Starta en livsmedelsverksamhet
Vill du öppna en livsmedelsverksamhet på Bjäre? Här får du veta hur du går tillväga! Sedan den 1 december 2009 behöver de flesta verksamheter endast en registrering hos miljöavdelningen. För charkuterier, slakterier och anläggningar som hanterar opastöriserad mjölk ska man dock alltid ansöka om godkännande.
Vi på miljöavdelningen hjälper gärna till med råd och tips vid uppstarten av er livsmedelsverksamhet.
Ska du bygga nytt eller bygga om i samband med att du startar din verksamhet? Tänk då på att anlita ett företag som har koll på livsmedelsverksamheter. Det kan till exempel vara storkökskonsulenter eller arkitektfirmor med speciella kompetenskrav när det gäller livsmedelslokaler.
Hur gör jag?
Tänk på att ta kontakt med bygglovsavdelningen för att kontrollera om den typen av verksamhet som du vill starta är tillåten i området och om det eventuellt behövs en bygganmälan eller ett bygglov. Du hittar kontaktinformation till bygglovsavdelningen i högerkolumnen.
Därefter kan du lämna in en anmälan om registrering till miljöavdelningen. Till anmälan ska det även finnas en utförlig verksamhetsbeskrivning. Använd miljöavdelningens blankett för anmälan, se kolumn till höger
Vill du att vi skickar dig blanketten via post istället? Hör av dig så ordnar vi det.
Vad händer sen?
När verksamheten har registrerats får du ett skriftligt besked om registrering. När du startat verksamheten kommer vi ut och kontrollerar att lokalen är väl anpassad för den hantering du har och att rutinerna i ditt program för egenkontroll är tillfredsställande. Därefter gör vi ett beslut om riskklassificering. I samband med detta tas även en årlig avgift ut för verksamheten. Läs mer om avgifter här nedanför.
Om verksamheten inte uppfyller kraven i livsmedelslagen kommer vi som tillsynsmyndighet att ställa krav på åtgärder i efterhand. Vi har möjlighet att kontrollera verksamheten innan den startar också. Vill man så kan man naturligtvis också i fortsättningen komma till oss och få råd och information. Vi kan även komma ut och titta på plats i mån av tid.
När kan jag köra igång?
Du kan starta din livsmedelsverksamhet tio arbetsdagar efter att din anmälan om registrering kommit in till miljöavdelningen, om vi inte har meddelat att verksamheten får starta tidigare.
Avgifter
Avgiften för registrering ligger normalt mellan 1-2 timmars debitering. Den årliga avgiften är beroende av vilken sorts verksamhet man bedriver.
Egenkontroll
Ni ska ha en ändamålsriktig egenkontroll för er verksamhet, mer info om detta hittar du här.
Tillfällig verksamhet
Tillfälliga verksamheter ska också registreras hos miljöavdelningen. Kontakta oss för mer information. Kontaktuppgifter hittar du här i högerkolumnen.
Ägarbyte eller upphörande av verksamhet
Ska du sälja eller köpa en livsmedelsverksamhet? Då måste du också meddela miljöavdelningen. Detsamma gäller om verksamheten upphör.
Läs mer om lagar och regler
Vill du starta en livsmedelsverksamhet är det viktigt att du läser in dig på vilka lagar och regler som gäller för detta. I högerkolumnen finner du en nyttig länk till Livsmedelsverkets webbplats.