Click to listen highlighted text!

Ansöka om bygglov

Senast ändrad: 21 okt, 2022

Bygglov krävs för att bygga nytt, bygga om och göra tillbyggnader men även i flera andra fall. Här kan du hitta information om vad som gäller om ditt hus ligger inom en detaljplan, hur du ansöker om bygglov och hur processen kommer att se ut.

 
Önskar du ta del av detaljplanen?

Om du önskar söka fram gällande detaljplan för din fastighet, gå in under Båstadkartan. Du kommer till startsidan och längst upp till vänster finns en flik som heter “Lager”. Öppna den och kryssa i “Bygga och bo” och “Gällande detaljplaner” i lagerväljaren. Det finns en sökfunktion där du kan söka på både adress och fastighetsbeteckning. Håll muspekaren över fastigheten och välj “Öppna plan” så öppnas både plankarta och planbestämmelser. För att förstora karta/text för du muspekaren nedåt tills en ruta kommer upp med + och – tecken.

Du kan även kontakta oss så kan vi maila ut en kopia på detaljplanen för just din fastighet.

 

Ansökan via e-tjänst

Vi tar helst emot din ansökan med ritningar och andra bilagor via våra e-tjänster som nås här. Bank-ID krävs för att logga in. Det går också bra att mejla in sin ansökan till samhallsbyggnad@bastad.se.

 

Hur lång tid tar ett bygglov?
Ett bygglov får enligt lagen aldrig ta längre tid än 10 veckor från den dagen det är komplett. I Båstads kommun går det normalt sett snabbare. Normalt sett brukar ett bygglov ta cirka 2-5 veckor. Enklare ärenden som, exempelvis attefall och eldstad, brukar gå snabbare.
 
 
Hur mycket kostar det?

Bygglovstaxan varierar beroende på vad det är du vill bygga. Här kan du läsa mer om taxan  för bygglovsärenden.

 

Vilka handlingar krävs?

Det är viktigt att din bygglovsansökan är fullständig med en gång, annars måste du komplettera vilket innebär att du får vänta längre på ditt bygglov. Läs mer om vad vi kräver för handlingar här.

 

Var beställer jag kartor?

Det är geodata som jobbar med kartprodukter i vår kommun. När du ansöker om bygglov så behöver du kartunderlag. Här läser du mer om vilka olika kartprodukter som finns. Kontakta geodata genom att mejla samhallsbyggnad@bastad.se eller ringa 0431-77 000. Blanketter för kartbeställning hittar du i högerkolumnen.

 

Ritningsarkiv

Vill du beställa ritningar på ditt hus? Kommunen har ritningar på hus som är byggda under 1960-talet och framåt. Det finns enstaka äldre ritningar också. Kontaktinformation hittar du i högerspalten.

 

Tips från Konsumentverket

Ska du anlita hantverkare? Brister och fel i utförandet är vanliga klagomål som uppstår under ett byggprojekt. Ofta handlar det om problem som du på ett enkelt sätt kan förebygga. Läs gärna mer om detta från Konsumentverket på nedan länkar:

Samlade goda råd från hallakonsument.se
Beställ kostnadsfri broschyr från konsumentverket
Kostnadsfri avtalsmall från konsumentverket

Kontakt

Samhällsbyggnad
Telefontider bygglovhandläggare

Måndag 11-12
Tisdag 11-12
Torsdag 11-12
Fredag 11-12

Telefon medborgarservice 0431-770 00

Skicka meddelande till samhällsbyggnad

Besök oss
Vångavägen 2, 269 80 Båstad

Visa karta

Click to listen highlighted text!