Click to listen highlighted text!

Miljötips till hushållen

Senast ändrad: 10 sep, 2018

Det finns många medvetna val du kan göra i vardagen för att få en hållbar livsstil och en bättre miljö, till exempel kan du resa hållbart oftare, minska avfallet och spara energi.

Kläder kan innehålla bekämpningsmedel för att inte mögla under transporten och möbeltyger kan innehålla kemikalier som gör att soffan inte börjar brinna så snabbt. När du köper en vara bör du alltid välja den som är bäst för miljön och hälsan.

Handla miljövänligt

Allt fler produkter är märkta på olika sätt och det är inte alltid lätt att veta vad de olika symbolerna står för. Men det finns bra information om vad du kan tänka på.

Konsumentverket har till exempel information om märkning av mat, men även för kläder, vitvaror och IT-produkter.

Naturskyddsföreningen har gjort en så kallad grön guide med enkla tips om hur du gör din vardag mer miljövänlig. Till exempel kan du läsa om hur du hittar ett smartare klädmode och hur du ger dina barn en grön framtid. Läs mer i Gröna Guiden.

Maten påverkar miljön

I Sverige äter vi ungefär 800 kg mat per person och år varav 85 kilo är kött. Det är 20 kilo mer kött än vad vi behöver enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi som bor i västvärlden slänger också otroliga mängder fullt användbar mat.

Genom att öka mängden grönsaker, baljväxter, spannmål och potatis i maten kan du minska din påverkan på klimatet och din plånbok. Dessutom mår du bättre. Om du bara handlar och lagar till det du faktiskt äter upp och tar vara på rester gör du stor skillnad i längden.

Minska på bilkörningen

I Höganäs kommun finns generellt en väl utbyggd kollektivtrafik och många nya, fina cykelvägar om du vill pendla med cykel. Här finns också cykelpumpar utplacerade. Du kan även prova att samåka med en kollega till jobbet, det sparar både pengar och miljö.

Om du ändå väljer bilen, lär dig gärna Eco Driving, det vill säga en metod där du kör på ett mjukare sätt som sparar drivmedel. Någon timme hos en körskola är en enkel investering.

Städa snällt

Miljömärkta medel tär inte lika mycket på miljön som andra städprodukter. Du utsätter varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier och bidrar dessutom till ett miljösmartare utbud i butikerna. Kolla efter symbolerna Bra Miljöval eller Svanen. Såpa är också ett tips som tar hand om många av utmaningarna i köket och badrummet. Kom ihåg att välja en miljömärkt variant.

Kemikaliebanta hemma

Det är omöjligt att skydda sig mot alla skadliga kemikalier. Men det går att undvika flera av dem. Naturskyddsföreningen har samlat tio tips för dig som vill göra en enkel snabbstart. Du gör en miljöinsats, samtidigt som du minskar risken för cocktaileffekter – det vill säga när flera kemikalier tillsammans får en obehaglig hälsoeffekt.

Tvätta bilen rätt

En av de bästa och enklaste miljöförbättringarna du kan göra är att låta bli att tvätta bilen på gatan eftersom vattnet som används går från dagvattenbrunnarna rakt ut i vattendragen och i Öresund. Det orenade vattnet innehåller rester av kemikalier som kan skada växt- och djurlivet.

Välj i stället en tvättanläggning med rening. Det finns automattvättar och gör-det-själv-hallar som är utrustade med egna reningsverk, och vissa har även återanvändning av tvättvattnet.

Spara, laga och återanvänd

Många måste spara och återanvända av ekonomiska skäl, men även om du inte behöver kan du göra det till lite av en sport att inte bara köpa nytt hela tiden. Se om du kan hitta nya användningsområden för dina uttjänta prylar. Laga dem om de går sönder. Sälj eller skänk det du inte längre har användning för.

På internet och sociala medier finns massor av köp- och sälj-sidor där du kan göra fina besparingar för både din plånbok och miljön.

Kontakt

Kundcenter
Telefon 0431-770 00

Båstads kommuns kundcenter är din väg in i alla dina ärenden. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!
Mer information

Skicka meddelande till kommunen

Lämna felanmälan

Lämna synpunkter

E-tjänster och blanketter

Besök oss
Vångavägen 2, 269 80 Båstad

Click to listen highlighted text!