Lagar och planer
Det är plan- och bygglagen som är grunden för hur och var du får bygga. Men var du bor har också stor betydelse. För många områden finns en detaljplan som styr, men det finns områden som inte är detaljplanelagda. Där gäller särskilda regler.
Enligt plan- och bygglagens generella bestämmelser krävs i princip bygglov för alla åtgärder som innebär att du uppför byggnader eller anläggningar, gör tillbyggnader eller ändrar fasader eller användningsområden. I detaljplanelagda områden finns dessutom en rad mer detaljerade krav och bestämmelser. Det finns också särskilda riktlinjer för vad som ska räknas som områden med sammanhållen bebyggelse.
Översiktsplan och detaljplaner
Varje kommun måste arbeta fram en översiktsplan. Den ska berätta hur man tänker sig utvecklingen av byggande och mark- och vattenanvändning i hela kommunen, men det vanligaste som man stöter på i bygglovssammanhang är ändå detaljplanerna. De innehåller mer detaljerad information och ger mer direkta svar på hur man får bygga i olika delar av kommunen. Genom att läsa en detaljplan kan du alltså få reda på vilken mark som är avsedd för till exempel tomter, vägar eller parker i området där just du bor. Man måste självklart vara mycket noga med att följa de regler och bestämmelser som gäller för just den planen där man har tänkt att bygga. En detaljplan kanske godkänner tvåvåningshus, medan en annan inte gör det.
Vill du läsa mer om detaljplaner, klicka då på länken “detaljplanering” i högerkolumnen. Om du behöver hjälp med att tyda en detaljplan är du välkommen att kontakta en bygglovhandläggare så hjälper de dig. Du når dem via kundcenter 0431-77 000.
Tillgång till detaljplanen
Vill du ha ett exemplar av detaljplanen som gäller för just ditt bostadsområde? Samtliga detaljplaner finns att hämta på kommunens hemsida, klicka på länken till höger “hitta aktuell detaljplan”.
Ute på landet
Kommunen måste ha detaljplaner för tätbebyggda områden, men ute på landet är de ovanligare. Det är sådana områden man kallar för icke detaljplanelagda områden. Här kan det vara lämpligt att ansöka om förhandsbesked innan du ansöker om bygglov. Läs mer om det på www.boverket.se