Prao
I Båstads kommun har alla elever prao (praktisk arbetslivsorientering) i årskurs åtta och nio. Praon genomförs under en vecka på vårterminen och en vecka på höstterminen. Du som elev får kunskap om arbetslivet och om olika yrken.
För många elever är praon en av de första kontakterna med arbetslivet. Prao eller praktik som det också heter innebär att du tillbringar en del av din studietid på en arbetsplats. Prao ger dig möjlighet att prova på ett specifikt yrke och ger dig kunskap och förståelse för arbetslivet. Praon är obligatorisk och en del av din utbildning. Därför är läraren delaktig i att planera och följa upp praon för varje elev. Som elev kan du välja att önska bland de praoplatser skolan erbjuder eller att hitta en egen praoplats.
Citat från elever som varit ute på prao
“Jag lärde mig så sjukt mycket. Jag stod både i konditoriet, bageriet, kallskänken och varmköket. Jag fick lära mig tips och trix om hur man gjorde enkla grejer som att skala en kålrot. Lärde mig massa nya recept och fick massa idéer om vad jag ska baka hemma.”
Elev åk 8
“Jag lärde mig mycket inom jobbet på lantbruk och om kor. Jag fick vara med på en kalvning och behandla kossor. Jag lärde mig hur man kör traktor och backar med släp. Det har varit väldigt lärorikt och tidiga mornar men tiden har gått fort och det har varit super kul.”
Elev åk 9
Att ta emot en prao-elev
Att ta emot en praoelev är inte bara roligt – du och din arbetsplats gör även en stor insats. Din arbetsplats kan ge en ung människa chansen att kanske för första gången se hur arbetslivet fungerar, samtidigt som ni själva kan få nya perspektiv på verksamheten.
Alla arbetsplatser kan ta emot en praoelev oavsett om det är en stort eller litet företag, en förening, en kommun eller en myndighet. Du kanske tänker att det är svårt att hitta arbetsuppgifter till en praoelev. Men en elev som gör sin prao hos dig behöver inte bara sysselsättas med arbetsuppgifter. Du kan också skapa uppdrag för att eleven ska få olika bilder av verksamheten eller bjuda in eleven att komma med egna förslag på uppgifter. Det viktigaste är att eleven känner sig delaktig.
Läs mer om vad praoeleven kan göra på arbetsplatsen på skolverket.se/arbetsgivare eller på praoiskane.se/arbetsgivare.
Vill du veta mer? Kontakta grundskolornas studie- och yrkesvägledare. Du får hjälp att bli hänvisad till rätt person när du kontaktar kommunens kundcenter på 0431-770 00.