattor och vävnader.


Adress: Agardhsgatan 9 269 33 Båstad

Ravinen

Kulturhuset Ravinen är en levande och dynamisk mötesplats för konst, musik, upplevelser och design på Bjärehalvön i Skåne. Byggnaden ligger vid infarten till Norrvikens trädgårdar i Båstad, intill bäckravinen som fått ge sitt namn åt kulturhuset. Ravinen har tre utställningssalar som bidrar till konstupplevelser året runt och ett auditorium med namnet Birgit Nilsson-salen som är en spelplats och ett ”allrum” för olika former av sceniskt skapande, såsom kammarmusik- och jazzkonserter, teater-, opera- och mycket mer.

Kulturhuset erbjuder också pedagogisk verksamhet som riktar sig till barn, unga och vuxna som vill lära känna kulturhuset, utforska utställningarna och skapa själva. Genom att väcka nyfikenhet och experimentlusta vill vi ge mersmak för konst, kultur och skapande. I byggnaden finns också restaurang som bjuder på både nya och välkända smaker, omtänksamt hanterade råvaror och ett utbud anpassat efter säsong. I Ravinens butik hittar du ett noga urval av konst och designprodukter samt vykort, affischer, kataloger och böcker.

För den årliga programverksamheten skräddarsys expertgrupper inom konst, musik och design för att skapa en upplevelse i världsklass. Välkomna!


Adress: Kattviksvägen 231, Båstad

Sveriges tennismuseum

Följ med på en resa genom Sveriges tennishistoria, som omfattar mer än ett sekel. Upplev människorna på och omkring tennisbanan. Känn dramatiken. Följ utvecklingen från societetssport till folksport.

Du kan följa tennisens historiska utveckling i de olika avdelningarna i utställningsrummen. Här skildras de olika årtiondena av tennis i Sverige. Följ racket-utvecklingen och tennisens mode under 1920, -30, -40 och 50-tal. Många tennisprofiler har donerat unika priser och andra saker som finns att beskåda. Här presenteras också segrarna i Båstadtennisen och utvecklingen av tennisstadion i Båstad, där tenniskungen Gustav V, också kallad Mr G förgyllt tävlingarna.


Adress: Köpmansgatan 2, Båstad

Monter med skyltdockor, visar upp äldre tenniskläder och tennisutrustning.

Torekovs sjöfartsmuseum

Torekovs sjöfartsmuseum består av två båtar – Hoppet av Länna och Fram av Brantevik – samt skjulet som byggdes på 1700-talet och kallas för Börsen. Båda båtar skulle huggas upp på 1930-talet, men istället så sparades Hoppets kajuta och Frams akterskepp. Du kan gå ombord och se hur det såg ut förr i tiden, hitta olika marina föremål såsom namnbrädor och galjonsbilder samt föremål som bjäresjömån tagit hem från långa utlandsresor. Till museet tillhör även flaggstången Barfothastången.


Adress: Hamnplanen 269 77 Torekov

Click to listen highlighted text!