Click to listen highlighted text!

Fakta om maten i förskolan och skolan

Senast ändrad: 14 okt, 2021

Fakta om maten i förskolan

På förskolan är menyn anpassad till barn samtidigt som den har en bredd av maträtter. Alltifrån traditionell husmanskost till nya internationella rätter. Den pedagogiska personalen ansvarar för att berätta om maten och för att måltidssituationen blir positiv.

Att börja på förskolan är en stor händelse för varje barn. Att skapa trygghet även runt måltiden är viktigt eftersom både smak och typ av maträtter kan skilja sig en del från vad barnet är van vid hemma.

Maten som erbjuds på förskolan innehåller den rekommenderade mängden av energi och näring som rekommenderas enligt SNR (Svenska näringsrekommendationer). Vi har valt bort råvaror som innehåller onödiga tillsatser. På fem av våra elva förskolor finns kockar som tillagar all mat från grunden inklusive färsrätterna och potatismoset. Brödet är till övervägande del hembakat. På de sex övriga finns inte ett tillagningskök, dit levereras maten från intilliggande skolkök. Skolköken har samma kvalitetskrav utifrån deras förutsättningar.

Fakta om maten i skolan

På skolan står vi för ännu en utmaning. Vi ska, förutom att erbjuda bra maträtter, skapa en miljö som känns attraktiv och en servering som gör att maten ser aptitlig ut. Vi vill att alla elever väljer att gå till skolrestaurangen varje dag. Därför har vi valt att satsa extra mycket på en vacker salladsbuffé som erbjuder stor valmöjlighet och som lockar till att smaka. Det vi erbjuder ger rätt energi och näring om man smakar lite av allt.

Lunchen som erbjuds på skolan innehåller den rekommenderade mängden av energi och näring som rekommenderas enligt SNR (Svenska näringsrekommendationer), Vi har valt bort råvaror som innehåller onödiga tillsatser. På alla fem grundskolor finns tillagningskök och kockar som lagar all mat från grunden. Gymnasieskolans huvudkomponent tillagas på Strandängsskolans kök. Alla skolor har samma meny. Det finns alltid en vegetarisk varmrätt på menyn till alla. Varje dag serveras en stor salladsbuffé tillsammans med både knäckebröd och mjukt bröd.

Skolmjölksstöd från EU

Förskola, grundskola och gymnasiet deltar i EU:s skolprogram med ekonomiskt bidrag till skolmjölken. Skolmjölksstödet söks av alla kommunala skolor i Båstad. Meningen med detta EU-stöd är att fler elever och barn ska ges möjlighet att dricka mjölk i skolan.

Läs mer om skolmjölksstödet på sidan Skolmjölksstödet – Jordbruksverket.se

EU-logotyp - skolmjölksstöd

Kontakt

Kundcenter
Telefon 0431-770 00

Båstads kommuns kundcenter är din väg in i alla dina ärenden. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!
Mer information

Skicka meddelande till kommunen

Lämna felanmälan

Lämna synpunkter

E-tjänster och blanketter

Besök oss
Vångavägen 2, 269 80 Båstad

Click to listen highlighted text!