Så hårt är ditt vatten
Vattnets hårdhet som egentligen är ett mått på mängden kalcium- och magnesiumjoner – ju fler joner, desto hårdare vatten – kanske inte är något som man funderar på varje dag, men faktum är att det påverkar vardagen.
Ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp med rostiga rör som resultat, kan ett hårt vatten ge utfällningar i ledningar och kärl. Detta ger sig ofta uttryck som ett tunt kalklager som kan vara svårt att får bort. Inte minst märks effekterna av hårt vatten när man ska rengöra dusch och badkar eller när man vill få glansiga dricksglas. Ett gammalt husmorstips mot dessa tuffa kalkavlagringar är faktiskt att använda helt vanlig ättika.
Hårdheten på vattnet har också betydelse vid dosering av tvättmedel och disksalt. Vid mjukt vatten går det nämligen utmärkt att spara på mängderna vilket inte alls ger ett bra resultat vid hårt vatten. Vetskap om vattnets hårdhetsgrad i kombination med den information som ofta publiceras på förpackningarna blir det lättare att doserar rätt.
Vattnets hårdhet mäts i tyska grader som skrivs °dH. Vid °dH över 10 anses vattnet hårt, mellan 5-10 kallar vi det medelhårt och vid °dH lägre än 5 anses vattnet vara mjukt.
Så här ser det ut där du bor:
Kommundel Hårdhet °dH Vattentyp
Östra Karup 12 Hårt
Hemmeslöv 11 Hårt
Båstad 12 Hårt
Båstad (Äppeldalen) 12 Hårt
Åsen (Atteköp) 12 Hårt
Hov 12 Hårt
Torekov 11 Hårt
Torekov (södra) 10 Medelhårt
Rammsjö 12 Hårt
Västra Karup 12 Hårt
Grevie 9 Medelhårt
Ängelsbäck 12 Hårt
Förslöv 10 Medelhårt
Stora Hult 12 Hårt