Click to listen highlighted text!

Musik

Senast ändrad: 4 sep, 2023

Välkommen till musiken på kulturskolan! Här kan du läsa om alla kurser i instrument och sång, du ser vilka instrument du kan spela och från vilken årskurs. Här under kan du också läsa om våra kursavgifter. De flesta instrument går att hyra i mån av tillgång, och tid för din individuella instrumentalundervisning kommer du överens om tillsammans med din lärare.

Kursavgifter

Enskild instrumentalundervisning 700 kr/termin

Instrumenthyra 350 kr/termin

Om samma elev går på två olika ämnen (instrument + gruppaktivitet) får den 25% rabatt för det andra ämnet.

Vi erbjuder även syskonrabatt, om du har fler än ett barn som går på kulturskolan. Rabatten är 25% för det andra barnet, 50% för det tredje barnet och 75% för det fjärde barnet. Meddela om du har fler än ett barn på kulturskolan till florence.rick@bastad.se, så får du syskonrabatt.

Läs också kulturskolans policy, den hittar du här

Läsårstider och lov

Hösttermin 2023
Terminsstart vecka 35. Terminsslut vecka 50.
Vårtermin 2024
Terminsstart vecka 3. Terminsslut vecka 22.
Lov
Under loven (höstlov, sportlov, påsklov och sommarlov) är det ingen ordinarie undervisning på kulturskolan.

Akustisk gitarr, från årskurs 3

Akustisk gitarr är ett instrument man kan ha nytta av i många sammanhang. Det passar bra att ackompanjera sång med och många populära låtar har ganska enkla ackord och ackordföljder. Efter något eller några år kan hinna lära sig många ackordlåtar som gör sig bra i många olika sammanhang. Även som soloinstrument är akustisk gitarr mycket bra och det finns många fina solostycken, från enkla till mer avancerade. Om du väljer att spela akustisk gitarr finns det möjlighet att spela allt från enkelt ackordspel till mycket avancerat fingerspel på kulturskolan.

Gitarrundervisningen sker enskilt på Kulturskolan i Förslöv, på Asken i Grevie eller på Strandängsskolan. Varje lektion är 20 minuter lång.

Akustisk gitarr finns att hyra i mån av tillgång.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Jonas Stenquist
jonas.stenquist@bastad.se

Baryton, från årskurs 3

Baryton tillhör familjen brassinstrument. Brassinstrument är samlingsnamnet för de blåsinstrument där man använder läpparna för tonbildningen. De olika instrumenten är trumpet, valthorn, trombon, baryton och tuba.

Baryton är ett tubaliknande instrument med samma funktion som trumpeten men klangen är mjukare och mörkare. Ett fint instrument som har många funktioner som orkesterinstrument och som soloinstrument.

Baryton finns att hyra i mån av tillgång.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Carl Magnus Halén
carlmagnus.halen@bastad.se

Blockflöjt, från årskurs 3

Blockflöjten är inte bara ett lättspelat instrument som man gärna provar först, på blockflöjten kan du också utveckla din skicklighet precis som på något annat instrument. Blockflöjtsfamiljen består av många olika storlekar från sopranino till bas. Sopranblockflöjten är den vanligast förekommande.

Blockflöjt finns att hyra i mån av tillgång och har ingen hyresavgift.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Annelie Olhaver
annelie.olhaver@bastad.se

Elbas, från årskurs 3

Bas är i första hand ett kompinstrument som används i många olika stilar, men kan även förekomma i en mer solistisk roll, som vid improviserade soloinslag i låtar. Instrumentet är ett vanligt inslag i ett flertal ensemblesammanhang, såsom rockband och jazztrios, och fyller då ofta en viktig funktion i dem. Om du börjar spela bas på Kulturskolan, får du först lära dig spela de mest grundläggande tonerna och enkla användbara rytmerna, samt hur man kan kombinera tonerna med varandra på ett enkelt och bra sätt. Därefter utökas tonmaterialet, rytmerna blir mer avancerade och tonmaterialet varieras samt kombineras på ett än mer sofistikerat sätt.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Jonas Stenquist
jonas.stenquist@bastad.se

Elgitarr, 1 års erfarenhet

Elgitarr är ett passande instrument om man vill lära sig spela ett stränginstrument i en eller flera stilar såsom blues, country, funk, jazz, pop, reggae, rock (inklusive olika former av hårdrock/metal) och rhythm & soul. Är du nybörjare på elgitarr, får du först lära dig enklare riff och melodier. Med hjälp av olika gitarrtekniker blir riffen mer avancerade och du får börja träna solospel, vilket också kan inkludera improvisation, samt olika former av ackordspel inklusive rytmvarianter. I första hand får du lära dig en bra grund och bredd i elgitarrspel, men en viss specialisering inom olika stilar är också möjlig när du utvecklats i ditt gitarrspel.

Du rekommenderas ha en fingerfärdighet motsvarande ett läsår akustisk gitarr innan du börjar spela elgitarr, för att ha bra förutsättningar att komma igång med plektrumteknik och koordination.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Jonas Stenquist
jonas.stenquist@bastad.se

Ensemble och orkester

När du skaffat dig en viss färdighet på ditt instrument, föreslår din lärare en orkester som du kan vara med i. Nuvarande orkestrar är Orkestern och Studiobandet.
Ensembler kommer igång när intresse och förmåga finns för att skapa sådana. Just nu är det två ensembler igång, en för träblåsinstrument och en för brassblåsinstrument.

Klarinett, från årskurs 3

Klarinetten är ett träblåsinstrument med enkelt rörblad. Omfånget är stort. Det lägre registret är mörkt och klangfullt, varpå den övergår i ett svagt och dämpat läge för att sedan gå över i en klar och silvrig ton i den högre oktaven där den låter som vackrast. Instrumentet är populärt i både klassisk musik, jazz och folkmusik och det beror till stor del på detta fantastiska omfång.

Klarinett finns att hyra i mån av tillgång.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Annelie Olhaver
annelie.olhaver@bastad.se

Piano, från årskurs 3

Piano är ett superroligt instrument som är användbart i många olika sammanhang. Du kan spela själv eller med andra och du kan spela musik i alla tänkbara stilar. På Kulturskolan får du lära dig att läsa noter och även att spela efter ackord.

Du behöver ha ett övningsinstrument i hemmet. Helst ett akustiskt piano eller ett digitalpiano, men ett anslagskänsligt keyboard med minst 66 fullstora tangenter kan också fungera. Pianoundervisningen sker enskilt på kulturskolan i Förslöv och på Strandängsskolan i Båstad, och varje lektion är 20 min lång.

Lyssna på Yiruma – River Flows in You

Anmälan krävs! Till anmälan

Obs! Just nu är det väldigt lång kö till Piano. 


Kontaktperson

Kristina Bengtsson
kristina.bengtsson1@bastad.se

Saxofon, från årskurs 3

Saxofonen är ett blåsinstrument som uppfanns av den belgiske instrumentmakaren Adolphe Sax 1842. Sax tänkte sig att saxofonen skulle passa fint i orkestrar och militärmusikkårer, men det var på jazzklubbarna som saxofonen fick sitt stora genombrott. Instrumentet används idag framförallt i jazz, soul, blues och annan populärmusik men det finns också klassisk musik skriven för saxofon.

Saxofon finns att hyra i mån av tillgång.

Anmälan krävs! Till anmälan 


Kontaktperson

Annelie Olhaver
annelie.olhaver@bastad.se

Slagverk, från årskurs 3

Om du vill bli trummis i ett rockband eller slagverkare i en symfoniorkester ska du anmäla dig till slagverk!
Slagverk är nämligen ett samlingsnamn på alla möjliga instrument som till exempel trumset men även orkesterinstrument som timpani, virveltrumma, bastrumma, triangel samt rytminstrument så som maracas, congas, tamburin. Inom slagverk finns det också melodiinstrument som till exempel xylofon, klockspel och marimba.

Vanligtvis börjar man med trumset men efterhand finns möjligheten att testa även andra slagverksinstrument. Börjar man i någon av våra orkestrar kan man få lära sig ännu fler instrument! Slagverksundervisningen sker enskilt på Kulturskolan i Förslöv och varje lektion är 20 min lång.

Här finns några häftiga trummisar att kolla in:
Lyssna på Anika Nilles – Orange Leaves
Lyssna på Todd Sucherman – Drum Solo

Digitalt trumset finns att hyra i mån av tillgång.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Daniel Pålsson
daniel.palsson@bastad.se

Sång, från årskurs 3

Det är roligt att ta sånglektioner och att utveckla sin egen röst. Du kommer att få sjunga sånger från olika genrer och stilar. Vi arbetar med grundläggande sångteknik och mikrofonteknik. Du kommer även att få arbeta med sångtexter och hur man förmedlar känslor i sång. Undervisningen sker enskilt med din lärare men ibland samarbetar vi med andra instrumentalister och mindre ensembler.

Anmälan krävs! Till anmälan 


Kontaktperson

Kristina Bengtsson
kristina.bengtsson1@bastad.se

 

Trombon, från årskurs 3

Trombon tillhör familjen brassinstrument. Brassinstrument är samlingsnamnet för de blåsinstrument där man använder läpparna för tonbildningen. De olika instrumenten är trumpet, valthorn, trombon, baryton och tuba. Trombonen skiljer sig från de övriga brassinstrumenten genom att tonhöjden ändras med hjälp av det så kallade draget. Man använder alltså inte ventiler som på de andra brassinstrumenten.

Undervisning sker till en början enskilt och sedan även i orkester- och ensembleform.

Lyssna på Sambezi – Håkan Björkman – Stockholm Brass Band

Tuba finns att hyra i mån av tillgång.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Carl Magnus Halén
carlmagnus.halen@bastad.se

Trumpet, från årskurs 3

Trumpet tillhör familjen brassinstrument. Brassinstrument är samlingsnamnet för de blåsinstrument där man använder läpparna för tonbildningen. De olika instrumenten är trumpet, valthorn, trombon, baryton och tuba.

Trumpeten är det minsta instrumentet i brassfamiljen och är vanlig i alla musikstilar. Den är ett flexibelt instrument med genomträngande klang och kan därmed skapa svaga välfungerande ljud, såväl som kraftfulla. Detta gör den till ett utmärkt soloinstrument.

Undervisning sker till en början enskilt och sedan även i orkester- och ensembleform.

Lyssna på Tine Thing Helseth – Mitt hjerte alltid vanker

Trumpet finns att hyra i mån av tillgång.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Carl Magnus Halén
carlmagnus.halen@bastad.se

 

Tuba, från årskurs 3

Tuba tillhör familjen brassinstrument. Brassinstrument är samlingsnamnet för de blåsinstrument där man använder läpparna för tonbildningen. De olika instrumenten är trumpet, valthorn, trombon, baryton och tuba.

Tuba althorn, euphonium och bastuba används flitigt i många konstellationer. Undervisning sker till en början enskilt och sedan även i orkester- och ensembleform.

Lyssna på Jens Björn-Larsen , Oystein Baadsvik – On a little white cloud

Tuba finns att hyra i mån av tillgång.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Carl Magnus Halén
carlmagnus.halen@bastad.se

Tvärflöjt, från årskurs 3

Tvärflöjt är ett mycket populärt instrument som idag mestadels tillverkas i metall. Den gjordes förr i trä och räknas ännu till träblåsinstrumenten. Tvärflöjten är ett instrument som lika ofta hörs spela melodi som stämmor i orkestrerar. Det finns en rad olika varianter av detta silverglänsande instrument. Tvärflöjten har en mycket stor solorepertoar. Den fungerar också väldigt fint i mindre ensembler och används inom flera olika musikstilar.

Tvärflöjt finns att hyra i mån av tillgång.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Annelie Olhaver
annelie.olhaver@bastad.se

Valthorn, från årskurs 3

Valthorn tillhör familjen brassinstrument. Brassinstrument är samlingsnamnet för de blåsinstrument där man använder läpparna för tonbildningen. De olika instrumenten är trumpet, valthorn, trombon, baryton och tuba.

Valthornet med sin varma klang hör man ofta i symfoni- och harmoniorkestrar, men även som soloinstrument.

Lyssna på Tchaikovsky’s 5th Symphony Horn Solo

Valthorn finns att hyra i mån av tillgång.

Anmälan krävs! Till anmälan


Kontaktperson

Carl Magnus Halén
carlmagnus.halen@bastad.se

Kontakt

Kulturskolan
0431-77084
Postadress: Box 112, 269 03 Förslöv

Besöksadress: Bokesliden 20
269 71 Förslöv

Skicka meddelande

Kontakt

Arbetsrum Musik
0431 – 77175

Click to listen highlighted text!