Click to listen highlighted text!

Egenkontroll

Senast ändrad: 11 feb, 2021

Ingen ska behöva bli sjuk efter att ha ätit mat. Därför måste alla som har en verksamhet där livsmedel hanteras yrkesmässigt ha en så kallad egenkontroll. Det säger livsmedelslagstiftningen.

 

Vad är egenkontroll?

Egenkontroll betyder att du har ett ansvar för en god planering och kontroll av livsmedelshygienen i ditt företag. Målet är att alla livsmedel ska vara säkra att äta och ha rätt märkning och sammansättning.En kund i din affär eller en gäst på din restaurang ska inte behöva riskera att bli sjuk för att maten innehåller farliga bakterier, främmande ämnen och föremål eller odeklarerade allergiframkallande ämnen.

Det är du som verksamhetsutövare som ansvarar för att maten är säker och att konsumenten inte luras.

För att egenkontrollen ska fungera på ett bra sätt krävs att ditt företag har tagit fram rutiner som beskriver hur personalen arbetar med allt från inköp och hantering till servering. Som ansvarig för verksamheten ska du göra ett skriftligt egenkontrollprogram som ska godkännas av miljöavdelningen.

 

Vad ska ingå i egenkontrollprogrammet?

Du och din personal måste införa ett antal grundläggande rutiner för att ha en effektiv egenkontroll i företaget. De ger en god överblick av verksamheten och förebygger hälsorisker. När ni tar fram rutinerna ska ni samtidigt göra en enkel riskbedömning. Tänk igenom riskerna i de steg som är kritiska ur livsmedelshygienisk synpunkt. Rutinerna ska vara skriftliga. Till varje rutin ska det finnas en åtgärdsplan.

 

Vill du läsa mer?

Se Livsmedelsverkets hemsida samt PDF-filen “Egenkontroll ger trygghet och kvalitet”. Du hittar länkarna i högerkolumnen.

Kontakt

Medborgarservice
Telefon 0431-770 00

Båstads kommuns medborgarservice är din väg in i alla dina ärenden. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!
Mer information

Skicka meddelande till kommunen

Lämna felanmälan

Lämna synpunkter

E-tjänster och blanketter

Besök oss
Vångavägen 2, 269 80 Båstad

Visa karta

Blanketter och infoblad

Blanketter / infoblad livsmedel

Click to listen highlighted text!