Gymnasieskolan är frivillig och avgiftsfri. Du kan ansöka till en gymnasieutbildning från och med det år du avslutar årskurs 9 på grundskolan och senast det år du fyller 19. Du får inte tidigare ha fullgjort en gymnasieutbildning.
Kommunerna i Skåne och västra Blekinge (Sölvesborg, Ronneby, Olofström och Karlshamn) har ett så kallat samverkansavtal om fritt sök. Det innebär att du som söker till gymnasieskolan kan välja fritt mellan nationella program inom detta område. De som har högst betyg (några skolor har antagningsprov samt betyg) kommer in på den sökta utbildningen, oberoende av var i samverkansområdet hen bor. Det är hemkommunen som betalar för eleven.
Skanegy.se – ansökan, program och mycket mer
På Skanegy.se hittar du information om ansökan, behörigheter och antagningen till olika gymnasieprogram i Skåne och västra Blekinge. Här kan du söka upp specifika utbildningar för att se på vilka skolor de ges och vad de innehåller. Det är även på skanegy.se du gör din webbansökan.
Skanegy.se har i sin programguide information om högskoleförberedande program, yrkesprogram, riksrekryterande program samt introduktionsprogram.
Ansökningsperiod
Ansökan till gymnasiet är öppen mellan 15 januari och 15 februari. Du ansöker senast midnatt den 15 februari. Tänk på att lägga till flera olika val i din ansökan. Rangordna dina val så att utbildningen du helst vill gå ligger överst och så vidare.
Antagningsbesked
Från den 1 juli kan du som ansökt till gymnasieskolan eller anpassad gymnasieskola i Skåne och västra Blekinge se ditt antagningsbesked på skanegy.se.
Behörighet och meritvärde
För att bli antagen till ett gymnasieprogram måste du vara behörig. Vilken behörighet som krävs beror på vilket program du ansöker till. Vissa gymnasieprogram har fler sökande än det finns platser. Då kommer de sökandes meritvärden att avgöra vem som kommer in på programmet. Meritvärdet är summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i ditt slutbetyg från årskurs 9.